Michalovce nemajú veľké oči, túžia predovšetkým po záchrane

Anton Šoltis. Nový michalovský kormidelník.
Anton Šoltis. Nový michalovský kormidelník. (Autor: Róbert Andrejov)
Róbert Andrejov|14. júl 2016 o 00:00

Škutka je už hráčom Michaloviec, dohoda so Žofčákom je na spadnutie. Minuloročný nováčik nechce stratiť fanúšikov.

MICHALOVCE. V stredu krátko popoludní sa na michalovskom futbalovom štadióne uskutočnila tlačová konferencia MFK Zemplín pred štartom nového ročníka Fortuna ligy.

Na otázky zástupcov médií odpovedali tí najpovolanejší – predseda predstavenstva Igor Šoltinský, tréner mužstva Anton Šoltis a kapitán Tomáš Sedlák. Ako sú v Zemplíne pripravení na druhý ročník v najvyššej súťaži?

O príprave

Trvala niečo vyše mesiaca a bolo to ozaj hektické obdobie, čo potvrdil aj nový kormidelník celku Anton Šoltis, ktorý prebral žezlo po Stanislavovi Grigovi.

„Tréningový proces prebiehal v domácich podmienkach, na žiadnom sústredení sme neboli. Odohrali sme päť prípravných duelov s bilanciou jedna výhra, dve remízy a dve prehry. Veľa hráčov sa tu objavilo na skúške, mnohých sme poslali preč, lebo nás nepresvedčili o svojich kvalitách. Som presvedčený, že na úvodný ligový duel s Trenčínom sme sa pripravili dobre, tešíme sa na majstrovské súboje,“ povedal Šoltis.

O kádri

Zmien sa v ňom udialo pomerne dosť, preč sú už Marián Kelemen, Samuel Garcia Bayón, Aliaksandr Sviarchynski, Nikola Lukič, Filip Serečin, Akaki Khubutia a Maksim Votinov.

„Vrátil sa Emmanuel Mensah a z dorastu sme vytiahli niekoľkých odchovancov. Blízko k podpisu zmluvy sú Igor Žofčák a Dávid Škutka, ktorí by do nášho mladého tímu priniesli skúsenosť. Do tréningového procesu sa opäť zapojil Panagiotis Deligiannidis, ktorý sa vrátil z Grécka, aj uzdravený Jozef-Šimon Turík. Na skúške je stále trojica z PAOK Solún Kristi Qose, Timotheos Tselepidis a Kristian Kushta,“ uviedol Šoltis. S mužstvom sa naďalej pripravujú Španieli Marcos Calero Perez a Vernon De Marco Morlacchi, ktorí sú na odchode. O druhého menovaného má veľký záujem Levante. „Majú platné profesionálne zmluvy a dokedy sú tu, budú hrať za nás.“

O cieľoch

V premiérovej sezóne medzi elitou bojovali žlto-modrí až do posledného kola o záchranu. Veľké oči nemajú Zemplínčania ani teraz.

„Cieľom je udržať sa v prvej lige, veríme však, že záchranu spečatíme skôr. Takisto si chceme udržať vysokú návštevnosť na domácich zápasoch. A tretí cieľ je pokračovať v tom, čo sme začali v minulej sezóne, teda zapracovať do tímu vlastných odchovancov. Chceme, aby za Michalovce hrali chlapci z tohto regiónu. Musíme oženiť Tomáša Sedláka, aby sa aj on stal Zemplínčan,“ zasmial sa šéf klubu Igor Šoltinský.

O výnimke

Od novej sezóny musia mať prvoligisti vyhrievaný trávnik a elektronický turniketový systém. Michalovčania tieto podmienky nespĺňajú, preto požiadali o ročnú výnimku. Zväz im udelil iba polročnú. Čo bude potom? Kde budú hrať v jari?

„Získali sme dotáciu 750-tisíc eur, ktoré poputujú na vyhrievanie a turnikety. Tieto podmienky musíme bezpodmienečne splniť do prvého jarného zápasu, inak nebudeme môcť hrať na našom štadióne. Urobíme všetko pre to, aby sme to splnili, lebo chceme hrať len v Michalovciach,“ vyjadril sa Šoltinský.

PRED SEZÓNOU 2016/17

Hráčsky káder

Brankári: Patrik Macej, Dmytro Prysiazhniuk, Matúš Kira

Obrancovia: Milan Šimčák, Oliver Podhorin, Martin Kolesár, Vernon De Marco Morlacchi, Kristi Qose, Michal Gallo, Marcos Calero Perez, Michal Janočko

Stredopoliari: Tomáš Sedlák, Martin Koscelník, Jozef-Šimon Turík, Igor Žofčák, Jozef Vajs, Stanislav Danko, Emmanuel Mensah, Martin Bednár, Panagiotis Deligiannidis, Lukáš Tóth, Jakub Grič

Útočníci: Dominik Kunca, Dávid Škutka, Pavol Bellás, Martin Regáli, Michal Hamuľak

Príchody: Emmanuel Mensah (Frýdek-Místek), Dávid Škutka (Myjava), Kristi Qose (PAOK Solún), Igor Žofčák (Nyíregyháza), Dmytro Prysiazhniuk, Martin Kolesár, Michal Janočko (všetci z dorastu)

Odchody: Filip Serečin (Karaganda), Marián Kelemen (Bialystok), Maksim Votinov (Novosibirsk), Kyriakos Savvidis (PAOK Solún), Nikola Lukič, Akaki Khubutia, Aliaksandr Sviarchynski, Samuel Garcia Bayón (všetci bez angažmán)

Realizačný tím:

Tréner: Anton Šoltis, asistent: Ivan Lapšanský, tréner brankárov: Martin Raška, vedúci mužstva: Peter Ščobik, maséri: Igor Iľko, Ladislav Bubernák, lekári: Viliam Knocik, Jozef Petrík.

Výsledky v príprave:

Debrecín 2:1 a 1:6, MTK Budapešť 0:2, Ostrava 3:3, Kisvárda 0:0.

PROGRAM 1. KOLA

Sobota 16. júla – o 19.00 hod.: Ružomberok – Prešov, Zlaté Moravce-Vráble – Myjava, Michalovce – Trenčín.

Nedeľa 17. júla – o 19.00 hod.: Podbrezová – Trnava, Senica – Slovan, o 19.30 hod.: Žilina – Dunajská Streda.

ra

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Michalovce nemajú veľké oči, túžia predovšetkým po záchrane