Mužský basketbal je v Bardejove na bode mrazu

Tréner Miroslav Kobulnický.
Tréner Miroslav Kobulnický. (Autor: mač)
Sportnet|20. aug 2015 o 00:00

Bardejovský basketbal momentálne nezažíva najideálnejšie obdobie.

Po niekoľkých rokoch, keď v meste fungovali dva kluby – ženský BKM Bardejov a mužský Kings Bardejov, ktoré pôsobili samostatne, práve mužský začal upadať.

BARDEJOV. Po viacerých sezónach, v ktorých muži Kings hrali druhú ligu a na zápasy chodilo aj 400 divákov, sa v uplynulej sezóne do súťaže neprihlásili.

Pred rokom vznikol nový klub, Rytieri Bardejov, ktorý založil bývalý hráč Kings Marián Štefančin.

Dá sa povedať, že muži sa rozdelili na dve skupiny. Verejnosť so záujmom sledovala, ktoré družstvá sa do mužskej ligy prihlásia. Napokon žiadne, a tak mužský basketbal bude absentovať aj v nachádzajúcej sezóne.

Nemajú dosť hráčov

Marián Štefančin z Rytierov prezradil, že v klube je situácia stabilná a po dlhom zvažovaní sa vedenie rozhodlo, že do súťaže prihlási iba mladších žiakov.

„Mužská kategória pre nedostatok hráčov nebude,“ informoval Štefančin.

Miroslav Kobulnický odišiel z Kings ku Rytierom, v bývalom pôsobisku sa mu nepáčili viaceré veci.

Pri Rytieroch zastáva pozíciu trénera, taktiež je vo vedení klubu. Opýtali sme sa ho na momentálnu situáciu.

„V našom klube po prehodnotení situácie sme sa rozhodli momentálne pre prácu s mládežou. Pôvodne sme chceli vytvoriť aj mužstvo mužov, kde sme chceli skombinovať do mužstva mladých hráčov Kings spolu so staršími hráčmi. Tento zámer nám nevyšiel z viacerých dôvodov. Škoda, hlavne pre chalanov, s ktorými som predtým pracoval a väčšina z nich s basketbalom skončila,“ uviedol Kobulnický.

Chcú budovať mládežnícku základňu

V novej sezóne bude pôsobiť iba jeden celok.

„V sezóne 2015/2016 sme do súťaže prihlásili družstvo mladších žiakov. To bude taký náš prvý skúšobný projekt. Momentálne však mužstvo ešte len budujeme, a preto by som aj touto cestou chcel poprosiť všetkých chlapcov narodených v roku 2003 a mladších, ktorí majú záujem o basketbal, nech sa k nám do nášho sa novotvoriaceho mužstva čo najskôr pridajú. Dvere máme pre všetkých otvorené,“ pokračoval Kobulnický.

Letná príprava odštartovala začiatkom augusta, počas prázdnin sú tréningy trikrát v týždni. Trénerovi Kobulnickému vypomáhajú chlapci z predchádzajúceho pôsobiska.

A aký vzťah má tréner ku klubu Kings?

„S vedením klubu som sa nerozišiel v najlepšom. Nesúhlasím s ich názormi, a preto sa naša vzájomná spolupráca skončila. Nepáči sa mi, že v tomto klube sa za niekoľko rokov činnosti nedokázalo vybudovať žiadne iné mládežnícke mužstvo okrem toho jedného, s ktorým som pracoval. Mužstvo sa preto nedokázalo dopĺňať ďalšími hráčmi, nedokázala sa vybudovať pyramída, preto to dopadlo tak, ako to dopadlo. Momentálne neexistuje žiadne prihlásené mužstvo Kings v súťaži.“

Spájanie by bolo rozumné, ale...

Najideálnejším riešením by bolo zrejme vytvoriť jeden fungujúci klub a netrieštiť sa medzi sebou.

„Atmosféra pri basketbale v meste nie je najlepšia. Namiesto toho, aby sme sa spojili a vytvorili silný fungujúci klub, drobíme sa na menšie časti a každý si chce čo–to urvať z koláča. Je to na škodu veci, veď v Bardejove nás nie je veľa tých, ktorí chceme robiť niečo pre basketbal. Uvidíme, či sa v tomto smere pohnú ľady ďalej. Svoju spoluprácu som už ponúkol klubu BKM Bardejov. Myslím si, že asi najužitočnejšou vecou by bolo stretnutie všetkých klubov za jedným okrúhlym stolom, kde by sa našla spoločná reč a vytvoril sa jeden poriadne fungujúci klub s funkčným výborom. Žiaľ, táto moja vízia, na škodu veci, sa mi zdá skôr utópiou,“ dodal na záver rozhovoru Miroslav Kobulnický.

O stanovisko sme požiadali aj vedenie klubu Kings Bardejov, no odpovede sme nedostali.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Mužský basketbal je v Bardejove na bode mrazu