Nie každý adept sa raduje z istého fleku

Kamil Kopúnek. Predsa zostáva na Apeninskom polostrove.
Kamil Kopúnek. Predsa zostáva na Apeninskom polostrove. (Autor: tasr)
Sportnet|25. aug 2011 o 00:00

Budúci týždeň odštartujú slovenskí futbaloví reprezentanti ďalšiu a rozhodujúcu fázu kvalifikačného cyklu EURO 2012. Najprv 2. septembra hrajú v Írsku, potom v Žiline 6. septembra a 7. októbra privítajú Arménsko a Rusko.

Budúci týždeň odštartujú slovenskí futbaloví reprezentanti ďalšiu a rozhodujúcu fázu kvalifikačného cyklu EURO 2012. Najprv 2. septembra hrajú v Írsku, potom v Žiline 6. septembra a 7. októbra privítajú Arménsko a Rusko. Tieto merania síl napovedia viac v otázke reálnosti prebojovania sa na záverečný turnaj majstrovstiev Európy. Je pochopiteľné, že tréner Vladimír Weiss si želá, aby mal možnosť vybrať si káder zo všetkých hráčov, čo prichádzajú od úvahy. Avšak zároveň myslí aj na zadné dvierka. Vie, že niektoré skutočnosti mu určite skrížia plány.

KOŠICE. Aj v predošlých vystúpeniach čelil absenciám zo všakovakých dôvodov. Najčastejšie zo zdravotných, ale i výkonnostných.

Ošúchaná pesnička

Práve tie môžu nabúrať zámery v úvodnom jesennom vystúpení viac než inokedy. Prečo? Na niektoré momenty kormidelník poukázal už pri zostavovaní nominácie na nedávny prípravný zápas s Rakúskom. Tam nenominoval napríklad obrancu Zabavníka. Ten sa dostal do nezávideniahodnej situácie v Mainzi a jeho pozícia v základnej zostave je poriadne ohrozená. Nenastúpil ani uplynulý víkend a to isté platilo i o ďalšom bekovi Pekaríkovi z Wolfsburgu. Útočník Jendrišek sa tiež nemôže pochváliť mimoriadnym vyťažovaním a tentoraz iba striedal v závere v drese Freiburgu. Verme, že nasadzovanie bekov vylepšia „Angličania“ Škrtel a Čech, hoci taktiež na ihrisku chýbali. Už ošúchanou pesničkou je vysedávanie brankára Muchu v Evertone a hoci sa v prípravnom období zdalo, že prestúpi, nestalo sa tak. K vylepšeniu jeho pozície nepomohlo ani to, že na turné v Amerike predviedol kvalitné výkony a klubový kouč mal na jeho adresu iba slová chvály. Ešte dobre, že ďalší gólmani Kello a Perniš majú fazónu a sú v permanencii. Rovnako tak ďalší zástupcovia zadnej línie pôsobiaci v Rusku – Saláta, Hubočan, kým Ďurica zrejme ešte stále nie je zdravotne fit, aby hájil farby Lokomotivu Moskva. Corgoňligisti ašpirujúci na národiak (Šebo, Guédé, Karhan) sa nemusia obávať o svoje fleky, rovnako tak Jež v Poľsku.

Nejasnosti zmizli

Viacerí osvedčení hráči budú mať však resty v zápasovom súťažnom nasadení. Ako je známe, neskorší začiatok najvyššej súťaže kvôli korupčnému škandálu postihol našich hráčov účinkujúcich na tureckých trávnikoch (Šesták, Vittek, Hološko, Stoch, Sapara). Ohrozený je i štart talianskej ligy (otáľanie s podpísaním novej kolektívnej zmluvy) a to nám neštimuje vzhľadom na pôsobenie Hamšíka, Kopúnka a Kucku. Dobrou správou je, že turbulencie okolo nášho kapitána ochabli a Kopúnek napokon predsa prestúpil do Bari po nejasnostiach i dočasnom návrate do Trnavy. Ešte pred pár dňami sa špekulovalo i o tom, že ďalší stredopoliar Kucka zamieri z FC Janov do Interu Miláno. Nateraz nie je vylúčené nič, ale momentálne rozruch utíchol. Tréner Weiss vie, že prílišný rozruch manažérov a agentov futbalistom neprospieva a odpútava ich pozornosť. Na druhej strane je však dobré, ak sa vyrieši otázka prestupu či hosťovania v prospech kariéry samotného hráča, ako je to v prípade Weissa juniora, ktorý opustil Ostrovy, kde bol už dosť „posunovaný“, a zamieril do Dynama Kyjev. V nových pôsobiskách aktéri budú mať výraznú ctižiadosť presadiť sa, to bezpochyby pomôže i štátnemu výberu. Bolo by ale ideálne, keby všetci, čo sú v hľadáčiku, v priebehu nasledujúcich týždňov nabrali optimálnu hernú fazónu. Tú reprezentácia bude potrebovať v bojoch o cenné body.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Nie každý adept sa raduje z istého fleku