Marián Hossa strelil víťazný gólu Detroitu

Marian Hossa (vpravo) a Nicklas Lidström z Detroitu.
Marian Hossa (vpravo) a Nicklas Lidström z Detroitu. (Autor: SITA/AP)
SITA|8. máj 2009 o 08:19

Slovenský hokejista Marián Hossa výraznou mierou prispel k presvedčivému víťazstvu Red Wings na ľade Anaheimu 6:3.

NEW YORK. Hokejisti Detroitu zvládli nesmierne dôležitý štvrtkový štvrtý semifinálový zápas v Západnej konferencie NHL proti Anaheimu a triumfom 6:3 na ľade súpera vyrovnali stav série na 2:2.

Hossa rozhodol dôležitý duel

Veľký podiel na tom mal aj Marián Hossa. Slovenský útočník, ktorého rozhodcovia obrali v predchádzajúcom zápase o regulárny gól, sa strelecky presadil v semifinálovej sérii vôbec po prvý raz a to hneď dvakrát. V 37. min strelou zápästím z pravého kruhu poslal hostí do vedenia 3:2. „Dostal som peknú prihrávku do pozície, z ktorej rád strieľam. Som rád, že mi to tam konečne padlo,“ popisoval situáciu Hossa, ktorý v záverečnej minúte druhej tretiny z podobnej situácie zvýšil na 4:2. Dva góly vsietil aj Johan Franzén, ktorý je v play off tradičným ťahúňom Red Wings.

„Je jedným z najlepších útočníkov v okolí bránkoviska. Je silný a tvrdo bojuje o puk,“ pochválil švédskeho útočníka Hossa. Detroitu sa konečne podarilo prelomiť čaro gólmana Jonasa Hillera, ktorého po piatom góle z hokejky Mikaela Samuelssona striedal Jean-Sebastien Giguere. „

Bol to asi náš najhorší zápas v tohtoročnom play off. Je však nemožné, aby som v každom zápase chytal ako Boh,“ pokrútil ramenami Hiller. V drese víťazov síce nebodoval Tomáš Kopecký, ale už za rozhodnutého stavu v 51. min sa pobil s obrancom Ducks Francisom Beaucheminom.

Chicago v predĺžení úspešnejšie

Rovnaký stav série 2:2 je aj v druhom semifinále Západnej konferencie, kde mladý tím Chicaga zdolal Vancouver 2:1 po predĺžení. Domácim sa dlho nedarilo prekonať brankára Roberta Luonga, ale necelé tri minúty pred koncom tretej tretiny odklial jeho čaro český krídelník Martin Havlát a vyrovnal na 1:1. Havlátov útok potom rozhodol v 63. min o domácom triumfe, keď sa presadil pred bránkou Andrew Ladd.

„Boli sme pár minút od víťazstva, ale nestalo sa tak. Musíme sa s tým vyrovnať a pripraviť sa na ďalší zápas,“ povedal kouč Canucks Alain Vignealut, ktorého mužstvo dlho držalo jednogólové vedenie po góle bitkára Darcyho Hordichuka z 29. min. Blackhawks sa však vyplatila strelecká aktivita, svojho súpera prestrieľali 28:15 a dočkali sa zaslúženého vyrovnania. „Bol to veľký zápas z našej strany a sme naspäť v sérii,“ povedal domáci tréner Joel Quenneville. Útočník Vancouveru Paviol Demitra pre zranenie na duel nenastúpil.

Výsledky

ZÁPADNÁ KONFERENCIA

Chicago - Vancouver 2:1 po predĺžení (0:0, 0:1, 1:0 - 1:0) - stav série 2:2

Góly: 58. Havlát (Ladd, Bolland), 63. Ladd (Bolland, Havlát) – 29. Hordichuk (Rypien, R. Johnson). Vylúčení: 4:5 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 28:15. Brankári: Chabibulin – Luongo. Diváci: 22 268.

Anaheim - Detroit 3:6 (1:2, 1:2, 1:2) - stav série 2:2, Marián Hossa (Detroit) 2+0, vyhlásili ho za druhú hviezdu zápasu

Góly: 1. Perry (Pronger), 32. Perry (Getzlaf), 51. S. Niedermayer (Perry, Getzlaf) – 12. Franzén (Filppula, Ericsson), 20. Franzén (Kronwall), 37. HOSSA (Franzén), 40. HOSSA (Lidström, Filppula), 43. Samuelsson (Maltby), 58. Zetterberg (Lebda). Vylúčení: 5:3 na 2 min, navyše Beauchemin – KOPECKÝ na 5 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 28:40. Brankári: Hiller (43. Giguere) – Osgood. Diváci: 17 601.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Marián Hossa strelil víťazný gólu Detroitu