O miesto v desiatke by sa rada bila so sestrou

Soška pre víťaza. Jeho meno už je na podstavci.
Soška pre víťaza. Jeho meno už je na podstavci. (Autor: Veronika Janušková)
Sportnet|14. feb 2013 o 00:00

Účastníkom tlačovej konferencie desať dní pred slávnostným ocenením laureátov ankety Športová osobnosť Košíc 2012 bola aj hlavná trofej, soška pre absolútneho víťaza spomedzi „Top 10“ nominovaných.

Naaranžovaná tak, aby to meno, ktoré sa už skvie na podstavci, nebolo vidieť. To bude pre verejnosť jediná neznáma až do finále, do sviatočného galavečera 23. februára v hoteli Yasmin.

KOŠICE. Mená lauerátov vo všetkých kategóriách sme postupne rozobrali, takže stačí už len ich stručný sumár. V prestížnej „Top 10“ sú (podľa abecedy) hádzanár Radoslav Antl, basketbalistka Miljana Bojovič, nohejbalista Ján Brutovský, športový strelec Jozef Gönci, vodný slalomár Martin Halčin, hokejista Marcel Haščák, kulturista Igor Kočiš, futbalista Dávid Škutka, hokejista Rastislav Staňa a atlétka Dana Velďáková.

Kategória „Nádej“ má po prvý raz v histórii ankety rýdzo ženské obsadenie: basketbalistka Barbora Bálintová, kickboxerka Veronika Cmárová a tenistka Anna Karolína Schmiedlová. V kategórii „Legenda“ ožijú spomienky na veľkolepú kariéru centra košických hokejistov Bedřicha Brunclíka, na „gólovú mašinu“ futbalových strojárov Jána Strausza, či na plavkyňu Magdalénu Kapcárovú, ktorá, aj napriek úctyhodnému veku, je stále ako ryba vo vode, a medzi veteránkami takmer nemá páru...

Obdiv si zaslúži i hendikepovaný športovec, stolný tenista Martin Ludrovský si dá v tejto kategórii po roku 2011 repete. Ani o najlepšom kolektíve sa nedá pochybovať, lebo Zápasnícky klub Košice 1904, to je špičková značka na slovenských žinenkách. A nohejbalista Ján Brutovský? Toho ste si vybrali sami, dostal najviac hlasov v kategórii „ŠOK FAN“.

Nohejbalový novátor

Na tlačovke nemohli byť všetci, organizátori ankety vybrali aspoň „vzorku“ spomedzi nominovaných laureátov.

Novinárom sa predstavil najlepší hráč vlaňajšieho svetového šampionátu nohejbalistov v Nymburku Ján Brutovský.

Čo je preňho viac, miesto v top desiatke, alebo triumf vo fanúšikovskej kategórii? „Myslím si, že v tej desiatke je každý víťaz, aj pre mňa je to veľká vec, že som tam bol zaradený. Víťazstvom v kategórii ŠOK Fan som bol dosť prekvapený. To, že som nazbieral najviac hlasov, svedčí o tom, aký je náš šport zomknutý,“ vraví slovenský nohejbalový legionár, a zároveň aj dobrý diplomat.

„Na môj popud vzniká medzinárodná nohejbalová liga, aby sme súťaže trošku zatraktívnili. Okrem štyroch slovenských mužstiev v nej budú štartovať tímy Vsetína, Lodže, Budapešti a Kyjeva, hrať sa bude turnajovým spôsobom,“ vyrukoval vlaňajší majster sveta so zaujímavou novinkou.

Končiť ešte nemieni

Vedľa Jána Brutovského na tlačovke sedela stará známa, trojskokanka Dana Velďáková, absolútna víťazka prvého ročníka ankety Športová osobnosť Košíc 2009.

„Na galavečer spred štyroch rokov mám veľmi pekné spomienky, aj keď som nebola zvyknutá chodiť na takéto akcie, a po dlhých rokoch som si obliekla večerné šaty. No bolo to veľmi príjemné, aj keď som pri preberaní ocenenia mala trošku problém, lebo tá soška bola dosť ťažká. Ale je to perfektné, keď sa športovci môžu stretnúť aj pri takejto príležitosti, nielen na športovisku.“

Slovenská trojskokanská jednotka figuruje medzi laureátmi ankety už po druhý raz, a vraj ešte v nej nepovedala posledné slovo.

„Kariéru ešte nemienim skončiť, chcem v nej pokračovať minimálne do olympiády v Rio de Janeiro, takže si myslím, že dobré výkony aj nejaké osobné rekordy ešte prídu, aby som si miesto v ankete zaslúžila. Bola by som rada, aby sa darilo aj sestre Janke, a budeme sa spolu biť o miesto v desiatke najlepších košických športovcov.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»O miesto v desiatke by sa rada bila so sestrou