Šialený zápas v Dortmunde. Všetko, čoho sa rakúsky záložník dotkol, sa premenilo na zlato

Marcel Sabitzer oslavuje po góle do siete Atlética Madrid.
Fotogaléria (20)
Marcel Sabitzer oslavuje po góle do siete Atlética Madrid. (Autor: TASR/AP)
Titanilla Bőd|17. apr 2024 o 08:00

Dortmund si zahrá semifinále prvýkrát po sezóne 2012/2013.

BRATISLAVA. Futbalisti Borussie Dortmund sa kvalifikovali do semifinále Ligy majstrov po 11 rokoch. Postup vybojovali v dramatickej odvete proti Atléticu Madrid.

Domáca Borussia tradične hnaná legendárnym „žltým valom“ viedla už 2:0, ale Atlético dokázalo v druhom polčase vyrovnať. Dortmund však v rozpätí štyroch minút dal dva góly a zvíťazil 4:2.

Fotogaléria zo zápasu Borussia Dortmund - Atletico Madrid (Liga majstrov - odveta štvrťfinále)

Zlatý dotyk

„Teší ma táto cena, ale podľa mňa naším najdôležitejším mužom bol dnes Marcel Sabitzer,“ vyhlásil po stretnutí Julian Brandt, krídelník Borussie, ktorý získal cenu pre muža zápasu.

Brandt dal úvodný gól stretnutia, kým excelentný Sabitzer zaznamenal dve asistencie a rozhodujúci štvrtý gól.

„Bol to jeho životný zápas,“ chválil Sabitzera aj bývalý anglický reprezentant Owen Hargreaves pre TNT Sport. „Bol pri všetkých veľkých momentoch. Všetko, čo sa dotkol, sa premenilo na zlato,“ zdôraznil Heargreaves.

„Bol to šialený zápas pre fanúšikov aj pre nás, pre našich priaznivcov a pre milovníkov futbalu na celom svete,“ doplnil Brandt.

Veľkú radosť mal aj tréner Edin Terzič. „Som extrémne šťastný a hrdý. Boli momenty, ktoré nás mohli zabrzdiť, ale boli sme silní a zaslúžene sme postúpili,“ vravel 41-ročný kouč Borussie.

Ešte pred mesiacom sa v nemeckej tlači rozoberalo, že niektorí hráči sú proti nemu a jeho pozícia v klube nebola vôbec stabilná. Teraz je z neho hrdina.

Terzič je iba druhým trénerom, ktorý v Lige majstrov dokázal vyradiť Atlético po prehratom prvom zápase. Predtým sa to podarilo iba Massimilianovi Allegrimu s Juventusom v sezóne 2018/2019.

Kyslík umierajúcim

Pre španielske tímy to bol smutný večer. Vo štvrťfinále končil okrem Atlética Madrid i FC Barcelona.

„Tragédia Atlética v Dortmunde,“ hlásal titulok španielskych novín Marca.

„Toto Atlético poskytne kyslík každému, kto je už na smrteľnej posteli,“ znel ironický komentár v spomínaných novinách. Tím z Madridu mohol podľa nich doraziť Dortmund už v prvom zápase a potom aj v druhom polčase odvety. Namiesto toho však dostal góly.

Inkasovaný gól v prvom zápase, ktorý Atlético vyhralo 2:1, znamenal, že Dortmund mal pred odvetou nádejnú pozíciu.

V nej napokon dal svojmu súperovi štyri góly, čo sa v tejto sezóne podarilo iba Realu Madrid a Girone.

Borussia strelila štyri góly v domácom zápase v Lige majstrov po prvý raz od skupinovej fázy v sezóne 2018/2019, keď zdolala práve Atlético 4:0.

„Všetko sa pokazilo. Nezačali sme dobre, dostali sme dva ľahké góly. Síce sme vyrovnali, no ani neviem ako, ale zase sme dvakrát inkasovali,“ povzdychol si brankár Atlética Jan Oblak.

Atlético nedokázalo udržať čisté konto už 11 súťažných stretnutí po sebe.

 „Dortmund dobre zareagoval po našom vyrovnaní a postúpil preto, lebo bol efektívnejší v pokutovom území,“ zhodnotil stretnutie tréner Španielov Diego Simeone.

História sa opakuje

Pred jedenástimi rokmi hral Dortmund vo štvrťfinále so španielskou Málagou. Po bezgólovej remíze na ihrisku súpera prehrával v odvete v deväťdesiatej minúte 1:2. V pridanom čase však skóroval Reus i Santana a Borussia oslavovala zázračný postup.

Dortmund narazí v semifinále na Paríž Saint-Germain, s ktorým sa stretol už v skupinovej fáze. V Paríži zvíťazili domáci 2:0, v Dortmunde sa zrodila remíza 1:1. Nemecký celok napokon obsadil v skupine smrti prvé miesto.

Podobná situácia nastala aj v sezóne 2012/2013, keď sa Borussia naposledy dostala medzi štyri najlepšie tímy Ligy majstrov.

Tím vedený Jürgenom Kloppom sa v semifinále stretol s Realom Madrid, ktorý bol jeho súperom aj v skupine.

Tú zhodou okolností vtedy tiež označili ako skupinu smrti, no Dortmund išiel ďalej z prvého miesta. V semifinále napokon dokázal Real vyradiť a dostal sa až do finále.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Šialený zápas v Dortmunde. Všetko, čoho sa rakúsky záložník dotkol, sa premenilo na zlato