Kvalitné previerky treba zúročiť

Sportnet|26. aug 2008 o 00:00

Kým ženská basketbalová reprezentácia už zarezáva v kvalifikácii ME, mužský národný tím ostrý štart ešte iba čaká. V príprave odohral dva

turnaje.

KOŠICE. Najprv hrali Slováci na domácom podujatí v Spišskej Novej Vsi, kde zdolali Portugalsko a prehrali s Holandskom. Minulý týždeň si odskočili do Kyjeva, kde si zmerali sily s Ukrajincami, Estóncami a Bielorusmi.

Zohrávali sa

Na naše pomery to bol kvalitný turnaj, veď na rozdiel od nás, Ukrajina i Estónsko sú účastníkmi A-divízie. Zverenci trénera Černického na nich nestačili a podľahli aj Bielorusom. Dôležitejšie však v tejto fáze je, že sa v príprave stretávajú so solídnymi súpermi, ktorí dokážu preveriť ich schopnosti. "Súperi boli na dosť vysokej úrovni. Viem, že väčšina ľudí sa na to pozerá tak, že sme všetko prehrali, ale myslím si, že sme odohrali dobré zápasy. Škoda, že s neúspešným koncom, ale dalo nám to určite veľa. Najmä sme sa zohrali ako tím," uviedol rozohrávač národného tímu Martin Míčka, rodák z Popradu. Treba dodať, že našim chýbala kľúčová osobnosť Rado Rančík a aj ďalší podstatní borci Leško a Novák. Tí sa pripoja neskôr.

Odkryté slabiny

Rozhodne je lepšie aj za cenu prehier mať v príprave dôstojných protivníkov, ako hrať proti slabším a hladko víťaziť. Aj posledný prípravný súboj bude kvalitný, Slováci ho odohrajú na budúci týždeň v Holandsku. "Keby sme si vyberali súperov, s ktorými vyhrávame o tridsať bodov, asi by nám to veľa nedalo. Takto sme prehrávali, ale aspoň sme jasne mohli vidieť slabiny, na ktorých ešte musíme popracovať. Pozitívnym signálom by mohlo byť, že podľa správ z Kyjeva to bolo od zápasu k zápasu lepšie. Opačný smer by asi narobil viac vrások. "Myslím, že je to naozaj stále lepšie. Treba vidieť, že káder sa najprv musí zohrať a vytvoriť sa určitá súdržnosť. Podľa mňa to ide hore a máme dva týždne na to, aby sme to pretavili aj do úspešných výsledkov v kvalifikácii."

Vytvoriť si pozíciu

Slovensko stále účinkuje len v B-divízii kvalifikácie majstrovstiev Európy a roky sa nemôže odtiaľ vymotať do áčka. Impulz na nevyhnutné oživenie mužského basketbalu pod Tatrami v podobe postupu už treba skutočne ako soľ. Kiežby to v tejto kvalifikácii vyšlo. V ceste nám budú stáť Švédsko, Gruzínsko, Luxembursko a Írsko, prvý zápas je na programe 10. septembra v Spišskej Novej Vsi proti "trom korunkám". "Určite, že sme všetci nabudení na postup. Nemožno povedať, či naša skupina je ťažká alebo ľahká, ale každopádne, sú to zdolateľní súperi. Podstatné bude spraviť prvý krok. Veríme si. Úvodné tri stretnutia budeme hrať doma, čo chceme jednoznačne využiť, aby sme si vytvorili dobrú východiskovú pozíciu," vraví skúsený basketbalista.

* * *

POHÁR PRIATEĽSTVA V KYJEVE

n Výsledky: Estónsko - Slovensko 77:53, najviac bodov SR: Szalay 16, Gavel 11. Ukrajina - Bielorusko 76:81. Slovensko - Ukrajina 74:81, Gavel 18, Pandula 12. Estónsko - Bielorusko 63:79. Slovensko - Bielorusko 81:84, Míčka 16, Gavel 15. Ukrajina - Estónsko 97:64.

n Konečné poradie: 1. Bielorusko, 2. Ukrajina, 3. Estónsko, 4. Slovensko.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Kvalitné previerky treba zúročiť