Micheľ nechce ani euro. S Prešovom by do piatich rokov rád postúpil do ligy

Členovia súčasného vedenia 1. FC Tatran Prešov - Ľuboš Micheľ (vpravo) a Stanislav Šesták.
Členovia súčasného vedenia 1. FC Tatran Prešov - Ľuboš Micheľ (vpravo) a Stanislav Šesták. (Autor: Daniel Dedina)
Daniel Dedina|29. júl 2021 o 19:00

Sú ľudia, ktorí majú záujem investovať do futbalu, tvrdí.

PREŠOV. Prešovský futbal ožíva. Riadiacu funkciu v najstaršom klube na Slovensku preberajú bývalí reprezentanti a úspešní odchovanci Stanislav Šesták a Martin Jakubko.

Kým Šesták zodpovedá najmä za chod A-mužstva, Jakubko má pod palcom mládež. Výpočet známych mien vo vedení klubu sa tým nekončí.

Novým predsedom predstavenstva 1. FC Tatran Prešov sa stal Ľuboš Micheľ, bývalý špičkový rozhodca a neskôr renomovaný funkcionár európskych veľkoklubov.

Cítil, že prišiel čas pomôcť

„Bolo to spontánne rozhodnutie. Zúčastnil som sa neformálneho stretnutia za účasti pani primátorky a ďalších ľudí, ktorí hľadali riešenie ako zachrániť značku 1. FC Tatran. Cítil som, že je doba, keď do toho treba vstúpiť a pomôcť. Z futbalu mám množstvo skúseností, kontaktov i známych,“ priblížil Micheľ, ktorý v minulosti zastával post riaditeľa medzinárodného oddelenia v Šachtare Doneck.

V PAOK-u Solún bol športovým riaditeľom a istý čas dokonca prezidentom klubu.

Pri jeho rozhodovaní zavážil lokálpatriotizmus.

„Mnoho rokov žijem v Prešove a bolo by mi veľmi ľúto, keby Tatran skončil ako Lokomotíva Košice niekde v piatej lige. Veril som, že sa s pánom Remetom nájde taká komunikácia, aby sa procesy naštartovali,“ skonštatoval.

Rozhodca Ľuboš Micheľ v debate s hviezdnym francúzskym útočníkom Thierrym Henrym na EURO 2008.
Rozhodca Ľuboš Micheľ v debate s hviezdnym francúzskym útočníkom Thierrym Henrym na EURO 2008. (Autor: TASR/AP)

Nejdú si riešiť vlastný biznis

Prešovčania počas predchádzajúcich dvoch pandemických sezón účinkovali v III. lige Východ. Viac než so súpermi bojovali s vlastnými problémami. Klub zmietali existenčné starosti.

„Tatran z historického hľadiska určite nepatrí do tretej ligy. Som rád, že ľudia, ktorí sa vracajú zo sveta ako Stano Šesták či Maťo Jakubko a plánujú si tu budúcnosť, do toho vstúpili tiež. Nikto z nás si nejde riešiť vlastný biznis. Nebudeme mať žiaden plat, ja osobne nechcem od klubu ani jedno euro. Skôr naopak, prinesiem doň vlastnú investíciu,“ tvrdí Micheľ.

 Sám seba zaviazal mimoriadne dôležitou úlohou. Priviesť do roka do klubu generálneho sponzora. Takého, ktorý by dokázal zabezpečiť fungovanie minimálne v druhej lige.

„A v prípade, ak sa nájde na futbalovom trhu subjekt, ktorý by mal ambíciu dostať klub do prvej ligy, sa o to v horizonte piatich rokov pokúsiť,“ podotkol 53-ročný rodák zo Stropkova.  

Slovenská liga láka veľké kluby

Ľuboš Micheľ netají, že v novej funkcii plánuje využiť svoje kontakty z medzinárodného futbalu.

„Určite áno. Inak by som do toho asi nešiel. Nikto z nás nie je multimilionár, ale sú ľudia, ktorí majú záujem investovať do futbalu, pretože slovenská liga je zaujímavá pre veľké kluby, najmä z pohľadu rozvoja mladých hráčov. Ukazuje to napríklad Žilina, Trenčín, ale aj Michalovce,“ tvrdí.

Potrebné je podľa neho ísť krok po kroku.

„Momentálne potrebujeme klub stabilizovať, aby mohol začať fungovať normálne, bez dlhov a s čistým štítom. Chceme sa pokúsiť postúpiť z tretej ligy. Ďalšie kroky sa budú odvíjať aj od športových výsledkov,“ vraví Micheľ.

Hráči, ktorí odišli? Zložili by celý tím

Prešov bol niekedy vychýrenou mládežníckou baštou. Po zostupe A-mužstva do tretej ligy museli dorastenci opustiť najvyššiu súťaž. Z klubu v nedávnom období odišlo obrovské množstvo talentov.

„Je potrebné sa zamerať na obnovenie akadémie. Z Tatrana vyšlo mnoho hráčov, svetlým príkladom z posledných rokov sú Suslov, Bernát, Fojtíček i ďalší. Za posledných sedem-osem rokov odišlo možno tridsať kvalitných hráčov, z ktorých by bolo možné vyskladať celú jedenástku,“ poznamenal Micheľ.

„Pokúsime sa vytvoriť také podmienky, aby hráči mali po skončení dorasteneckého veku záujem zostať v Prešove a tento klub bol pre nich dverami, ktorými by si pootvorili cestu do veľkého futbalu,“ vyhlásil.

Prešovskí futbalisti hrávali v posledných rokoch domáce zápasy v Poprade, Stropkove aj Ľuboticiach. V sezóne 2021/22 budú nastupovať vo Veľkom Šariši. Výstavba nového štadióna sa napriek prísľubom stále nezačala.

„Chcem veriť, že bude postavený čo najskôr. Je to však investičná záležitosť, ktorá vôbec nesúvisí s mojou úlohou. Tou je športová stránka veci. Výstavbu štadióna rieši spoločnosť Futbal Tatran Aréna,“ dodal v minulosti jeden z najlepších svetových rozhodcov, ktorý s asistentmi Slyškom a Balkom viedol v roku 2008 finále Ligy majstrov medzi Manchestrom United a Chelsea Londýn.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Micheľ nechce ani euro. S Prešovom by do piatich rokov rád postúpil do ligy