Vlhovej tím opúšťajú traja členovia. Kto príde, musí zapadnúť, tvrdí Pini

Petra Vlhová s trénerom Maurom Pinim.
Petra Vlhová s trénerom Maurom Pinim. (Autor: TASR)
Nikola Baďová|3. apr 2022 o 23:45

Kde bude hľadať Slovenka motiváciu?

BRATISLAVA. Vymeniť trénera po najväčšom úspechu kariéry, zisku veľkého krištáľového glóbusu, bol riskantný, ale úspešný krok. Petra Vlhová pod vedením Maura Piniho lyžovala uvoľnenejšie a často ju bolo vídať s úsmevom na tvári.

S novým trénerom dosiahli cieľ, ktorý si dali pred sezónou a získali zlatú olympijskú medailu v slalome.

„Som s ním naozaj veľmi šťastná. Nemohla som urobiť lepšie. Je to úžasný človek a tréner,“ vravela Slovenka cez víkend počas medailových osláv na námestí v Liptovskom Mikuláši.

Niet divu, že spolupráca so Švajčiarom bude pokračovať naďalej. „Dohodli sme sa, že podpíšeme kontrakt na ďalšie dve sezóny. Možno aj potom, ale to sa bude riešiť postupne,“ povedal otec lyžiarky Igor Vlha.

V čom sa odlišuje dvadsaťšesťročná Liptáčka od ostatných dievčat ma svahu? „Je olympijská šampiónka,“ hrdo vykríkol Mauro Pini. „Často verím v športovca viac, ako športovec verí v sám seba,“ pokračoval.

Všetko robíme pre Petru

Tím Vlha prejde viacerými zmenami. Po takmer troch rokoch skončil servisman a asistent hlavného trénera Matteo Baldissarutti, ktorý s manželkou Cristinou čakajú prírastok do rodiny.

Štyridsaťjedenročný Talian sa pripojil k lyžiarke po majstrovstvách sveta v Aare 2019, kde Vlhová získala zlato v obrovskom slalome. Baldissaruttiho priviedol jeho krajan a niekdajší tréner Livio Magoni. Po zmene kouča dostal ponuku k ďalšej spolupráci.

Mauro Pini prezradil, že nezostane iba pri tejto jednej zmene: „Musím sa poďakovať členom tímu, ktorí odchádzajú – servismani Matteo Baldissarutti, Bruno Grandi a fyzioterapeutka Ivana Gašpárek,“ povedal Švajčiar.

Bruno Grandi pripravoval lyže jednu sezónu. Minulý rok nahradil Pierluigiho Parraviciniho, ktorý odišiel spoločne s Magonim. Kontakt na Taliana dostali z Rossignolu.

V tom čase ukončil spoluprácu s nórskym lyžiarom Leifom Kristianom Nestvoldom-Haugenom a hľadal si novú prácu. Grandi mal na starosti lyže na obrovský slalom a kĺzavé disciplíny.

„Je to podobná pozícia ako tréner. Musí dokonale zapadnúť, nie je to iba o príprave lyží. Je to život, kde sme viac ako 200 dní v roku spolu. V malej skupine rozhoduje charakter,“ opísal pozíciu servisného technika Pini.

Švajčiar načrtol, že v budúcej sezóne by sa o lyže mohol starať iba jeden človek. „Pravdepodobne to tak bude, ale ešte to nie je na sto percent isté. O nových členoch tímu sme začali diskusiu a máme zopár mien na zozname.“

Pre malý tím, ktorý funguje v rodinnom prostredí, je veľmi dôležitý prístup. „Prvým predpokladom nových ľudí by mal byť správny postoj. Ak sa niekto rozhodne s nami pracovať, musí myslieť na to, že všetko robíme pre Petru,“ prezradil podmienky tréner.

Zlato zo slalomu chýba

Petra Vlhová má za sebou veľa úspechov. Vlani získala veľký glóbus, tento rok olympijské zlato. Celkovo má tri malé glóbusy – dva za slalom a jeden v paralelnom slalome.

K tomu má päť individuálnych medailí z majstrovstiev sveta - zlatú z obrovského slalomu, striebornú a bronzovú zo slalomu a dve strieborné z alpskej kombinácie.

Kde bude hľadať liptovská rodáčka motiváciu? „Mojou motiváciou je získať úspechy, čo mi stále chýbajú. Budeme sa o to snažiť,“ prezradila lyžiarka.

„Peťa je typ, ktorý ide súťažiť o všetko a so všetkými. Ak nebude mať motiváciu byť prvá, prestane lyžovať a nájde si ďalšiu životnú výzvu. Kým lyžuje, stále bude chcieť byť najlepšia. Má to v sebe,“ dodáva asistent trénera Matej Gemza.

V ďalšej sezóne alpských lyžiarov sú jedným z vrcholov majstrovstvá sveta vo francúzskom stredisku Courchevel. Zlato v slalome z tohto podujatia Slovenke chýba.

„Je príliš skoro o tom hovoriť. Máme niekoľko nápadov, pred nami je veľa roboty,“ povedal tréner Pini.

Už nemá osemnásť

Po mesačnom oddychu začne tím s prípravou na ďalšiu sezónu. Za sebou má štvordňové testovanie lyží v Taliansku.

„Nie je to ako tréningový kemp. Skúšali sme tam rôzne detaily. Našli sme zopár zaujímavých vecí, ktoré by sme chceli použiť,“ uviedol na pravú mieru švajčiarsky kouč.

Olympijská šampiónka bude relaxovať celý apríl a novú sezónu začne po úplnej regenerácii. „Je zbytočné začať nový ročník s myšlienkou: Bože, už zas,“ prezradila. Vlhová má v pláne zvoľniť a počas leta nelyžovať obrovské objemy, ako tomu bolo zvykom.

„Musím byť k sebe úprimná, už nemám osemnásť rokov a o telo sa musím viac starať. Poľavíme a lyžovať budeme v auguste, septembri a októbri,“ dodala.  

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vlhovej tím opúšťajú traja členovia. Kto príde, musí zapadnúť, tvrdí Pini