Schyľuje sa v Rakúsku k veľkej bitke? Red Bull si uvedomuje, že Verstappen má súpera

Max Verstappen a Lando Norris
Max Verstappen a Lando Norris (Autor: SITA/The Canadian Press via AP)
REUTERS|26. jún 2024 o 10:12

Kalendár F1 pokračuje Veľkou cenou Rakúska.

SPIELBERG. Red Bull sa bude mať na pozore pred Landom Norrisom z McLarenu na domácej Veľkej cene Rakúska, ktorú v minulosti ovládol Max Verstappen, ale tentoraz to vyzerá na tesný súboj týchto dvoch jazdcov.

Jedenáste kolo sezóny formuly 1 je už tretíkrát v tomto roku šprintovým víkendom, pričom v sobotu sa na Red Bull Ringu v Spielbergu uskutočnia preteky na 100 km pred hlavným podujatím v nedeľu.

Trojnásobný majster sveta Red Bull, ktorého bude povzbudzovať oranžová armáda cestujúcich fanúšikov, bude dúfať, že sa mu podarí zvýšiť 69-bodový náskok, ktorý má pred najbližším vyzývateľom Norrisom na McLarene.

Horner očakáva, že McLaren bude rýchly

Norris má po tom, čo si minulú nedeľu v Španielsku vyjazdil pole position a skončil druhý, na čo nadviazať. Druhý bol aj v Kanade - v oboch pretekoch mal podľa svojich slov zvíťaziť.

Spielberg je z hľadiska času najkratším okruhom v kalendári, pričom Verstappen vlani získal pole position za niečo vyše 64 sekúnd.

"Na takom krátkom okruhu to bude veľmi tesné," povedal šéf Red Bullu Christian Horner.

"Očakávame, že McLaren a Lando budú opäť rýchli. Ferrari, Mercedes, kto vie? Ak sa pozriete na odstup od týchto chlapcov po (španielskych) pretekoch, bol dosť podobný ako vlani. Ten, kto sa posilnil, je Lando.

"Momentálne musíme veľmi tvrdo bojovať o víťazstvá a ako tím musíme byť na vrchole svojich síl..., to je Formula 1, tak to má byť."

Norris: Potrebujem doladiť drobnosti a budeme na vrchole

Norris zvíťazil v máji v Miami, bol druhý aj v Imole a Číne, zatiaľ čo minuloročné rakúske preteky, ktoré Verstappen vyhral štvrtýkrát za posledných šesť rokov, boli miestom, kde McLaren priniesol prelomové vylepšenia.

Brit teraz skončil druhý 10-krát v 23 pretekoch. V Barcelone zaostal za Verstappenom o 2,2 sekundy a v Kanade o 3,8 sekundy. V Imole bol rozdiel 0,7 a v Miami holandského jazdca porazil o 7,6.

Rakúsko a potom Silverstone sú obľúbené okruhy, na ktorých sa mu v minulosti darilo.

"Sme na dobrej vlne. Darí sa nám... Potrebujem už len doladiť pár drobností a budeme na vrchole," povedal v Španielsku.

"Som si istý. Každý víkend, do ktorého teraz ideme, auto funguje veľmi dobre. Vždy sme tam alebo približne tam, v rozmedzí niekoľkých desatín od pole position."

Verstappenovi a Norrisovi tímoví kolegovia Sergio Perez a Oscar Piastri budú dúfať, že sa im podarí dostať do hry po neuspokojivých výsledkoch v Španielsku - Mexičan bol iba ôsmy a Austrálčan siedmy.

Mercedes sa pripravuje na odlišný okruh

Mercedes a Ferrari by mali byť v hre, sedemnásobný majster sveta Lewis Hamilton získal v Španielsku s Mercedesom svoje prvé pódium v sezóne a Carlos Sainz z Ferrari drží rekord pretekov na okruhu Red Bull Ring, hoci od roku 2020.

"Je to úplne iný okruh ako minulý víkend," upozornil šéf Mercedesu Toto Wolff.

"Je tu veľa obsahu v nízkych a stredných rýchlostiach, prerušovaného niekoľkými dlhšími rovinkami. To bude pre naše auto ďalšou výzvou a referenčným bodom."

Chaos z minulého roka, keď sa výsledky revidovali päť hodín po skončení pretekov po prívale penalizácií pre takmer polovicu štartového poľa za prekročenie limitov trate, by už nemal byť problémom, keďže v deviatej a desiatej zákrute pribudol štrkový pás.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Motorizmus»Schyľuje sa v Rakúsku k veľkej bitke? Red Bull si uvedomuje, že Verstappen má súpera