Martikán získal deviate zlato, možné desiate spackal

"Hetrikán". M. Martikán závršil zlatý hetrik na ME.
"Hetrikán". M. Martikán závršil zlatý hetrik na ME. (Autor: Judita Čermáková)
Sportnet|2. jún 2009 o 00:00

Na košickom letisku včera pristálo lietadlo s časťou slovenskej výpravy, ktorá si mimoriadne úspešne počínala na X. majstrovstvách Európy vo vodnom slalome v anglickom Nottinghame. Tri zlaté a dve strieborné medaily urobili zo Slovenska najúspešnejšiu kra

KOŠICE. jinu.

Veľká radosť

Výnimočným zjavom je Michal Martikán, ktorý po víťazstvách v roku 2007a 2008 zavŕšil zlatý hetrik na ME. "Mám z toho veľkú radosť. Opäť sa nám podaril veľký úspech na majstrovstvách Európy. Myslím si, že takú cennú kolekciu sme ešte z ME nepriesli. Zasa sme prepisovali históriu. Naozaj je to fantastický pocit byť v takom tíme," usmial sa Michal Martikán. Štvornásobný olympijský medailista uzavrel prvú päťdesiatku medailí, ktoré získalo Slovensko na ME. Pre Martikána to bola v poradí 12. medaila z európskeho šampionátu. "Nikdy som nerátal medaily. Je to zaujímavé počuť takéto čísla. Z každej medaily mám vždy obrovskú radosť."

Dva pohľady na nové pravidlá

Michalovi Martikánovi prišla vhod nová úprava pravidiel, ktoré platili už v Anglicku. Podľa nej sa časy zo semifinále a finále nezratávajú. Finálová jazda sa začínala od nuly. V opačnom prípade by sa náš úspešný vodný slalomár netešil zo zlatej medaily. "Svojím spôsobom je to pravda, no na druhej strane, keby pravidlá zostali po starom, tak aj tie jazdy by vyzerali inak. Nedá sa teda povedať, že zmena pravidiel mi prišla v tomto prípade úplne vhod. Pri spočítaní výsledkov by som síce nemal zlato, ale určite by som podľa starých pravidiel išiel inak svoje jazdy."

Všeobecne sa tvrdilo, že voda v nottinghamskom kanáli patrí medzi tie ľahšie. Nevyžaduje si až takú fyzickú záťaž. Každá loď je na nej rýchla, preto i jeden dotyk a dvojsekundová penalizácia môže spôsobiť prepad v nahustenom cieľovom poradí. Vo finále C1 bolo prvých osem pretekárov s čistými jazdami. "Určite sa jazdí na náročnejších vodách, hoci si myslím, že finálová trať bola celkom náročná. V porovnaní s kvalifikačnou traťou, ktorá bol dosť jednoduchá, to bol obrovský rozdiel."

Obrovská chyba

Martikán má na svojom konte deväť zlatých medailí z ME. Z Anglicka mohol prísť ešte v lepšej nálade a možno i s jubilejnou desiatou zlatou, no súťaž družstiev našej trojici nevyšla. Slovenskí singlkanoisti v zostave Michal Martikán, Alexander Slafkovský, Matej Beňuš neobhájili titul majstrov Európy v súťaži družstiev 3xC1 z predchádzajúcich dvoch šampionátov v Liptovskom Mikuláši 2007 a v Krakove 2008. V semifinále vynechali jednu bránku, dostali 50-sekundovú penalizáciu a skončili na poslednom 8. mieste. "Bol tam jeden trochu náročnejší prejazd. Ja som ho, samozrejme, išiel v kvalifikácii, čo najkratšou možnou cestou. V oboch kvalifikačných jazdách mi to vyšlo. V tímovej súťaži sme sa dohodli, že tento úsek pôjdem tak ako v kvalifikácii, no práve vtedy mi to nevyšlo. Pokazil som to, bola to moja obrovská chyba, ktorá nás stála postup do finále hliadok," dodal Michal Martikán.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Martikán získal deviate zlato, možné desiate spackal