Mimovičová na olympiádu nepocestuje

Kujú plány. Z. Mimovičová a jej tréner J. Skála myslia na ďalšie méty.
Kujú plány. Z. Mimovičová a jej tréner J. Skála myslia na ďalšie méty. (Autor: archív)
Sportnet|28. jún 2012 o 00:00

Ešte začiatkom mesiaca bolo všetko otvorené, ale teraz je už zase jasné, že do Londýna nepôjde.

Reč je o plavkyni Zuzane Mimovičovej, ktorá ako jediná východniarka koketovala s myšlienkou pokoriť aspoň B-limit, ktorý by ju zaradil do užšieho okruhu kandidátov na olympijské hry. Po nevydarených majstrovstvách Európy v Maďarsku sa hotovala ešte na poslednú možnosť – medzinárodný míting v Budapešti.

KOŠICE. Členke ŠKP Košice však znovu maďarská voda nesadla.

Najviac sa spoliehala na svoju prioritu – prsiarsku stovku. Na tejto trati však dosiahla priemerný čas a celkove skončila šiesta. V prsiarskom šprinte na 50 m bola tretia.

„Nevyšlo to, nebola v takej forme, akú sme si predstavovali. Okrem toho ani podujatie nebolo nabité primeranou konkurenciou, aby ju to vybičovalo k patričnému výkonu,“ konštatoval tréner Juraj Skála.

Pod nedostatočnú výkonnosť našej plavkyne sa podpísalo predošlé ochorenie v najnevhodnejšej chvíli, ale okrem toho už bola zrejme aj psychicky unavená z ohromného tlaku a zo slovíčka: musíš!

Mala i značne nabitý kalendár, veď napríklad z Budapešti sa presunula do Bratislavy na domáci šampionát (tam získala titul na 100 m prsia a bola členkou polohovkárskej štafety ŠKP, ktorá bola tretia), potom ešte súťažila v rámci univerziády.

„Už i motivácia nebola na dostatočnom stupni. Možno aj preto, lebo vedela, že kritériá výberu slovenských zástupcov na plavecké londýnske súťaže budú veľmi prísne.“

Mimochodom, paradoxne práve majstrovstvá Slovenska nefigurovali vinou administratívneho zádrhu v medzinárodnom kalendári a preto sa na nich nemohli plniť limity.

To však nič nemení na veci, že zo Slovenska celkove sedem pretekárov B-limit splnilo, no nekompromisným sitom prešla len Smolenová, ktorá sa najviac priblížila k A-limitu.

Malou útechou pre Zuzku môže byť akurát to, že aj taká veličina bazénov, akou je Martina Moravcová, si tiež nevyplávala olympijskú miestenku.

Život ide ďalej

Skála prezradil, že Mimovičová pomerne zle znášala tento nepokorený medzník. Zvlášť po Budapešti bola jej dušička ubolená.

„Trápilo ju to aj preto, lebo hlavne ostatný polrok bol náročný a dosť obetovala tomu, aby sa prepracovala na vrcholné podujatie.“

Naša reprezentantka má 23 rokov, bola to jej posledná možnosť byť na OH? „Ako ju poznám, tak nie, ale otázne je, či vydrží plávať do ďalšej olympiády. Budúci rok je ešte študentkou, lenže potom športovanie na vrcholnej úrovni bude súvisieť i so zosúladením pracovného procesu.“

Kormidelník naznačil, že pokiaľ jeho zverenka podriadi všetko tvrdej príprave, tak namieste je množstvo ďalších vrcholov.

V tomto roku sa konajú napríklad ešte ME i MS v krátkom bazéne, ak by ich vynechala, tak na budúci rok je zase európsky šampionát v Barcelone. Takže je nad čím uvažovať a najlepšie je zahnať zlú náladu ďalšími výzvami.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Mimovičová na olympiádu nepocestuje