Na plaveckých MS v Dauhe sa zrodil rekordný počet rekordov

Úspešný Juhoafričan Chad le Clos.
Úspešný Juhoafričan Chad le Clos. (Autor: SITA/AP)
SITA|8. dec 2014 o 10:59

V Katare plavci dosiahli 23 svetových rekordov a prekonali bilanciu z Manchestru z roku 2008.

DAUHA. Na majstrovstvách sveta v plávaní v krátkom bazéne v Dauhe (3. - 7. decembra) padlo 23 svetových rekordov. V metropole Kataru sa zrodilo 14 nových maxím v individuálnych disciplínach a deväť v štafetách.

Na MS v "dvadsaťpäťke" v Manchestri 2008, ktoré doteraz držali prvenstvo, vtedy plavci utvorili 18 svetových rekordov. V Dauhe zaregistrovali rekordný počet 950 pretekárov 172 národností.

V tamojšom Hamad Aquatic Centre najviac žiarili úradujúci najlepší plavci roka 2014: Maďarka Katinka Hosszúová vybojovala osem medailí (4 - 3 - 1), Juhoafričanovi Chadovi le Closovi zavesili na krk štyri zlaté.

Stal sa navyše prvým mužom v histórii "krátkych" MS, ktorý na jedinom podujatí vyhral všetky tri motýľkarské disciplíny (50 m, 100 m, 200 m).

Medailovú bilanciu ovládla Brazília so siedmimi zlatými a celkovo desiatimi kovmi. Vďaka Hosszúovej sa na druhú priečku vyšvihlo Maďarsko (celková bilancia 6 - 3 - 2), nasledujú Holandsko (5 - 1 - 6), Juhoafrická republika (4 - 1 - 0) a Španielsko (4 - 0 - 0). Najviac medailí, až 17, pozbierala reprezentácia USA: 2 - 9 - 6.

Svetový šampionát v Dauhe bol úspešný aj z pohľadu slovenskej výpravy. Predovšetkým 5. miesto Tomáša Klobučníka na prsiarskej dvojstovke a 8. priečka Richarda Nagya na krauliarskej tisícpäťstovke "letia" do sveta.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Na plaveckých MS v Dauhe sa zrodil rekordný počet rekordov