Nevidomý Kórejčan prekonal svetový rekord v lukostreľbe

TASR|28. júl 2012 o 13:44

Im počas súťaže nenosieva okuliare a spolieha sa na rozdielne farby okruhov na terči.

LONDÝN. Lukostrelec Im Dong-hyun v piatkovej kvalifikácii na 70 metrov prekonal svetový rekord, pričom reprezentant Kórejskej republiky patrí medzi nevidiacich. Im pri mierení na terč vidí iba rozmazané farby a čiary. Nevidiaci Kórejčan však neomylne triafal žltý stred terča veľkosti grepfruitu.

Im v piatok výkonom 699 bodov zaznamenal prvý svetový rekord na OH v Londýne a pomohol Kórejskej republike aj k tímovému rekordu. Niekoľko hodín pred úvodným ceremoniálom o tri body prekonal vlastný svetový rekord, ktorý utvoril v máji v Turecku.

"Je to iba prvé kolo, tak sa tým nebudem príliš zaoberať," povedal 26-ročný Im, ktorý na ľavé oko vidí na 10 percent a na pravé oko na 20 percent.

V spolupráci s dvojicou krajanov Kim Bub-min a Oh Jin-hyek, prekonali rekord pre 216 šípov výkonom 2087 bodov. Tento nástrel je o 18 bodov lepší ako výkon Kórejskej republiky z mája.

Im počas súťaže nenosieva okuliare a spolieha sa na rozdielne farby okruhov na terči. Na OH 2004 i 2008 získal zlato v tímovej súťaži.

Kórejský tréner Jang Young Sool na margo rekordu skonštatoval, že jeho zverenci sa musia pripraviť na ďalšie preteky. "Budeme mať deň na oddych a prípravu," povedal Jang.

Informovala agentúra AP.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Nevidomý Kórejčan prekonal svetový rekord v lukostreľbe