Na medzinárodné súťaže len s licenciou FIG

SITA|28. okt 2008 o 09:19

Medzinárodná gymnastická federácia (FIG) podnikla prvé kroky, aby zabránila opakovaniu pochybností o veku športovcov.

LAUSANNE. Medzinárodná gymnastická federácia (FIG) podnikla prvé kroky, aby zabránila opakovaniu pochybností o veku športovcov, aké sprevádzali štart úspešných čínskych reprezentantiek na olympijských hrách v Pekingu.

S platnosťou od 1. januára 2009 sa musia súťažiaci na juniorskej aj seniorskej úrovni preukazovať na medzinárodných pretekoch licenciou FIG, ktorá bude potvrdzovať meno, pohlavie, štátnu príslušnosť a dátum narodenia jej držiteľa. Licenčný systém odsúhlasil výkonný výbor FIG na svojom zasadnutí 15. - 16. októbra, uvažovalo sa o ňom už dávno pred OH 2008.

Aféra s mladými čínskymi gymnastkami, ktoré aj podľa niektorých domácich zdrojov mali mať iba 14 rokov namiesto predpísaných 16, tento proces urýchlila. Po preskúmaní relevantných dokladov FIG napokon 1. októbra dospela k názoru, že Číňanky splnili vekové kritérium pre účasť na olympijských súťažiach.

Hoci licencie pravdepodobne nezabránia možnej manipulácii s uvádzaným vekom športovcov, pretože budú vychádzať z údajov v cestovných pasoch potvrdených národnou federáciou, dajú FIG do rúk aspoň nástroj na kontrolu dát pretekára od jeho juniorského veku až po štart na vrcholných seniorských podujatiach vrátane olympijských hier. FIG zároveň zaviedla opatrenie na zabezpečenie rýchlej lekárskej pomoci pre prípad núdze, na každej súťaži pod jej hlavičkou bude musieť byť k dispozícii defibrilátor.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Na medzinárodné súťaže len s licenciou FIG