Zdrvujúci pohľad na oravský futbal. Sedem tímov sa neprihlásilo do súťaže

Na Orave končí až sedem tímov.
Na Orave končí až sedem tímov. (Autor: ilustračné - Robo Michalec)
Ivan Mriška|1. júl 2021 o 12:22

Z troch oblastných líg budú zrejme len dve.

ORAVA. Zvoní futbalu na Orave umieračik? Budeme svedkami pohrebu oravského futbalu? Na tieto otázky sa pýta futbalová verejnosť v regióne.

Do novej sezóny nepodalo prihlášky až sedem tradičných klubov.

Chýba chuť a motivácia

Svoje činnosti ukončili tímy mužov TJ Družstevník Oravská Poruba, TJ Fatran Zázrivá, OFK Družstevník Žaškov, ŠK Beňadovo, TJ Družstevník Sedliacka Dubová, TJ Družstevník ŤapešovoTJ Tatran Krušetnica.

„Chýba chuť a motivácia, o futbal nie je záujem. Chlapci sa jednoducho nedokázali poskladať,“ smutne konštatuje predseda TJ Fatran Zázrivá Erik Prílepok.

Obec s takmer tritisíc obyvateľmi nepostavila mužstvo po dlhých rokoch. „Nepamätám si, že by muži v minulosti nehrali. Problémom je aj koronavírus, pre ktorý skončili na Orave viaceré firmy. Hráči vycestovali pracovať do zahraničia,“ dodal.

V Beňadove problém v pandémii nevidia, jednoducho nemal kto hrať. „Keď nie sú ľudia na hranie a funkcionári, nedá sa robiť futbal. Materiálne sme vybavení, ihrisko máme, ale bez futbalistov to nejde. Ťahalo sa to s nami už desať rokov a toto je výsledok,“ uviedol predseda Patrik Graňák.

Iné priority jednotlivcov

Žaškov má 1 600 obyvateľov. Mužský futbal sa tam nebude hrať po prvý raz v histórii klubu.

„Dôvodov neprihlásenia by sa našlo viacero. Hlavnými sú nezáujem hráčov o tréningový proces, pracovné, študijné povinnosti a iné priority niektorých jednotlivcov pred futbalom.

Keď k tomu pripočítame malú domácu základňu hráčov, vždy pred sezónou bol problém koho k nám dotiahnuť na hosťovanie či prestup,“ prezradil predseda OFK Družstevník Žaškov Peter Farko.

Kde futbal skončil?

  • TJ Družstevník Oravská Poruba
  • TJ Fatran Zázrivá
  • OFK Družstevník Žaškov
  • ŠK Beňadovo
  • TJ Družstevník Sedliacka Dubová
  • TJ Družstevník Ťapešovo
  • TJ Tatran Krušetnica

S myšlienkou neprihlásiť do súťaže sa pohrávali už tri roky. „Z môjho pohľadu šlo o mrhanie času a energie ľudí, ktorí majú náš klub radi, na úkor tých, ktorých sme prosili o aktívne hranie alebo inú pomoc,“ dodal.

V žaškovskom futbale ako hráč či funkcionár strávil 16 rokov. Jeho rozhodnutie sa preto nerodilo ľahko. „Musím úprimne povedať, že ja som bol rozhodnutý neprihlásiť mužstvo už pred rokom.

Časť funkcionárov a hráčov bola rozhodnutá pokračovať a zmeniť prístup, tak som to ešte skúsili. Po roku zistili aj oni, že to tak jednoducho nejde. Možno sa po nejakom čase bez futbalu v obci nájde nadšenec, čo to dá znovu dohromady. Úprimne budem rád za každého takého človeka,“ uviedol Farko.

Za tridsať rokov nič podobné

Podľa funkcionárov ObFZ Dolný Kubín odradili kluby podmienky pre organizovanie majstrovských zápasov. S takýmto hromadným odhlasovaním sa nestretli. „Nič podobné som nezažila tridsať rokov,“ tvrdí sekretárka Dagmar Ružičková.

Myslí si, že ľudia zleniveli a povedali si, že bez futbalu majú viac voľného času.

„V mnohých dedinách to stojí pomaly na jednom človeku, ktorý sa stará o ihrisko, tréningy a do toho má ešte zorganizovať testovanie hráčov? Ľudia si uvedomili, aký majú bez futbalu pokojný víkend, venujú sa koníčkom a rodine. A to je hlavný dôvod konca,“ vysvetlila.

Z troch okresných líg budú na Orave pravdepodobne len dve.

„Hovorí sa o spájaní klubov, ale v tom budúcnosť nevidím. Nedohodnú sa, pretože každý chce hrať doma. Doba nepraje futbalu a to je smutné. Pomohlo by, keby sa konečne skončili tieto obštrukcie s koronavírusom,“ uzavrela.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Zdrvujúci pohľad na oravský futbal. Sedem tímov sa neprihlásilo do súťaže