Grigar udržal sériu vodných slalomárov. Získal striebro

Jakub Grigar na OH v Tokiu 2020.
Jakub Grigar na OH v Tokiu 2020. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|30. júl 2021 o 09:42 (aktualizované 30. júl 2021 o 11:28)

Slovenský reprezentant skončil druhý v K1 mužov.

TOKIO. Slovenský reprezentant vo vodnom slalome Jakub Grigar vybojoval striebornú medailu v disiplíne K1 mužov na olympijských hrách v Tokiu. 

Grigar predviedol vo finále veľmi rýchlu a čistú jazdu, hoci v prvej časti mal dva veľmi tesné prejazdy bránok. Dosiahol čas 94,85 s.

Rýchlejší ako rodák z Liptovského Mikuláša bol len český reprezentant Jiří Prskavec, ktorý vyhral s obrovským viac ako trojsekundovým náskokom. Prskavec potvrdil rolu favorita. V semifinále aj vo finále prevýšil všetkých súperov.  

Bronz si vybojoval Nemec Hannes Aigner.  

Finále si užíval

„Som šťastný. Keď som bol malý, nevedel som si predstaviť, že tu raz budem stáť so striebornou olympijskou medailou. Šport nie je jednoduchý a veľakrát bolí,“ hovoril Grigar v rozhovore pre RTVS.

V semifinále sa nevyhol menšiemu zaváhaniu, keď na 15. bránke dostal dvojsekundovú penalizáciu. Stačilo to však na postup zo štvrtej priečky.

Pred finálovou jazdou bol pokojný. Nervozitu necítil. Medzi bránkami kľučkoval s istotou. Suverénne si išiel za medailovým úspechom. 

„Pred semifinále som sa cítil oveľa horšie. Finále som si užíval a bol som rád, že som tam. Vedel som, že musím ukázať normálnu jazdu. V cieli som už len sledoval, na aké miesto to vyjde. Som rád, že mi na krk dali striebro.“

Na trati predviedol výbornú jazdu a priebežne bol na vedúcej pozícii.

Na štarte ostávali len traja súperi, napriek tomu Grigar neoslavoval. Sledoval jazdy súperov, či sa im podarí predstihnúť ho.

„Určite som nevedel, že to bude medaila. Išli ešte tri lode a vo vodnom slalome to môže všetko zmeniť. Nebol som hneď nadšený.

Čakal som a bolo zaujímavé sledovať jazdy súperov. Napríklad Francúz Neveu je skvelý pretekár. Aj mi bolo ľúto, že mu jazda nevyšla, ale uvedomil som si vtedy, že tým pádom získam medailu,“ opisoval.

Jakub Grigar so striebornou medailou.
Jakub Grigar so striebornou medailou. (Autor: TASR)

Do kuchyne chodil s váhou 

Grigar sa pred dvomi rokmi rozhodol k výraznej zmene. Tomáša Mráza nahradil Stanislav Gejdoš. Urobil zmeny v príprave a dokonca zmenil aj stravovanie. Všetky potraviny si začal vážiť, aby jedol iba presne dané množstvo.

"Bolo to náročné. Ostatní sa mi smiali, keď som chodil do kuchyne s váhou," hovoril Grigar ešte pred olympiádou.

Všetko sa vyplatilo, no cesta za medailou bola náročná.

„Ako v každom športe je za medailou veľa driny aj veľa pocitov, aj bolesť aj plač. Šport nie je jednoduchý a dostať sa na vrchol nie je ľahké.

Za veľa vďačím svojmu tímu, kde každý jeden člen robí svoju robotu. Aj vďaka tomu mám teraz striebro z olympijských hier," doplnil Grigar.

Prvý úspech kajakára

Dvadsaťštyriročný Lipták vybojoval v Tokiu jedinú medailu vodných slalomárov. 

Je to len vôbec prvá medaila slovenského kajakára z olympijských hier. V tejto disciplíne sa slovenským slalomárom dlho nedarilo. Medailové úspechy mali najmä singlkanoisti a deblkanoisti.

V kajaku pridala dve zlaté medaily aj Elena Kaliská.  

Stále platí, že vodný slalom je pre Slovensko na OH medailová istota. V ére samostatnosti sa ešte nestalo, aby sa slalomári vrátili z olympijských hier bez medaily. Hoci v Tokiu sa podarilo uspieť len Grigarovi.  

Slovenskí slalomári spolu vybojovali na olympijských hrách už 15 medailí. 

Celkovo ide o jubilejnú 30. medailu pre slovenský šport z letných olympijských hier,
aktuálna bilancia je 10-13-7. 

Učil sa od najlepších

V Tokiu štartoval Grigar už na druhej olympiáde. Pri premiére na OH v Rio de Janeiro mal iba devätnásť rokov.

Vo finále išiel skvelý jazdu, na medzičasoch viedol, no nevyšla mu v závere kombinácia dvoch bránok, kde nabral stratu a klesol na 5. miesto. Od bronzu ho vtedy delilo 44 stotín sekundy. Od zlata deväť desatín.

„Nič to. Stále som mladý a je to pre mňa impulz, aby som trénoval trikrát viac ako doteraz,“ hovoril vtedy s úsmevom, hoci výsledok ho isto škrel.

Grigar mal v šťastie, keď s vodným slalomom začínal. V lodenici v Liptovskom Mikuláši sa mu venovali olympijskí víťazi – Michal Martikán a Elena Kaliská. Lepších učiteľov si nemohol priať. Od začiatku od nich dostával cenné rady. 


V zbierke úspechov má striebornú medailu z majstrovstiev sveta, ale "iba" v hliadkach 3x K1 z londýnskeho Lee Valley 2015.

V pretekoch Svetového pohára v K1 vyhral v júni 2021 v Markleebergu a raz bol druhý. Na OH 2016 v Riu de Janeiro skončil v K1 piaty, na MS 2019 bol desiaty.

V K1 je však Grigar majster sveta aj Európy v kategóriách juniorov aj do 23 rokov a tiež strieborný na OH mládeže 2014.

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Športy»Vodný slalom»Grigar udržal sériu vodných slalomárov. Získal striebro