Poloprázdny regál aj chorál. Stoch je v Prahe extrémne populárny

Miroslav Stoch.
Miroslav Stoch. (Autor: TASR)
Pavol Spál|19. nov 2018 o 16:08

Česi na reprezentáciu trošku zanevreli.

PRAHA. Je to najväčšia a najmodernejšia futbalová aréna v Česku. Na jej múroch visia podobizne najväčších osobností v dejinách klubu Slavie Praha.

A nad nimi čnie zvláštny názov.

Minulý týždeň prišiel na parkovisko pred hlavný vchod štadióna žeriav a jeho rameno postupne vyzdvihlo na strechu trinásť veľkých písmen. Z nich robotníci zložili dve slová: Sinobo Stadium.

Sinobo Group je akcionárom čínskeho klubu Kuoan Peking, ktorý so Slaviou úzko spolupracuje. Slavistickým majiteľom je iná čínska spoločnosť Citic Group.

Doteraz sa štadión najstaršieho klubu v Česku oficiálne volal Eden aréna. Podľa miesta v pražskej štvrti Vršovice, ktorému sa už takmer sto rokov hovorí Eden.

V pondelok Sinobo Stadium hostí prestížny zápas Ligy národov Česko - Slovensko.

Súčasťou fasády arény je aj iný nápis. „Spolu píšeme históriu. Slavisti stáli pri zrode republiky a neopustili ju ani v dobe temna.“

Stoch sa predáva najlepšie

To, že na seba Česi a Slováci narazia v dôležitom zápase práve v roku, keď si obe krajiny pripomínajú sto rokov od založenia spoločného štátu, má nádych symboliky. Desiatky rokov patrili k sebe, potom sa zo dňa na deň stali cudzincami.

Na športoviskách sa zo spoluhráčov stali súperi, ktorých vzájomné zápasy získali pikantnú príchuť derby.

„Môj syn Tobias má český i slovenský pas, ale narodil sa ešte v Turecku. Čaká ma niečo špeciálne. O to viac, že sa hrá u nás na Slavii. Budem doma, ale v hosťujúcom drese,“ priznal slovenský reprezentant Miroslav Stoch, ktorého partnerka je Češka.

Od minulého leta je hráčom Slavie. Za ten čas sa vyšvihol na azda najpopulárnejšieho hráča klubu.

„Jeho dresy s číslom sedemnásť sa momentálne predávajú zo všetkých najviac. Pozrite sa na ten poloprázdny regál,“ vravel predavač vo fanshope, ktorý sídli na štadióne.

O popularite Stocha svedčí aj fakt, že mu fanúšikovia Slavie spievajú samostatný chorál.

Väčší záujem je o klubové derby

„Tešíme sa na vypredaný Eden a urobíme maximum pre to, aby sme sté výročie od založenia Československa oslávili spolu s fanúšikmi víťazstvom," želá si pred zápasom tréner českej reprezentácie Jaroslav Šilhavý.

Zopár hodín pred súbojom proti Slovensku však boli lístky stále k dispozícii. Nebolo jasné, či bude vypredané.

Liga národov 2018/2019: Najlepšie momentky zo zápasu Slovensko - Česko na fotografiách Jozefa Jakubča zo SME: fotogaléria

19.11.2018

„Čistí sa nálada po ére predošlého trénera Karla Jarolíma, Česi sú špecifickí. Cez víkend radšej chodia na chatu. A mohol im prekážať aj termín zápasu v pondelok večer. Ľudia z regiónov by sa vrátili domov neskoro v noci. Navyše je zima,“ hľadal príčiny web isport.cz.

V Česku je momentálne väčší záujem o derby zápasy najlepších českých klubov. Súboje medzi Slaviou a Spartou bývajú vypredané niekoľko dní vopred.

V zápase pôjde o veľa. Slováci musia vyhrať, aby sa udržali v B-divízii Ligy národov. Česku stačí aj remíza. Ani jeden z tímov už nemá šancu posunúť sa o kategóriu vyššie, postup má už istý Ukrajina.

Horší z dvojice Česko – Slovensko sa v Lige národov prepadne o poschodie nižšie medzi menej noblesnú európsku spoločnosť.

Zároveň pri nasledujúcom žrebovaní kvalifikácie o európsky šampionát v roku 2020 spadne až do tretieho výkonnostného koša, čo výrazne sťaží šancu na postup.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Liga národov»Poloprázdny regál aj chorál. Stoch je v Prahe extrémne populárny