Maratónska Seňa bude opäť hore nohami

Vlaňajší víťaz Imrich Pástor.
Vlaňajší víťaz Imrich Pástor. (Autor: Róbert Berenhaut)
Sportnet|22. jún 2013 o 00:00

Polmaratón Košice – Seňa bude oslavovať už jedenáste narodeniny.

Ani sa nechce veriť, že mladší súrodenec Medzinárodného maratónu mieru, polmaratón Košice – Seňa, bude oslavovať už jedenáste narodeniny. Nemá a ani nikdy nebude mať taký chýr ako jeho oveľa starší brat, ale v cieľovej obci naň nedajú dopustiť. Lebo Seňanom pripomína to, bez čoho si najstarší európsky maratón v minulosti vôbec nebolo možné predstaviť – legendárnu obrátku. Celá Seňa bola na nohách, keď na ňu, za rezkých tónov rovnako legendárnej cimbalovky, dobiehali Bikila, Edelen či Farrington, aby sa vydali opačným smerom, na nekonečnú rovinu naspäť do Košíc.

KOŠICE. Dnes je tam, kde sa kedysi maratón lámal na polovicu, cieľ polmaratónu. A v Seni si to veľmi vážia. „Aj keď dnes to nebude také veľkolepé ako pred rokom, keď sme tu mali Deň našej obce,“ vraví starostka Sene Marta Probalová.

„No verím, že naši občania zažijú veľmi príjemné predpoludnie.“

Jedenásty ročník polmaratónu Košice – Seňa totiž štartuje už o 9.30 h v pešej zóne pri Dolnej bráne v Košiciach. Bežci absolvujú najskôr dva mestské okruhy historickým centrom a vydajú sa na trať do Sene (korčuliari majú trochu inú trať). Tento ročník síce nemá punc majstrovstiev Slovenska v polmaratóne, ale organizátori nemajú obavy, že by sa to negatívne prejavilo na štartovej listine.

„Naopak, očakávame zhruba desaťpercentný nárast účastníkov oproti vlaňajšku,“ odhaduje tajomník Maratónskeho klubu Ján Dvonč. „Naším cieľom je ponúknuť širokej bežeckej obci zaujímavý výkonnostný test pred letnými prázdninami i záverečnou etapou prípravy na októbrový maratón.“

O tom, že aj na „tréningovom“ polmaratóne sa môžu zrodiť kvalitné časy, svedčí príklad z roku 2007 (5. ročník), keď boli do análov zapísané traťové rekordy v oboch kategóriách, v mužskej ho časom 1:07:52 vytvoril Ján Križák z Grafobalu Skalica, v ženskej časom 1:21:40 Ingrid Vančišinová z TJ Stročín.

Vlani sa v Seni z víťazstva tešili Imrich Pástor z Obalservisu Košice (1:11:45) a slovenská olympionička Katarína Bérešová (1:22:32).




Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Maratónska Seňa bude opäť hore nohami