Mladé prešovské volejbalistky bojujú o extraligu

VK ELBA Prešov. Volejbalistky majú na dosah najvyššiu súťaž.
VK ELBA Prešov. Volejbalistky majú na dosah najvyššiu súťaž. (Autor: Imrich Olejník)
Michal Frank|25. apr 2014 o 00:00

Obnovený klub ženského volejbalu v Prešove žne úspechy. V prvej lige žien postúpil do barážových bojov o extraligu.

Obnovený klub ženského volejbalu v Prešove žne úspechy. Hoci sú jeho hráčky vekom ešte juniorky, po úspešnom premiérovom účinkovaní v prvej lige žien postúpili do barážových bojov o extraligu.

PREŠOV. V prvej lige obsadili hráčky VK ELBA Prešov druhé miesto. Skončili bod za Poltárom, ktorý je však farmou UKF Nitra a do barážových bojov podľa regulí nastúpiť nemôže.

Mladé hráčky Prešova, ktorých vekový priemer je 16 rokov, sa tak popasujú o možnosť zahrať si v nasledujúcom ročníku najvyššiu slovenskú súťaž.

Baráž o dve extraligové miestenky budú hrať štyri kluby. Prešov za východnú časť, Senica za západ, Martin za stred a Komárno, ako zostupujúci z extraligy. Hrať sa bude systémom každý s každým na dvoch prelínacích turnajoch. Prvý bude už tento víkend v Komárne, o týždeň pocestujú volejbalistky do Senice.

Nie sú bez šance

Prešovský ženský volejbal po dlhých rokoch vstal z popola pod značkou VK ELBA Prešov. Pod úspech mladých hráčok sa značnou mierou podpísal aj tréner Karol Lukáč. „Po deviatich mesiacoch sme dokázali postúpiť do bojov o extraligu. Od začiatku sme mali koncept práce s talentovanou mládežou. K dnešnému dňu máme odchovankyne, ktoré sú, okrem jednej, čisto Prešovčanky,“ povedal kormidelník.

Dievčatá čakajú v máji aj majstrovstvá SR kadetiek, na domácej pôde. Avšak extraligová baráž je predsa len iná káva. Oba turnaje baráže budú pre „elbáčky“, vekom juniorky, cennou skúsenosťou.

Majú aj šancu postúpiť? „Šanca je vždy,“ neskladá zbrane tréner Lukáč a dodáva: „Nerád by som dával veľké vyhlásenia, ale som presvedčený, že ak dokážeme splniť niektoré herné a taktické pokyny, mohli by sme favoritov potrápiť. Očakávam dobrý výsledok.“

Podľa trénera majú hráčky dobrú športovú formu, preto predpovedá, že zvedú vyrovnané súboje. Predsezónne ciele už dievčatá, bez ohľadu na barážový výsledok, splnili. Ukázali veľký potenciál do budúcnosti.

„Práca je od začiatku sezóny nastavená koncepčne. Verím, že to nebude len o jednom roku. Dokázali sme urobiť kus roboty a je to lákadlo pre ďalšie deti, ktoré sa do klubu hlásia. Prešov si zaslúži mať jeden silný ženský halový šport,“ uviedol K. Lukáč s dôvetkom, že „v mládežníckom športe netreba nič uponáhľať“.

Muži vs. ženy

K ženským de facto juniorkám prešiel Prešovčan Lukáč zo Žiliny, kde sedel na lavičke extraligistov - mužov.

„To sú diametrálne odlišné veci. Mužský a ženský volejbal majú svoje špecifiká - od tréningu až po kaučing,“ podotkol tréner, ktorého zaujalo práve to, že môže formovať družstvo od mládežníckych základov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Mladé prešovské volejbalistky bojujú o extraligu