Novoveskí futbalisti majú za sebou rok plný zmien

Nebolo to zlé, ale ani dobré. Rok 2013 – hlavne jeho jarná časť bude mať v FK Spišská Nová Ves prívlastok – záchranárska.
Nebolo to zlé, ale ani dobré. Rok 2013 – hlavne jeho jarná časť bude mať v FK Spišská Nová Ves prívlastok – záchranárska. (Autor: Jozef Petruška)
Sportnet|12. dec 2012 o 00:00

Hodnotenie účinkovania mužstiev FK Spišská Nová Ves má dve tváre. Rok 2012 nebol ani dobrý, ani zlý.

Viac sa očakávalo od seniorov, cieľ splnili dorastenci postupom medzi slovenskú elitu.

SP. NOVÁ VES. Po jesennej časti ročníka 2011/2012 zažili Spišiaci za posledné roky jedno z najväčších sklamaní, keď mužstvo zimovalo na samom spodku tabuľky III. ligy.

Zlepšenými výkonmi pod vedením trénera Vladimíra Gombára a asistenta Rudolfa Pavlíka sa Spišiaci už od začiatku jarnej odvety začali posúvať v tabuľke smerom hore a nakoniec po vydarenej jari, v ktorej patrili medzi najúspešnejšie kolektívy v súťaži, skončili dospelí na konečnom 7. mieste.

Do letnej prípravy nového ročníka 2012/2013 vstúpilo mužstvo už pod vedením trénerskej dvojice Miroslav Dunčko - Rudolf Pavlík, nakoľko tréner Gombár neprejavil záujem o ďalšie pokračovanie v pozícií trénera.

„Vzhľadom k neuspokojivým výsledkom došlo v priebehu jesene 2012 k výmene na poste trénerov A - mužstva, keď sa novými trénermi stali Bartolomej Ogurčák a Pavol Kubus, ktorí už pri mužstve v minulosti úspešne pôsobili. Od ich nástupu sa výkony zlepšili, čo však po nevydarenom úvode stačilo nakoniec po jesennej časti ročníka 2012/2013 na konečné 12. miesto," zhodnotil futbalový rok u seniorov manažér FK Spišská Nová Ves Patrik Brezovaj.

"Naše „B“ – mužstvo pôsobiace v Poráči sa v jarnej časti 2011/2012 nepodarilo zachrániť vo svojej skupine V. ligy - PT. Mužstvo viedol tréner Radoslav Királyi, no treba konštatovať, že pri súčasnom počte hráčov v A - mužstve, ale aj v staršom doraste, ktorí mohli béčku pomôcť, nebola záchrana v tejto už „vážnejšej“ súťaži veľmi reálna. V jesennej časti už mužstvo pod vedením trénera Pavla Chovanca pôsobilo v I. triede SOFZ, kde si však tiež neviedlo veľmi úspešne a zimuje na 12. mieste,“dodal Brezovaj.

Splnený cieľ – postup

Tak ako sa deklarovalo, prioritou u dorastencov bol opätovný postup do najvyššej dorasteneckej súťaže, ktorí i starší dorastenci dokázali na jar bez väčších problémov naplniť a pod vedením dvojice Pavol Kubus a Vladimír Janík prinavrátili v lete klubu 1. dorasteneckú ligu, keď suverénnym spôsobom vyhrali svoju východnú skupinu 2. dorasteneckej ligy.

Ich bilancia v súťaži bola nasledovná:

1.miesto 30 18 8 4 63:22 62 bodov

„Po jesennej časti 1.ligy však chlapci zimujú na poslednom 16. mieste, kde vidieť, že za slovenskou futbalovou mládežníckou špičkou ešte stále zaostávame,“ skonštatoval P. Brezovaj.

Mladší dorastenci v II. dorasteneckej lige 2011/2012 obsadili pod vedením trénera Jána Kamenického konečnú 4. priečku. V jeseni ich v najvyššej súťaži viedla už dvojica Vladimír Michalko a Vladimír Hudáček, keď tréner Kamenický posilnil trénerský post staršieho dorastu a chlapci po kvalitných výkonoch v ťažkej konkurencii skončili na 11. mieste.

„Nedávno ukončený ročník 2011/2012 a jesennú časť 2012/2013 môžeme s pohľadu FK vzhľadom k tomu, že sa podarilo navrátiť na Spiš najvyššiu slovenskú dorasteneckú súťaž považovať za celkom vydarený, aj keď hlavnou vizitkou každého klubu je mužstvo dospelých, ktoré za momentálnych reálnych ekonomických možnosti dosiahlo v jarnej odvete pravdepodobne svoje maximum, no po jeseni opäť zimuje v dolnej časti tabuľky."

"V priebehu augusta 2012 došlo v klube aj k odchodu prezidenta FK Petra Dičáka a niektorých členov Správnej rady, kde na následnej Konferencii bola Správna rada FK doplnená o nových členov a FK pracoval ďalej bez výrazných zmien. Celkovo v klube pôsobí viac ako 300 hráčov a hráčok vo všetkých kategóriách,“ bilancoval manažér klubu.

„Na záver hodnotenia sme si nechali úspech na nielen športovom, ale aj diplomatickom poli, na ktorom sa podieľali, môžeme povedať, viaceré generácie našich trénerov, ale aj funkcionárov budovaním dobrej povesti o práci s mladými, ale aj o celkovom fungovaní nášho FK. Tým je udelenie II. triedy ÚTM, ktorého vážnosť si možno ešte dnes ani nevieme uvedomiť," poznamenal.

"Dlhodobým spoločným úsilím si FK Spišská Nová Ves vybudoval dobrú povesť na futbalovom Slovensku, preto je do budúcnosti potrebné, aby bol každý v klube na seba náročný a venoval sa tomu, za čo nesie zodpovednosť, lebo konkurencia v najpopulárnejšom športe u nás, aj napriek celkovému poklesu úrovne športu a futbalu na Slovensku, nespí a o dosiahnutú povesť a úspechy môžeme v blízkej budúcnosti ľahko prísť," dodal.

"Cieľom do budúcnosti je pracovať na výchove mladých futbalistov a postupne ich zapracovávať aj do mužstva dospelých. Rok 2012 je teda z pohľadu FK možné zhodnotiť vzhľadom k postupu dorastencov naozaj ako nadpriemerne úspešný, ale v jarnej odvete ročníka 2012/2013 je nutné urobiť všetko pre vyhnutie sa boja o záchranu nášho kolektívu dospelých v III. lige.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Novoveskí futbalisti majú za sebou rok plný zmien