27.07.2021 02:00
Deň 4
Tokio 2020
Koniec

Štyri roky sa pozerala na svoj cieľ. Ide za ním aj so zlomeným palcom

Eliška Mintálová na OH Tokio 2020 / 2021.
Eliška Mintálová na OH Tokio 2020 / 2021. (Autor: TASR)
Marián Szűcs|26. júl 2021 o 15:12

Elišku Mintálovú čaká semifinále.

TOKIO, BRATISLAVA. „Na mojej ceste do Tokia.“

Túto vetu napísala v angličtine na veľké papiere a prilepila ich na stenu svojej detskej izby. A pridala k tomu obrázok olympijských kruhov, aby bolo všetko jasné.

Bolo to pred štyrmi rokmi. Vodná slalomárka Eliška Mintálová mala vtedy osemnásť a takto si zhmotnila svoj veľký cieľ. Vlastne vtedy to bol viac sen ako reálny cieľ.

„V tom roku 2017 som sa prvýkrát dostala do juniorskej aj seniorskej reprezentácie a získala som striebornú medailu na majstrovstvách sveta juniorov. Vtedy som si vysnila olympiádu v Tokiu a potrebovala som to dať na papier,“ približuje Mintálová.

„Nevyzerá to nejako esteticky, ale vždy, keď som prišla domov do Žiliny k rodičom, mala som to na stene. Zakaždým, keď som sa tam pozrela, vedela som, prečo ten šport robím,“ doplnila.

Ako to dopadlo? Mladá kajakárka svoj sen naplnila. Reprezentuje Slovensko na olympiáde v Tokiu. A úspešne. V nedeľu s prehľadom zvládla kvalifikáciu a v utorok ráno ju čaká semifinále. A potom možno aj finále.

Nápis na stene detskej izby Elišky Mintálovej.
Nápis na stene detskej izby Elišky Mintálovej. (Autor: ARCHÍV ELIŠKY MINTÁLOVEJ)

Kedysi bola priemer, teraz je najlepšia

Hoci Mintálovú čakajú dosiaľ najväčšie preteky v kariére a bude súperiť so svetovou elitou, ešte donedávna nepatrila k špičke ani na Slovensku.

„Keď začala v juniorke, bola to naša piata – šiesta loď,“ spomína bývalý kajakár Peter Cibák, ktorý je posledné štyri roky Mintálovej trénerom.

Ako to, že sa potom natoľko zlepšila?

„Eliška je veľmi cieľavedomý a tvrdo pracujúci športovec. Ako tréner ju vôbec nemusím motivovať do tréningu, skôr naopak, musím ju brzdiť, aby niečo neprepálila. V tomto je absolútny makač a dríč,“ približuje Cibák. 

Po dvoch rokoch spolupráce sa Mintálová dvakrát dostala do finále pretekov Svetového pohára, raz skončila tesne za pódiom. Neskôr bez väčších ťažkostí zvládla internú slovenskú kvalifikáciu do Tokia, keď jasne zdolala skúsenú Janu Dukátovú.

„Vôbec ma to neprekvapilo,“ hovorí o Mintálovej postupe na olympiádu skúsený kanoista Matej Beňuš, ktorý nádejnú kajakárku pozná z reprezentácie i tréningov v čunovskom kanáli.

„Dopredu som povedal, že ak sa z toho rozstrelu nerozklepe a psychicky ho zvládne, postúpi. To sa aj stalo. Jazdila o dva levely lepšie ako ostatné baby,“ dodal Beňuš.

Budíček o tretej, horúci kúpeľ

Cibák však upozorňuje, že črtajúce sa úspechy môžu byť pre mladých pretekárov zradné.

„Ambície sú u nich veľmi veľké, lebo už cítia, že majú na nejaký výrazný výsledok. Hrozne chcú, aby už ten výsledok prišiel. Ale nastavenie pred vrcholnými pretekmi treba veľmi dobre dávkovať, miešať, aby telo bolo v poriadku, aby nevzniklo preťaženie. Imunitný systém u športovca je veľmi krehký,“ hovorí Cibák.

Eliška Mintálová a jej tréner Peter Cibák.
Eliška Mintálová a jej tréner Peter Cibák. (Autor: ARCHÍV ELIŠKY MINTáLOVEJ)

„Skôr sa treba sústrediť na preteky, byť absolútne fit, dostať sa do mentálnej pohody a neprepaľovať to,“ dodáva.

