14.02.2022 00:00
Deň 10
Peking 2022
Koniec

Predviedli nový svetový rekord. Francúzi ovládli súťaž tanečných dvojíc

Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron.
Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron. (Autor: TASR/AP)
TASR|14. feb 2022 o 06:09 (aktualizované 14. feb 2022 o 10:04)

Štvornásobní majstri sveta a päťnásobní európski šampióni aj vo voľnej jazde excelovali.

Krasokorčuľovanie na ZOH v Pekingu 2022

PEKING. Francúzski krasokorčuliari Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron získali zlaté medaily v súťaži tanečných párov na ZOH 2022 v Pekingu v novom svetovom rekorde 226,98 bodu.

Striebro si vybojovali reprezentanti Ruského olympijského výboru Viktoria Sinicinová a Nikita Kacalapov, bronz Američania Madison Hubbellová a Zachary Donohue.

Francúzi získali pred štyrmi rokmi v Pjongčangu striebro, teraz už vystúpili na olympijský vrchol. Do voľných tancov išli z prvého miesta po rytmických tancoch, v ktorých vytvorili nové svetové maximum.

Štvornásobní majstri sveta a päťnásobní európski šampióni aj vo voľnej jazde excelovali. Napriek úvodnému drobnému zaváhaniu ukázali precítené vystúpenie, technicky aj fyzicky veľmi náročné s viacerými skvelo odtancovanými prvkami.

Do súťažného diania sa vrátili po tom, ako vynechali vlaňajšie MS v Záhrebe a vzhľadom na obavy z nákazy koronavírusom i januárové ME v Tallinne. Pozornosť sústredili na vystúpenie pod piatimi kruhmi a vyplatilo sa im to.

Za vlastným historickým maximom vo voľných tancoch zaostali síce o pár desatín, ale v celkovom skóre ho prekonali o vyše tri desatiny.

"Ešte tomu ani príliš neveríme. Úprimne, cítime sa úplne nereálne. Čakali sme na olympijské zlato. Toto je medaila, akú sme chceli. Uplynulé štyri roky sme tvrdo trénovali len pre tento moment. Ja som ani nevidela skóre, tie malé číslice pri našich menách. Iba som počula, ako každý kričí a tak som uhádla, že sme zvíťazili," citovala Papadakisovú agentúra AFP.

"Toto sú spomienky, na ktoré nikdy nezabudneme. Ešte nikdy v živote sme neboli v takomto strese. Ale zažívame najlepšie momenty v kariére po programe, v ktorom sme neurobili takmer žiadne chyby. Každá sekunda jazdy bola takmer perfektná," dodal Cizeron.

Úradujúci majstri sveta Sinicinová s Kacalapovom ukázali tiež výborné predstavenie. Dvojnásobní majstri Európy boli precízni a vyzretí, dosiahli maximum sezóny, ale museli sa skloniť pred Francúzmi.

Zaostali za nimi o vyše šesť bodov. Hubbellová a Donohue sa vo fyzicky náročnom predstavení nevyhli menším zaváhaniam a rozhodcov nepresvedčili o najvyššom možnom technickom prevedení niektorých komponentov.

Do voľných jázd sa prebojovalo 20 najlepších tanečných párov, Slovensko v nich na rozdiel od ZOH 2018 zastúpenie nemalo.

Všetky informácie o ZOH Peking 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Krasokorčuľovanie»Predviedli nový svetový rekord. Francúzi ovládli súťaž tanečných dvojíc