Boháčov z Tampy nezastavil ani skvelý brankár, ktorý nahneval Slovákov

Tampa Bay - víťaz Stanleyho pohára pre sezónu NHL 2020/2021.
Tampa Bay - víťaz Stanleyho pohára pre sezónu NHL 2020/2021. (Autor: TASR/AP)
Patrik Fotta|8. júl 2021 o 07:00

Staňa: Tampa mala výborne vyskladaný tím.

KOŠICE. Najlepší tím súčasnosti? Hokejisti Tampa Bay Lightning so slovenským obrancom Erikom Černákom kraľujú NHL.

Pred dvoma rokmi vyhrali základnú časť so ziskom 128 bodov, no šokujúco vypadli hneď v prvom kole play off s Columbusom 0:4 na zápasy.

O rok neskôr však už tím z Floridy dokráčal až k najcennejšej hokejovej trofeji.

„Potrebovali získať skúsenosti v play off. Tie sa prejavili už vlani a zužitkovať ich dokázali aj v tejto sezóne,“ hovorí bývalý reprezentačný brankár a v súčasnosti hokejový expert Rastislav Staňa.

Úspech dokázala Tampa zopakovať aj tento rok. Vo finále nedala Montrealu šancu.

Po víťazstve 4:1 na zápasy obhájila vlaňajšie prvenstvo a získala celkovo svoj tretí Stanley Cup (2004, 2020 a 2021).

„Účasť Montrealu vo finále bola pre mňa prekvapením. V základnej časti nepatril k silným mužstvám. Viac som favorizoval Vegas, ktoré malo lepší tím,“ uviedol Staňa, ktorý si v NHL zachytal v drese Washingtonu v sezóne 2003/2004.

Rastislav Staňa.
Rastislav Staňa. (Autor: TASR)

Tampa dokázala vo finálovej sérii potvrdiť rolu jednoznačného favorita. Tím okolo kapitána Stevena Stamkosa prakticky nemal slabinu.

„Mali výborne vyskladanú zostavu. Vo väčšine zápasov mali nad Montrealom navrch. Ak ich aj súper prestrieľal, prejavili sa ich skúsenosti. Aj z minima šancí dokázali streliť gól, keď to najviac potrebovali,“ hovorí Staňa.

Súboj elitných brankárov pre Rusa

Pred finále sa očakával súboj brankárov, ktorí boli výraznými oporami svojich tímov.

Rus Andrej Vasilveskij a Kanaďan Carey Price si udržali počas play off výbornú formu.

„Vasilveskij chytal vynikajúco už počas základnej časti. Bolo to vidno v zápasoch, keď pustil do bránky svojho náhradníka McElhinneyho. Mužstvo dostávalo podstatne viac gólov. Naopak, Vasilveskij podržal tím aj v dueloch, keď bola Tampa horším tímom. Zaslúžene sa dostal aj medzi kandidátov na Vezinovu trofej pre najlepšieho brankára sezóny,“ povedal Staňa.

Jeho kanadský náprotivok nepredvádzal v dlhodobej časti sezóny oslnivé výkony.

V play off však 33-ročný brankár dokázal, prečo patrí k svetovej extratriede.

Montreal vyradil na ceste do finále Toronto, Winnipeg aj Vegas.

„Jeho tím v ňom videl budúcnosť. Na Slovensku sme sa hnevali, prečo pred rokmi klub vymenil Haláka, a nie Pricea. Montreal nemal nikdy top mužstvo aj pre finančné možnosti. Vždy to stálo predovšetkým na brankárovi a takmer nikdy nesklamal,“ uviedol Staňa.

Vo finále však Price trochu zaostal za očakávaniami. V prvých troch zápasoch dostal až trinásť gólov.

„Aj on sám priznal, že to z jeho strany môže byť lepšie. Vo štvrtom zápase, ktorý vyhral Montreal 3:2 po predĺžení, bol však ústrednou postavou. Najmä vďaka nemu sa udržali v sérii. Jeho úloha bola náročnejšia v tom, že sa nemohol spoľahnúť na výraznú pomoc obrancov tak ako Vasilveskij,“ približuje Staňa.