Do prípravy na olympiádu vrhla Mintálová všetko úsilie. Ešte kým bola doma, dopredu sa snažila prispôsobiť časovému posunu i podmienkam v Tokiu.

Dva týždne pred odchodom do Japonska napríklad začala skôr vstávať.

Pravou nohou som iba narazila, no druhá bola celá vykrútená a nakoniec je z toho trojitá zlomenina palca a ešte aj vykĺbenie.


Eliška Mintálová

„Bežne chodím spávať o desiatej a vstávam o siedmej. Teraz som to dva týždne postupne posúvala, každý deň o pätnásť minút. Dnes som vstávala o tretej ráno,“ vravela pred odletom do Tokia.

Na vysoké teploty a vlhkosť vzduchu sa zasa pripravovala horúcimi kúpeľmi. „Po tréningu si dávala kúpeľ v horúcej 40-stupňovej vani,“ naznačil tréner Cibák.

„Každý deň som o pár minút zvyšovala čas. Chcela som sa pripraviť čo najlepšie,“ doplnila kajakárka.

V Tokiu si zlomila palec

Veľkou témou u Mintálovej je zdravie. „Je alergička a astmatička,“ naznačil Cibák.

„Posledný rok a pol nás trošku brzdili zdravotné problémy. To bude asi na olympiáde najdôležitejšie, aby bola stopercentne zdravá,“ želal si pred odchodom do Tokia.

Lenže už na druhý deň po prílete do dejiska hier si Mintálová na tréningu zlomila palec na ľavej nohe.

„Nabúrala som do panelu, posunulo ma zadkom pred sedačku a nejako mi tam zvrtlo obe nohy. Pravou som iba narazila, no druhá bola celá vykrútená a nakoniec je z toho trojitá zlomenina palca a ešte aj vykĺbenie," opisovala na brífingu, citovala ju TASR.

Zlomený palec Elišky Mintálovej.
Zlomený palec Elišky Mintálovej. (Autor: TASR)

Po úprave sedenia v lodi mohla trénovať ďalej, zvládla aj kvalifikáciu, no zranenie cíti. Prejavilo sa to najmä v druhej kvalifikačnej jazde.

„Noha ma začala bolieť a nevedela som sa zaprieť. S palcom sa už nedá spraviť nič. Môžem byť rada, že vôbec dokážem sedieť v lodi," uviedla pre RTVS.

Bude to milé prekvapenie?

V kvalifikácii skončila Mintálová na 8. mieste a s istotou postúpila do semifinále. To ju čaká v utorok o 7.00 SELČ. Ak v ňom skončí v elitnej desiatke, zajazdí si aj vo finále (pôjde sa tiež v utorok o 9.15).

Ešte predtým, ako si zlomila palec, hovorili ľudia z jej okolia o možných ambíciách v Tokiu s veľkou nádejou. 

„Keď bude stopercentne v poriadku a zájde svoje maximum, budeme veľmi milo prekvapení,“ vravel tréner Cibák.

„Eliška niekedy jazdí až príliš na hrane, ale vidno u nej veľký posun a potenciál do budúcna. Keď sa jej podarí medaila, vôbec nebudem prekvapený, lebo na to má,“ pridal sa Beňuš.

Optimistom bol aj Mintálovej 13-ročný brat Mirko, ktorý sestre po postupe do Tokia upiekol parádnu tortu s olympijskou symbolikou.

„Posledné dva roky má také hobby, že stále niečo pečie. Mamina už ani nemusí, on upečie hocičo, stále vypeká nejaké torty a koláče,“ opisuje Mintálová. „Bola veľmi chutná,“ zhodnotila.

Nevie, ktorý stupeň je pre ňu

Na vrchol torty umiestnil jej brat stupne víťazov.

„Smiali sme sa, že tam mal dať aspoň to, na ktorom stupni by som mala skončiť,“ vtipkovala Mintálová.

„Uvidíme, rada by som, ale je to moja prvá olympiáda a som šťastná, že na nej vôbec som,“ priznala.

Kľúčové bude, nakoľko ju bude v pretekoch obmedzovať zlomený palec.

„Samozrejme, chcela by som uspieť. Keby sa podarilo finále, bola by som veľmi rada. Chcem ísť jazdu, s ktorou budem spokojná. Ak sa to podarí, bude to stačiť na dobrý výsledok,“ hovorí Mintálová.

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Športy»Vodný slalom»Štyri roky sa pozerala na svoj cieľ. Ide za ním aj so zlomeným palcom