V dvojzápase s Nemeckom zlepšili jednu vec, podľa ktorej Ramsay vyberie hráčov

Matej Kašlík strieľa gól počas prípravného hokejového zápasu Nemecko - Slovensko.
Fotogaléria (24)
Matej Kašlík strieľa gól počas prípravného hokejového zápasu Nemecko - Slovensko. (Autor: TASR)
Nikola Baďová|20. apr 2024 o 20:30

Najlepší hráč zápasu bol Matej Kašlík.

BRATISLAVA. Slovenskí hokejisti zlepšili svoj výkon v druhom prípravnom zápase v Nemecku a súpera zdolali 5:4 po predĺžení

„Na našej hre badať zlepšenie, lepší prístup a menej chýb ako v predchádzajúcom stretnutí,“ povedal v štúdiu JOJ Šport hokejový expert Richard Kapuš. 

„Pocit víťazstva pomôže na psychiku tímu. Je to vzpruha v závere prípravy, víťazstvo sa počíta,“ dodal Rastislav Konečný. 

Úspešný posun do prvého útoku

Nemeckí hokejisti zavreli v úvode zverencov Craiga Ramsayho a vypracovali si niekoľko sľubných príležitostí. V bránke bol však pozorný Matej Tomek. 

„Nebol to úvod, aký sme si predstavovali. Nemci ostali verní svojej aktívnej hre a vypracovali si šance. Ak sa súper dostane v pätici do útočného pásma, je silný na puku a ťažko ho brániť,“ komentoval Kapuš. 

Z prvého gólu sa však tešili slovenskí hráči. Lukáš Cingel peknou spätnou nahrávkou našiel Jozefa Baláža, ktorý sa nemýlil. 

„Zohrali to úplne perfektne. Trošku aj so šťastím, ale to k tomu patrí. Ak sa o to hráči pokúšajú, príde to. Každý z hráčov bol na svojom mieste. Mali sme hráča v priestore pred bránou a vedieme 1:0,“ zhrnul Kapuš. 

Fotogaléria zo zápasu Nemecko - Slovensko, prípravný zápas pred MS v hokeji 2024

„Potešilo ma, že som sa presunul zo štvrtého do prvého útoku. S Cingelom a Lantošim sa mi hrá veľmi dobre. Nahrali mi už na dve tutovky. Pri druhej šanci som počúvol Lantiho, keď mi vravel, že musím viac strieľať. Padlo mi to tam. Musíme však stále veľa korčuľovať, hrať aktívne a veľa strieľať,“ povedal strelec gólu pre JOJ Šport. 

„Pre brániaceho súpera je to nepríjemný hráč. Kde sú jeho limity, nevieme. Je to dobrý korčuliar, ktorý môže hokejovo rásť,“ vyzdvihol dvadsaťštyriročného útočníka Konečný. 

Gólová prestrelka

Nemci mali na začiatku druhej tretiny až dve presilové hry a jednu z nich dokázali využiť. 

„Za mňa to bol zbytočný gól. Puk sme mali na hokejkách a mali sme možnosť ho dostať za modrú čiaru,“ karhal Kapuš. 

Bojovný výkon predviedol Matej Kašlík, ktorý získal puk a pohotovou strelou medzi betóny brankára zvýšil na 2:1. 

„Nemecký hráč trošku podcenil situáciu. Výborný forčeking dvoch hráčov, ktorí vytvárali tlak. Toto je ono. Využiť rýchlosť a získať puk, ktorý nie je čistý. Hráči do toho šli, paráda,“ reagoval expert.

Vzápätí však súper dokázal dvoma gólmi otočiť zápas. Slovenskí hokejisti sa dotiahli vďaka expresnej strele Lantošiho, ktorý ukazuje pred šampionátom výbornú formu. 

„Bola to krásna prihrávka cez os a strela z prvej. Nemecký brankár sa položil. Je to nezvyklé vidieť v reprezentačnom zápase až päť gólov v jednej tretine. Mužstvo sa totiž snaží hrať svoju hru, ktorou sa chce prezentovať na MS,“ povedal Kapuš. 

„Videli sme individuálne chyby na slovenskej a nemeckej strane. Za mňa je dôležité, že tretina je za nerozhodného stavu. Nemci otočili skóre a vyzeralo, že by mohli ísť na koňa,“ dodal Konečný. 

Zaútočili v oslabení 

Do záverečného dejstva šli zverenci Craiga Ramsayho s tým, že chcú zvíťaziť. „Nemci dobre korčuľujú a snažia sa byť dobrí na puku. Chytili sme úvod a je to 3:3. Chceme vyhrať za každú cenu,“ uviedol obranca Patrik Bačik. 

Jeho slová podporil kapitán Michal Ivan, ktorý prestrelil všetko, čo mu stálo v ceste - 4:3.

„Vyhrali sme buly, dobrá strela Ivana. Nemeckému brankárovi clonili dvaja hráči a znemožnili mu výhľad. Perfektne to zahrali. Tu sa ukázalo, aká je dôležitá práca pred brankárom. Oliver Okuliar to spravil výborne,“ komentoval Kapuš. 

Práca Olivera Okuliara pred nemeckou bránkou.
Práca Olivera Okuliara pred nemeckou bránkou. (Autor: Tlačová agentúra SR)

Slovenskí hokejisti hrali aktívny hokej, mali dve dobré striedania. Vypracovali si presilovú hru, ale súper výborne napádal. 

„Treba si dávať pozor na zadné vrátka,“ varoval Kapuš. Myšlienku nestihol ani dokončiť a Nemci prekonali brankára Tomeka. Opäť bolo vyrovnané.

„V závere sa každé mužstvo snažilo získať víťazstvo na svoju stranu,“ uviedol expert. 

Správny výber hráčov

O víťazovi zápasu sa rozhodlo až v predĺžení, ktoré sa hralo vo formáte traja na troch. Slovenskú lavičku rozradostil Martin Faško-Rudáš. 

„Jožko Baláž výborne vybojoval puk a nahral ho. Ja som bol už v podstate v polovičnom nájazde do strany a videl som štrbinu, ktorú som sa snažil trafiť. Po týchto dvoch zápasoch máme na čom pracovať. 

Je to určite obranné pásmo, ktoré musíme vylepšiť. Ukázalo nám to však aj dobré veci pred dvojzápasom s Českom,“ povedal pre JOJ Šport strelec víťazného gólu. 

„Bol to ťažký zápas proti ťažkému súperovi. Nemci dali do toho všetko, hrali tvrdo. Bol to dobrý súper a dobrý súper bude aj na šampionáte. Aj nemecký tréner mi povedal, že sa vidíme čoskoro. 

V porovnaní s dvojzápasom so Švajčiarskom sme zlepšili jednu konkrétnu vec. Ak hráme rýchlo, tak sa nám darí nájsť spôsoby ako skórovať a vieme sa dostať do správnych herných situácii. 

Podľa toho bude vyzerať aj výber hráčov, ktorých potrebujeme, aby sme hrali náš štýl,“ zhodnotil tréner Craig Ramsay. 

Budúci týždeň sa do prípravy zapoja ďalší elitní hráči. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»V dvojzápase s Nemeckom zlepšili jednu vec, podľa ktorej Ramsay vyberie hráčov