Tatar? Od top hráčov sa čaká produktivita

Iba z tribúny sledoval finále slovenský útočník Montrealu Tomáš Tatar. V základnej časti nazbieral v 50 zápasoch 30 bodov za 10 gólov a 20 asistencií.

V úvodných piatich dueloch play off však získal iba jediný bod za asistenciu. Tréneri ho potom vyradili zo zostavy.

Erik Černák.
Erik Černák. (Autor: TASR/AP)

„Od top hráčov sa vždy očakávajú kvalitné výkony a produktivita. Tréner možno nebol spokojný s tým, čo Tomáš predvádzal na ľade, vzhľadom na jeho postavenie. Po obmene zostavy sa tímu začalo dariť a už to späť nemenili. Možno sú tam aj osobné spory, do ktorých my zvonku nevidíme,“ skonštatoval Staňa.

Na druhej strane obranca Erik Černák patrí v 24 rokoch k stabilným členom zostavy Tampy. Do NHL sa presadil v sezóne 2018/2019. Progres v jeho hre je z roka na rok výraznejší.

„Útočník sa dokáže na NHL pripraviť a adaptovať rýchlejšie ako obranca. Najdlhšie to trvá brankárom. Obranca potrebuje v mladom veku získavať skúsenosti. Pre Erika bolo dôležité, že sa dokázal presadiť hneď v prvej sezóne. Vzhľadom na jeho vek sa dá očakávať, že bude ešte výkonnostne rásť,“ predpokladá Staňa.

Černák sa zlepšuje nielen v defenzívnej činnosti, ale pre tím je stále viac platný aj v útočnej fáze.

„Môže sa veľa naučiť aj od svojho spoluhráča Victora Hedmana. Či už z hľadiska pozičnej hry, streľby alebo rozohrávky,“ vraví Staňa.

Bola Tampa výrazne nad platovým stropom?

Tampa ukázala majstrovstvo nielen na ľade, ale aj mimo neho. Manažérom klubu sa podaril vskutku šikovný kúsok.

Ruského útočníka Nikitu Kučerova pripísali na súpisku až tesne pred štartom play off.

Počas sezóny bol na listine dlhodobo zranených hráčov a tak sa jeho mzda 9,5 milióna dolárov nezapočítavala do platového stropu.

Ten bol pre kluby v základnej časti nastavený na 81,5 milióna dolárov. V play off platový strop nie je povinný.

„Prehrali sme s tímom, ktorý bol 18 miliónov dolárov nad platovým stropom,“ upozornil obranca Caroliny Dougie Hamilton po tom, ako Tampa vyradila jeho tím 4:1 na zápasy.

Realita však bola o čosi iná. Platy hráčov v Tampe boli podľa spravodajského portálu edmontonjournal takmer 91 milióna dolárov.

Tampa mala nad Montrealom navrch aj z hľadiska platov hráčov.
Tampa mala nad Montrealom navrch aj z hľadiska platov hráčov. (Autor: TASR/AP)

Pre porovnanie - Montreal dával na platy hráčov približne 71 miliónov.

Platy niektorých hráčov Tampy išli po vlaňajšom zisku Stanley Cupu nahor. Viacerých si však vedenie klubu dokázalo udržať.

„Keď mužstvo vyhrá pohár, je náročné udržať ho pokope. Finančné nároky hráčov sa zvyšujú. Tampe sa však podarilo udržať si ťahúňov. Brankár Vasilevskij, obranca Hedman, či útočníci Kučerov alebo Point patria k absolútnej špičke,“ vraví Staňa.

Podľa neho môže Tampa dosiahnuť úspechy aj v ďalších rokoch, ak sa jej podarí udržať kostru tímu pokope.

„Priemerných hráčov by pre nich malo byť ľahšie nahradiť. Dá sa očakávať, že Tampa bude ešte možno rok či dva na vrchole. Potom ju nahradí ďalší tím. Je nesmierne náročné byť top mužstvom niekoľko rokov za sebou,“ vyhlásil Staňa.

Cesta Tampy za Stanley Cupom

1. kolo: Tampa Bay - Florida 4:2

2. kolo: Tampa Bay - Carolina 4:1

3. kolo: Tampa Bay - New York Islanders 4:3

Finále: Tampa Bay - Montreal 4:1

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Boháčov z Tampy nezastavil ani skvelý brankár, ktorý nahneval Slovákov