McIlroy získal titul v Austrálii na poslednej jamke

Rory McIlroy.
Rory McIlroy. (Autor: SITA/AP)
Sportnet|2. dec 2013 o 10:29

Bývalá svetová jednotka Rory McIlroy sa počas celého roka trápil. Na Australian Open získal prvý triumf od novembra 2012.

Píše Michal Novotný, člen prezídia Golf Trnava

Golfový svet sa počas uplynulého víkendu sústredil najmä na druhý turnaj európskej túry v novej sezóne a vrchol austrálskeho zápolenia, ktorému dominovali mená zo svetovej top desiatky.

Hviezdne obsadenie mal jeden z najtradičnejších turnajov na svete, Australian Open. Podujatie, ktorého vznik sa datuje do roku 1904, zvykne mávať najmä domácich víťazov. Aj v tomto roku bol najväčším favoritom a súčasne najväčšou hviezdou Adam Scott, svetová dvojka.

Hlavným súperom mu mal byť podľa prognóz severoírsky golfista Rory McIlroy. Bývalá svetová jednotka sa počas celého roka 2013 trápila, ku koncu však prišla forma a vďaka nej ho nakoniec dokázala uzavrieť úspešne.

Titul na poslednej jamke

Počas celého nedeľného kola sťahoval McIlroy Scottov náskok, aby napokon na poslednej jamke premenil trojmetrový putt a získal prvý triumf od novembra 2012.

„Od konca septembra som sa cítil lepšie, mentálne a aj mimo ihriska. Kariéra golfistu je dlhá a ja mám len 24 rokov. Občas som trochu netrpezlivý, ale keď sa pozriem s nadhľadom na rok 2013, nebol až taký zlý,“ povedal McIlroy, ktorý musel čeliť aj otázkam ohľadne svojho súpera. Adam Scott mal totiž v prípade víťazstva jedinečnú príležitosť získať triple – triumfy z turnajov Australian PGA Championship, Australian Masters a Australian Open.

Schwarzel doma obhájil triumf

Pred turnajom Alfred Dunhill Championship v Južnej Afrike rezonovala otázka, či dokáže aj po tretíkrát získať miestny titul domáca hviezda, major víťaz Charles Schwartzel.

Dvadsaťdeväťročný hráč sa s tlakom vysporiadal naozaj ukážkovo – po double bogey na desiatej jamke prvého kola svetová 21-tka dokázala ostatných 62 jamiek zahrať bez strateného úderu, vďaka čomu zaznamenala výsledok 17 úderov pod par ihriska.

To stačilo na obhájenie triumfov z rokov 2005 a 2012, čím sa Schwartzel stal prvým hráčom, ktorý na tomto turnaji triumfoval tri krát.

Pokračujú v Južnej Afrike

Na budúci víkend pokračuje európska túra turnajom Nedbank Golf Challenge na ihrisku jednej z najväčších postáv golfovej histórie, Garyho Playera.

Spoločný turnaj európskej a juhoafrickej túry privíta tridsiatku spomedzi najlepších golfistov planéty, na čele s najobletovanejším hráčom sezóny, Henrikom Stensonom či obhajcom titulu Martinom Kaymerom.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»McIlroy získal titul v Austrálii na poslednej jamke