Tréner o Lopušanovej: Občas sme pri nej prižmúrili oko. Robí výnimočné veci

Nela Lopušanová.

Tréner o Lopušanovej: Občas sme pri nej prižmúrili oko. Robí výnimočné veci

Nela Lopušanová. (Autor: IIHF)
Nela Lopušanová.
Nela Lopušanová. (Autor: IIHF)
Patrik Fotta|19. jan 2023 o 07:00

Reprezentačný tréner vychválil slovenský supertalent.

K hráčkam nemôže vojsť do šatne bez špeciálneho povolenia ani počas zápasu. Tréner slovenských hokejistiek MIROSLAV MOSNÁR hodnotí vystúpenie na juniorskom šampionáte vo Švédsku pozitívne, hoci ho posledný zápas proti Češkám sklamal.

V rozhovore prezradil aj to, ako vníma ošiaľ okolo talentovanej Nely Lopušanovej, aké sú jej silné i slabé stránky, i v čom je najväčší rozdiel pri trénovaní žien v porovnaní s mužským hokejom.

Ako hodnotíte s odstupom času účinkovanie na MS v hokeji žien do 18 rokov, kde Slovensko obsadilo šieste miesto?

Priznám sa, že som bol trochu sklamaný po poslednom zápase s Českom, kde nám nevyšiel úvod. Ak by som mal turnaj zhodnotiť komplexne, tak prevažovali pozitíva.

Na šampionát sme sa dokázali pripraviť v priebehu troch mesiacov. Za taký krátky čas som u dievčat videl veľký posun z hľadiska ich výkonnosti. Dali do toho všetko.

Ako ďaleko je slovenský ženský hokej od svetovej špičky?

Amerika a Kanada sú na úplnom vrchole. Za nimi nasledujú Švédsko, Fínsko a Česko, ktoré sú na približne rovnakej úrovni. Až za nimi nasledujeme my.

Veľký rozdiel je v členskej základni. My sme mali prakticky k dispozícii 25 hráčok, ktoré sme sledovali. Veľké zmeny sme robiť v nominácii nemohli.

Miroslav Mosnár.
Miroslav Mosnár. (Autor: IIHF)

Pracovali sme s tým, čo sme mali. Druhá vec je, že Švédky majú svoju ženskú súťaž, ktorá je najkvalitnejšia v Európe. Aj vďaka tomu vedia vyskladať silný tím.

Pevne verím, že po skvelých výkonoch Nely Lopušanovej sa záujem o ženský hokej zvýši. Dôležité budú aj investície a tým nemyslím len finančné pokrytie ženského hokeja, ale celkovo, čo sme ochotní spraviť pre jeho rozvoj.

Je potrebné si sadnúť a povedať si, aké sú ciele. Verím, že to môže priniesť určitý reštart, ktorý je nevyhnutný.

Čo sa v rozhovore dozviete

  • Ako vidí potenciál tímu v súvislosti s postupom na ZOH 2026?
  • V čom sa najviac líši práca trénera v mužskom a ženskom hokeji?
  • Ako chválil Nelu Lopušanovú a kde má ešte nedostatky?
  • Kam majú smerovať jej najbližšie kroky?
  • Aké povahové vlastnosti si na nej najviac cení?

Spomínali ste sklamanie po zápase o piate miesto s Českom. Už v druhej minúte ste museli doháňať trojgólový náskok súperiek. Napokon ste prehrali 3:6. Bol to váš najhorší zápas na šampionáte?

Predtým sme hrali zápas so Švédkami, ktorý sme mali a mohli odohrať lepšie. Kvalita bola síce na strane švédskeho tímu, ale chceli sme uhrať lepší výsledok a stretnutie viac zdramatizovať.

Na zápas s Češkami sme hráčky pripravovali. Žiaľ, úvod bol z našej strany absolútne nevydarený. Súperky dali tri góly z prvých troch striel. Nebolo to však o výraznom rozdiele v kvalite, ale skôr o psychickej príprave.

Tento zápas mi pokazil dojem z výkonov, ktoré sme predviedli na turnaji. Kolektív bol výborný a dievčatá robili, čo bolo v ich silách a schopnostiach.

Sociálnymi sieťami sa rýchlo rozšírilo video, ktoré zachytáva ako si slovenské hokejistky zaspievali spoločne s českými hymnu SuperStar po zápase o piate miesto. Ako ste vnímali tento moment?

Nevedel som, že majú niečo podobné dievčatá v pláne. Šatne sme mali ďaleko od seba. Ja som sa to dozvedel až neskôr. Mne osobne to nepripadalo veľmi vhodné. Keď už sa to však udialo, tak sme to jednoducho akceptovali.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Tréner o Lopušanovej: Občas sme pri nej prižmúrili oko. Robí výnimočné veci