Na pódiu svietil, kvôli podozreniu ho odrovnali

Sportnet|20. okt 2005 o 00:00

Košice Už tradične v obchodnom centre Optima súťažili kulturisti o tituly na majstrovstvách Slovenska v naturálnej kulturistike mužov.

Usporiadateľom tretieho ročníka bol Marietta Fit klub Ružomberok zastúpený známou fitneskou Mariettou Žigalovou. Súťažilo sa v piatich kategóriách, na pódiu sa predstavilo sedemdesiat svalovcov. Naturálnych kulturistov zastrešuje Slovenská spoločnosť pre naturálnu kulturistiku a fitnes (SSNKF). Tá má svoje pravidlá a filozofiu. Jej cieľom je propagovať naturálnu prirodzenú kulturistiku. Športové súťaže, ktoré organizuje sú príležitosťou pre tých, ktorí odmietajú používanie anabolických steroidov a pre tých, ktorí sa chcú porovnávať so seberovnými. V Košiciach vzbudil rozruch postoj rozhodcov najmä v prípade domáceho pretekára Matúša Tótha. Ten sa predstavil v kategórii juniorov, ktorú vyhral Martin Svrček z Ružomberka. Spomínanému Košičanovi sa ušlo až posledné ôsme miesto, hoci už na prvý pohľad bol pripravený veľmi dobre, podľa niektorých divákov na pódiu doslova svietil.

M. Tóth: Hneď by som šiel na dopingovú kontrolu

"Ostal som veľmi sklamaný. Prišiel som v dobrej forme a skončil posledný. To isté mi spravili aj na súťaži v Karlových Varoch," roztrpčene hovorí osemnásťročný Matúš Tóth. Po víkende v ňom prevládal pocit krivdy. "Ak je niekto pripravený dobre, tak už nie je podľa niekoho naturálnym kulturistom? Veď to je ako keby povedali, že si niečo sypem, že nie som čistý. Lenže je som možno len jeden z tisícky kulturistov má také genetické danosti ako ja, ale to nikoho nezaujíma. Keby to bolo možné, hneď by som šiel na dopingovú kontrolu. Nemám sa čoho báť. Cvičiť som začal v dvanástich rokoch, nikdy som nič nebral, no nemám možnosť to ani dokázať. Podpísal som čestné prehlásenie, že som nič nedovolené neužíval, no nepriamo na mňa bolo ukázané, že to tak nemusí byť."

Nakoniec dostal od organizátora cenu pre najsympatickejšieho pretekára, no to ho vôbec nehrialo. "Skôr som sa na pretekoch zahanbil ako ukázal. To som nečakal." Matúš sa tak zamýšľa nad tým, ako ďalej. "Na budúci rok budem súťažiť v športovej kulturistike. Ale som rozhodnutý ostať len pri doplnkoch výživy. Iné do úvahy neprichádzajú, nechcem si pomáhať nečistým spôsobom."

A. Mariassy: Neužíva žiadne zakázané látky

Zlý pocit po súťaži neskrýval ani Matúšov tréner Andrej Mariassy. "Aj v Karlových Varoch nás odrovnali tým istým spôsobom, aj tam to moderoval pán Vons. Zbytočne sme merali 900 kilometrov. A teraz sa nám to stalo doma. Matúša odpísali na základe pohľadu. Testy sa nerobia, no rozhodcom sa zdal až príliš dobrý, tak ho nepustili ani do finále. Stala sa obrovská krivda. Veď ja najlepšie viem, že sa pripravoval prirodzeným spôsobom, že neužíva žiadne zakázané látky. Berie len povolené doplnky výživy," tvrdí Matúšov tréner. Podľa neho takto môže byť aj v budúcnosti poškodený akýkoľvek talent. "Toto nie je prvý prípad. A nezmení sa to, pokiaľ nebudú súťažiaci registrovaní a súčasne viackrátročne testovaní. Lebo ako má niekto vyvrátiť podozrenie, že nikdy neužíval anaboliká, keď sa testy nekonajú? Dojem, pocit, predsa posunúť najlepšieho na koniec štartového poľa."

P. Vons: Na naturálneho kulturistu vyzeral až príliš dobre

Súťaž v Optime moderoval prezident Slovenskej spoločnosti pre naturálnu kulturistiku a fitnes Peter Vons. Aj on si hneď všimol ako Matúš medzi juniormi vytŕča. "Váhový a výškový limit spĺňal podľa našich pravidiel. Pri vizuálnom posúdení však na naturálneho kulturistu vyzeral až príliš dobre. Netvrdíme, že nie je naturálnym kulturistom, že by niečo bral, lebo je možné, že je to talent, ktorý sa vymyká zo svojej vekovej kategórie. Lenže takto sa iní chlapci nemôžu pripraviť bez toho, aby si nedovoleným spôsobom pomohli. Pripravenosť svalovej hmoty, formu spomínaného juniora by som prirovnal k stavu profesionála. Ak sa Matúš pripravil skutočne čistou cestou, tak je to výnimočný talent, ktorý môže zúročiť v športovej kulturistike. A aj tam si môže zvoliť čistú cestu, lebo mnohí so pri vrcholovej kulturistike pomáhajú chémiou. On nezapadá do nášho výzoru naturálneho kulturistu. A tým netvrdím, že užíval stereoidy. Tento šport je rovnako ako iné o subjektívnom rozhodovaní. Môže sa teda stať, že niekoho nedoceníte, alebo nadhodnotíte. Pred šiestimi rokmi sme pripustili súťaženie špičkovým borcom a potom sa to zvrhlo," povedal nám P. Vons. Na otázku, či by sa špekuláciám a nepríjemnostiam nepredišlo dopingovými testmi, odvetil: "Po dohode s antidopingovým výborom sa od budúceho roku budú konať, pravda každého pretekára kontrolovať nemôžeme. Jeden test stojí 12 až 15 tisíc korún. V Košiciach sme mali 70 súťažiacich, potrebovali by sme otestovať aspoň dvadsiatich a to je obrovská finančná položka. Naviac, ak by sme to robili len na pretekoch, nebolo by to celkom stopercentné. Niektorí kulturisti majú takých dobrých poradcov, že by sme ich aj tak v čase súťaže neodhalili."

M. Žigalová: Vždy je to subjektívne hodnotenie

Svoj názor na problém prezentovala aj organizátorka podujatia Marietta Žigalová. "Nie vždy sa musí názor publika zhodovať s názorom rozhodcov, o tom som sa ako fitneska presvedčila neraz sama. Je to vždy subjektívne hodnotenie. Rozhodcovia posudzovali na základe istých skúseností. Ak je Matúš, tak ako to tvrdí, naozaj pripravený naturálnym spôsobom, tak potom ide o veľký talent. A ten by mohol zúročiť v inej federácii v športovej kulturistike. Môže ostať verný čistému spôsobu prípravy a má možnosť porovnávať sa konkurenciou nielen na Slovensku. Pre neho by mohli byť výzvou majstrovstvá Európy či sveta." odporúča niekdajšia reprezentantka, svetová šampiónka mladému Košičanovi pokračovať v tréningu a bojovať o iné méty. Marietta bola spokojná s tým, že záujem súťažiacich i divákov o naturálnu kulturistiku z roka na rok narastá. Pre tých najlepších mala pripravené zaujímavé ceny. Medailisti z každej kategórie dostali vstup do Kryokomory.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Na pódiu svietil, kvôli podozreniu ho odrovnali