Laco môže stavať tréningovú arénu v Mikuláši

Hokejový brankár Ján Laco.⋌
Hokejový brankár Ján Laco.⋌ (Autor: TASR)
Vojtech Jurkovič|9. mar 2013 o 00:00

Inšpirovala ho aréna Mariána Gáboríka, ale najmä kamaráti – amatéri, ktorí si v Liptovskom Mikuláši nemali kde zahrať hokej.

DONECK, LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ. Brankár Ján Laco bol v piatok pod obľúbenou preliezačkou päťročnej dcéry na detskom ihrisku v Donecku spokojný.

„Som rád, že náš projekt na mestskom zastupiteľstve nakoniec schválili. Liptovský Mikuláš bol vždy baštou hokeja na Slovensku, zaslúži si druhú ľadovú plochu,“ povedal pre SME 31- ­ročný slovenský reprezentant Ján Laco.

Laco nevylučuje riziko

Hrdina posledného svetového šampionátu v Helsinkách bude mať v aréne, ktorá ponesie jeho meno, pätinový vlastnícky podiel.

„Myšlienku som nosil v hlave už dlhšie. Inšpirovala ma aj perfektne fungujúca aréna Mariána Gáboríka v Trenčíne, no najmä entuziazmus môjho kamaráta z Demänovej Martina Matzenauera, ktorý si nemá kde zahrať hokej na amatérskej úrovni a chce veci pohnúť. Novú plochu však najviac potrebuje mládež. So spoločníkmi firmy JL, s. r. o., ideme aj do rizika. Je to pre nás výzva,“ dodal Laco.

Napriek tomu, že Lacov projekt nezaťaží mestskú pokladnicu, navyše ju vďaka novému chladiacemu systému odľahčí o 55­tisíc eur ročne za prevádzku starého štadióna, sformoval spočiatku v mestskom zastupiteľstve skupinu odporcov okolo bývalého primátora Jána Blcháča.

Do zasadnutia poslancov vstúpil vo štvrtok prostredníctvom telemostu sám Ján Laco z Donecka. Jeho projekt podporil aj hokejový majster sveta a šéf mestského hokejového klubu Jerguš Bača.

„Apeloval som na poslancov, aby zvíťazil zdravý rozum. Dvadsať rokov sme sa márne usilovali o druhú ľadovú plochu a teraz ju môžeme mať bez toho, že by niekto v chúlostivom ekonomickom období pýtal jediné euro z verejných peňazí. Som šťastný, deťom, sa predĺži sezóna a hlavne nemusia cestovať za ľadom inde,“ povedal Bača.

Po Bačovi predstúpil pred poslancov aj bývalý reprezentant a víťaz Stanleyho pohára Martin Cibák.

Farizejstvo opozície

Po trojhodinovej prestávke hlasovalo za schválenie koncesnej zmluvy všetkých 23 prítomných poslancov.

Primátor Liptovského Mikuláša Alexander Slafkovský a znalec tamojšieho politického prostredia skonštatoval, že nešlo o žiadny racionálny protitlak, iba o farizejstvo opozície.

Nová tréningová JL aréna bez diváckych tribún bude na východnom okraji starého štadióna na mieste starej ubytovne.

Podľa primátora okrem výstavby haly vybuduje investor nový chladiaci systém, ktorý bude slúžiť novej tréningovej hale i mestskému štadiónu. „Zároveň bude investor obe haly prevádzkovať,“ dodal .

V optimálnom prípade by mala byť nová hala hotová v novembri, najneskôr v januári.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Laco môže stavať tréningovú arénu v Mikuláši