Majster sveta z Iránu nenastúpil proti Izraelčanovi z politických dôvodov

TASR|15. aug 2004 o 11:18

Atény 15. augusta (TASR) - Dvojnásobný majster sveta v džude Arash Miresmaeili z Iránu sa nepredstaví na olympijskom tatami vo svojej kategórii do 66 ...

Atény 15. augusta (TASR) - Dvojnásobný majster sveta v džude Arash Miresmaeili z Iránu sa nepredstaví na olympijskom tatami vo svojej kategórii do 66 kilogramov po tom, ako nesplnil hmotnostný limit. Iránec tak dodržal svoje verbálny sľub, že so sympatií k palestínskemu ľudu nenastúpi proti izraelskému reprezentantovi Ehudovi Vaksovi.

Dvojnásobný majster sveta a piaty z olympiády v Sydney hneď po žrebe vyhlásil, že sa radšej nezúčastní súťaže, ako keby mal bojovať s Izraelčanom. Od moslimskej revolúcie v roku 1979 odmieta totiž Irán uznať existenciu židovského štátu. Šéf olympijskej výpravy Iránu Nassrollah Sajadi navrhol pre džudistu za odstúpenie zo súťaže odmenu 115.000 dolárov. "Verím, že iránski športoví funkcionári budú súhlasiť s odmenou, ktorú si Arash určite zaslúži. Na olympiáde mohol bez problémov získať medailu," povedal Sajadi rozhovore pre denník Sharq.

Izraelčania sa zatiaľ k odstúpeniu iránskeho reprezentanta nevyjadrili, no hovorca tímu Yaron Michaeli v sobotu vyhlásil: "Do Atén sme prišli súťažiť a nie politikárčiť. Národnosť súperov izraelských športovcov nie je dôležitá, naši reprezentanti môžu bojovať s každým."

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Majster sveta z Iránu nenastúpil proti Izraelčanovi z politických dôvodov