Očkovaní si zahrajú aj v čiernej farbe. Kedy hrozí amatérskym súťažiam zákaz?

Amatérski športovci sa dozvedeli, za akých podmienkach a kedy môžu hrať súťaže.
Amatérski športovci sa dozvedeli, za akých podmienkach a kedy môžu hrať súťaže. (Autor: ilustračné - Robo Michalec)
Ivan Mriška|12. aug 2021 o 15:15

Prinášame uznesenie nového Covid automatu.

BRATISLAVA. Niekde sa odohrala polovica, inde ani to. Posledné dve sezóny amatérskych súťaží boli ochudobnené.

Spôsobila to pandémia koronavírusu a s ňou spojené opatrenia.

Bude však aj v poradí tretí ročník stopnutý predčasne? To je otázka, ktorá čoraz viac rezonuje v hlavách funkcionárov, hráčov a divákov.

Podľa nového Covid automatu, ktorý schválila vláda Slovenskej republiky a začne platiť od pondelka 16. augusta, sa budúcnosť amatérskeho športu zdá byť veselšia. Najmä pre tých, ktorí sú zaočkovaní alebo sú ochotní sa pre svoju záľubu otestovať.

Isté je, že úplný zákaz súťaží hrozí až pri najhoršom možnom scenári.

Päť stupňov rizikovosti

Okresy budú rozdelené do piatich stupňov rizikovosti od zelenej až po čiernu (1. zelená – monitoring, 2. oranžová – ostražitosť, 3. červená – prvý stupeň ohrozenia, 4. fialová – druhý stupeň ohrozenia, 5. čierna – tretí stupeň ohrozenia). Pozn.: Aktuálne sú všetky okresy v zelenej farbe a od nového týždňa pribudne len minimum oranžových.

„Klasifikácia okresov sa uskutočňuje na základe údajov o počte identifikovaných prípadov,“ uvádza Covid automat.

Ak bude v príslušnom okrese zaočkovaných viac ako 65 percent ľudí nad 50 rokov, stupeň rizikovosti sa modifikuje o jeden nižšie. Ak by ich bolo až viac ako 75 percent, rizikovosť okresu sa znižuje o dva stupne.

V praxi to znamená, že napríklad dobre preočkovaná Bratislava by nikdy nemala padnúť do čiernej farby. Ani v prípade zlej pandemickej situácie. 

„Úprava semaforu dáva priestor na to, že aj keď o novom nastavení systému rozhodli príslušné orgány, v skutočnosti budeme o aktuálnych opatreniach rozhodovať my, ľudia.

A to tým, či sa rozhodneme dať zaočkovať a dopomôžeme tak tomu, aby náš okres spadal do levelu miernejších obmedzení,“ uvádza Slovenský futbalový zväz na svojom webe.

Ľudia rozdelení na tri skupiny

Opatrenia, ktoré sa v rámci jednotlivých stupňov rizikovosti uplatňujú, sú taktiež určené novým spôsobom.

Covid automat rozdeľuje osoby na tri skupiny: ZÁKLAD (všetky osoby bez ohľadu na očkovanie a testovanie), OTP (osoby plne zaočkované, testované – od odberu PCR 72 hodín, Ag 48 hodín, alebo tie, ktoré prekonali Covid-19 za ostatných 180 dní) a KOMPLETNE ZAOČKOVANÍ.

„Semafor ponúka organizátorom podujatí vybrať si z týchto troch protokolov, či bude podujatie v režime základ, OTP alebo kompletnej zaočkovanosti. Každá z týchto možností organizácie so sebou prináša iný set prevádzkových podmienok, pričom vždy je možné vybrať len jednu z možností, nemožno ich kombinovať,“ uvádza sa v automate.

Ak je podujatie organizované so športovcami, ktorí sú plne zaočkovaní, ich počet je v rámci všetkých stupňov rizikovosti bez obmedzenia.

Koniec súťaží až v čiernej farbe

V zelenej farbe môžu športovať a hrať súťažné zápasy aj neočkovaní a netestovaní, no môže ich byť maximálne sto.

Päťdesiat neočkovaných ľudí si zahrá aj v oranžovej farbe, no akonáhle padne okres do červenej, súťaže budú bez testov zakázané.

Podľa nového Covid automatu by však násilný koniec súťaží mal prísť až v čiernej farbe, pretože pri druhom stupni ohrozenia si budú môcť neočkovaní účastníci zápasu spraviť testy. Žiadny zápas teda nemusí byť zrušený ani preložený.

Regulácia semaforu týkajúca sa limitu športovcov je nasledovná:

„Nové nastavenie opatrení de facto znamená, že prísne obmedzenia týkajúce sa možnosti odohrať futbalový zápas sa začnú aplikovať až od červenej farby, pretože ešte v oranžovom spektre je možné odohrať zápas so športovcami bez obmedzenia testovania alebo zaočkovanosti do počtu päťdesiat osôb,“ informuje SFZ.

Organizácia hromadných podujatí (t.j. pre nás rámcovo futbalových zápasov s divákmi) je v semafore upravená nasledovne:

SFZ: Dobrá správa pre šport

Pri špecifických podmienkach organizácie športových podujatí je potrebné vychádzať z toho, že úprava semaforu je len základná a konkrétnejšie obmedzenia upraví samostatná vyhláška, ktorú v blízkej dobe vydá Úrad verejného zdravotníctva.

„Prijatie takejto formy semaforu, ktorý zohľadňuje aj kritérium zaočkovanosti okresu, vnímame veľmi pozitívne,“ uvádza zväz, ktorý očkovanie už dlhodobo a otvorene podporuje.

Vníma ho ako jedinú dostupnú a bezpečnú formu možného návratu do života bez prísnejších obmedzení.

„Je to dobrá správa pre šport a zároveň aj menej invazívna forma motivácie smerom k zvýšeniu miery zaočkovanosti populácie,“ dodáva.

Vedenie SFZ vyzdvihuje prácu ľudí z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, ktorí presadzovali primeranosť opatrení pre šport a amatérske súťaže na Slovensku.

Oceňujeme záujem, odborný, ale aj ľudský prístup ďalších odborníkov zo všetkých zapojených orgánov vrátane splnomocnenca vlády SR pre šport a odborníkov z epidemiologického konzília.

Výsledok ich práce v podobe tohto semaforu považujeme za spravodlivý systém s náležitými úrovňami obmedzení za šport, aj keď medzeru vidíme v aplikácii semaforu pri súťažiach mládeže, teda detí od 12 do 18 rokov.

V tejto kategórii je nemožné dosiahnuť u športovcov stopercentnú zaočkovanosť tak, aby mohli hrať bez obmedzení aj vo vyšších stupňoch rizika. V tomto smere sa však budeme snažiť ďalej komunikovať a argumentovať s príslušnými inštitúciami,“ uzatvára SFZ.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Očkovaní si zahrajú aj v čiernej farbe. Kedy hrozí amatérskym súťažiam zákaz?