Nemeček a Handzuš uzavreli opatrné prímerie, bojkot sa končí

Igor Nemeček podpisuje verejný záväzok.
Igor Nemeček podpisuje verejný záväzok. (Autor: Michal Handzuš)
Marián Szűcs|28. dec 2015 o 08:14

Naša hlavná požiadavka bola splnená. S radosťou preto oznamujeme, že sme v prípade záujmu zo strany reprezentačného trénera pripravení reprezentovať, napísal Michal Handzuš.

Agentúrny článok sme nahradili autorským textom denníka SME o 14.45 hod.

BRATISLAVA. Pol roka trvajúca vojna v slovenskom hokeji sa skončila. Aspoň nateraz to tak vyzerá. Dohoda prišla nečakane, pár dní po Vianociach, po troch mesiacoch, počas ktorých obe strany sporu spolu vôbec nekomunikovali.

Šéf slovenského zväzu ľadového hokeja Igor Nemeček a líder nespokojných hokejistov Michal Handzuš v pondelok podpísali verejný záväzok, ktorý má priviesť hokejové hnutie k júnovým novým voľbám šéfa zväzu.

Mier? Skôr opatrné prímerie

Hráči zverejnili svoj nový návrh v nedeľu a už v pondelok skoro ráno obe strany potvrdili dohodu. Žiadne nadšené reakcie ju však nesprevádzali.

Handzuš i Nemeček síce hovorili o spokojnosti, že sa spor uzavrel, ale správali sa k sebe pomerne rezervovane.

nemecek_handzus_res.jpg

Igor Nemeček (vľavo) si podáva ruku s Michalom Handzušom. FOTO - TASR.

Podpis spoločného vyhlásenia akoby bol nevyhnutným vyústením mesiace trvajúceho sporu, v ktorom už dva unavené tábory nemali silu ani chuť pokračovať. Skôr ako mier je výsledkom opatrné prímerie. „Som veľmi rád, že sme sa s Michalom mohli stretnúť a spečatiť túto výzvu. Verím, že sa situácia upokojí,“ reagoval Nemeček.

Nemeček súhlasil s tým, čo odmietal

K dohode prišlo nečakane rýchlo aj vďaka tomu, že Nemeček súhlasil s návrhom, ktorý v septembri odmietal – sľúbil nové voľby. Pred troma mesiacmi garantoval len zvolanie mimoriadneho kongresu, ale napriek tomu by za istých okolností k novým voľbám nemuselo prísť.

igor_res.jpg

Igor Nemeček podpísal verejný záväzok v pondelok. FOTO - TASR.

„Od začiatku sme mali dve požiadavky – zmenu stanov a nové voľby. V septembri sme sa nedohodli, lebo sme nemali garanciu nových volieb. Zamrzlo to na rôznych paragrafoch, preto sme sa snažili veci zjednodušiť. Teraz máme garanciu. Prezident zväzu sa zaviazal, že budú nové stanovy, mimoriadny kongres a nová voľba. V tom je rozdiel,“ reagoval Handzuš.

Mimoriadny kongres spojený s voľbami sa má konať v júni. Nemeček sa zaviazal, že ak sa mu spomínané požiadavky nepodarí presadiť, do konca júna odstúpi z funkcie. „Sme radi, že sme našli cestu. Nikto nie je víťaz a nikto porazený. Je to v záujme slovenského hokeja,“ naznačil Handzuš.

miso_res.jpg

Michal Handzuš bol spokojný. FOTO - TASR.

„Nikto nie je víťaz. Je to kompromis. Ľudia na Slovensku milujú hokej a bolo by veľmi zle, keby sme ich ochudobnili o zážitok, akým sú majstrovstvá sveta,“ vravel šéf Slovenského zväzu ľadového hokeja.

Už sa hovorí o kandidátoch

Pomery v slovenskom hokeji kritizovala päťdesiatka skúsených hráčov, ktorí sa rozhodli do vyriešenia sporu bojkotovať reprezentáciu. Po uzavretí dohody tvrdia, že sú pripravení prijať pozvánku do národného tímu.

Nemeček zatiaľ nepovedal, či v nových voľbách bude kandidovať. „Je to ešte ďaleko,“ reagoval Nemeček.

handzus_tasr_res.jpg

Igor Nemeček zaručil hokejistom nové voľby šéfa zväzu. FOTO - TASR.

Jeho neúspešný protikandidát z tohtoročných volieb Richard Lintner už dávnejšie naznačil, že má záujem ísť aj do nových volieb. V zákulisí sa už spomínajú mená ďalších kandidátov.

„Počul som o viacerých, ale nie je to z mojej hlavy a nebudem to ďalej komentovať. Ja som sa tým vôbec nezaoberal. Môžem povedať, že ja nemám žiadneho kandidáta,“ povedal Handzuš a zopakoval, že on do volieb nepôjde.

„Mojou ambíciou nie je byť prezidentom zväzu. Vylučujem to,“ uviedol.

Znenie Verejného záväzku:

Prezident SZĽH sa zaväzuje, že svojou autoritou presadí konanie mimoriadneho kongresu do konca júna 2016 tak, aby sa na tomto kongrese konali nové voľby funkcionárov SZĽH podľa nových demokratických stanov.

Prezident SZĽH sa osobitne zaväzuje presadiť, aby právo voliť funkcionárov SZĽH patrilo len voleným delegátom hokejových klubov a združení.

V prípade, že sa takýto mimoriadny kongres a voľby podľa nových demokratických stanov neuskutočnia do konca júna 2016, prezident SZĽH sa zaväzuje, že 30. júna 2016 odstúpi z funkcie.

Hráči vítajú tento verejný záväzok prezidenta SZĽH a vyhlasujú, že sú k dispozícii reprezentačnému trénerovi.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Nemeček a Handzuš uzavreli opatrné prímerie, bojkot sa končí