Slovenka dostala podmienku. Ak ju nesplní, letenku na šampionát si musí hradiť sama

Vanesa Šelmeková.
Vanesa Šelmeková. (Autor: TASR/AP)
Titanilla Bőd|19. mar 2024 o 15:00

Majstrovstvá sveta v krasokorčuľovaní sa konajú v Montreale.

BRATISLAVA. Svetovú elitu krasokorčuliarov mal Montreal privítať v roku 2020, šampionát sa však pre pandémiu Covid-19 neuskutočnil. Reparát sa napokon koná o štyri roky neskôr.

Majstrovstvá sveta v krasokorčuľovaní sa začínajú v stredu 20. marca a trvajú do nedele 24. marca. Slovensko bude mať zastúpenie v troch disciplínach.

„Po vzhliadnutí majstrovstiev Európy a juniorského svetového šampionátu môžem povedať, že úroveň išla rapídne hore. Dosať sa do finále nebude ľahká úloha pre žiadneho z našich reprezentantov,“ povedal pre Sportnet predseda Slovenského krasokorčuliarskeho zväzu Jozef Beständig.

Hagaru už vnímajú inak

Najväčšie očakávania sa opäť spájajú s vychádzajúcou hviezdou slovenského krasokorčuľovania Adamom Hagarom.

Bude to jeho tretí seniorský svetový šampionát, vlani sa mu podarilo postúpiť do voľných jázd a napokon obsadil 23. miesto. Postup do finálovej dvadsaťštvorky sa od Hagaru očakáva aj teraz.

Majstrovstvá sveta v Montreale budú pre 17-ročného športovca jedenástke preteky v sezóne. Medzi juniormi dosiahol výrazné úspechy, vo finále juniorskej Grand Prix i na juniorskom svetovom šampionáte bol tretí, na ZOH mládeže získal striebro.

„Rozhodcovia už ho vnímajú inak, ale juniorské a seniorské súťaže sú dve odlišné kategórie. Na úspechy z juniorského šampionátu sa neprihliada. Samozrejme, už ho viac registrujú, časť rozhodcov už ho rozhodovalo,“ uviedol Jozef Beständig.

Kolísavé výkony

Vanesa Šelmeková splnila minimálne technické skóre v krátkom programe na poslednú chvíľu na Dragon Trophy v Ľubľane.

V kategórii žien môžu na majstrovstvách sveta štartovať športovkyne, ktoré v aktuálnej alebo v predchádzajúcej sezóne dosiahli v krátkom programe minimálne technické skóre 32 bodov a vo voľnej jazde 53 bodov.

Šelmeková tento limit vo voľnej jazde splnila už koncom septembra na Nepelovom memoriáli, ale v krátkom programe jej unikal.

17-ročná krasokorčuliarka bola najlepšou Slovenkou na majstrovstvách štyroch krajín a celkovo skončila na výbornom druhom mieste. Vďaka tomu sa kvalifikovala na majstrovstvá Európy.

V Kaunase sa však jej krátky program nevydaril, mala nedotočené skoky a nepostúpila do finále. S výrazným odstupom prehrala aj boj o účasť na majstrovstvách sveta juniorov.

Vzhľadom na kolísavé výkony výkonný výbor Slovenského krasokorčuliarskeho zväzu nebol jednotný v otázke, či Šelmekovú poslať na svetový šampionát. Mladá krasokorčuliarka napokon dostala šancu štartovať na podujatí v Montreale.

Ak v krátkom programe dosiahne minimálne 30 bodov technické skóre a 53 bodov celkové skóre, jej cestovné náklady hradí zväz, ak sa jej to nepodarí, bude si musieť letenku hradiť sama.

Šelmeková v aktuálnej sezóne túto hranicu už viackrát dosiahla: na Dragon Trophy v Ľubľane získala v krátkom programe 56,65 bodu (technické skóre 32,38 bodu), na majstrovstvách štyroch krajín mala 53,97 bodu (technické skóre 29,08 bodu) a vo Varšave dosiahla 53,34 bodu (technické skóre 28,40 bodu).

Výkonnostne vyššie

V tancoch bude reprezentovať Slovensko dvojica Anna Šimová, Kirill Aksenov. Pred rokom v japonskej Saitame obsadili 23. miesto.

V tancoch na ľade postupuje do voľných jázd najlepších dvadsať dvojíc.

Pre Šimovú s Aksenovom to bude prvý veľký šampionát v sezóne. Medzi dvoma slovenskými pármi bol na majstrovstvách štyroch krajín malý rozdiel a tak výkonný výbor zväzu rozdelil obom chcel dať šancu na veľkom podujatí. Na ME v Kaunase súťažili Mária Sofia Pucherovú a Nikita Lysak, skončili na 24. mieste.

Oba slovenské páry sa pripravujú v Taliansku, Šimová s Aksenovom trénujú v Egni u Mattea Zanniho.

„S ich trénerom sme v pravidelnom kontakte. Tvrdo trénujú, podľa všetkého sú výkonnostne vyššie ako počas 4 Nationals. Verím, že nechajú dušu na montrealskom ľade,“ vravel šéf zväzu.

Zaujímavé súboje

V troch zo štyroch disciplín obhajujú prvenstvo Japonci, iba tance na ľade vyhrali vlani Američania Madison Chocková s Evanom Batesom. V tejto disciplíne však túžia po zlate i domáci miláčikovia publika Piper Gillesová a Paul Poirier.

V športových dvojiciach obhajujú titul majstra sveta Riku Miurová a Rjuiči Kihara, avšak ich sezónu poznačili zranenia a možno im unikne aj umiestnenie na stupňoch víťazov.

K favoritom patrí domáca dvojica Deanna Stellatová-Dudeková a Maxime Deschamps, ktorá zvíťazila na majstrovstvách štyroch kontinentov. Do bojov o medaily však určite budú mať čo povedať reprezentanti Gruzínska Anastasia Metelkinová a Luka Berulava a čerství majstri Európy Lucrezia Beccariová a Matteo Guarise z Talianska.

Veľmi zaujímavé súboje sa očakávajú medzi mužmi, kde dvojnásobný majster sveta Šoma Uno bude mať tvrdých vyzývateľov.

K úzkemu okruhu favoritov patrí aj „boh štvorákov“, Američan Ilia Malinin, dvojnásobný majster Európy Francúz Adam Siao Him Fa i japonský zjav Juma Kagijama.

V súťaži žien môže Japonka Kaori Sakamotová získať svoj tretí titul v rade. Bola by prvou ženou po 56 rokoch, ktorá vyhrá tri zlaté medaily za sebou. V rokoch 1966 až 1968 sa to podarilo Peggy Flemingovej zo Spojených štátov amerických. 

Program MS v krasokorčuľovaní

Streda 20. marca:

17.00 športové dvojice - krátky program

22.00 ženy - krátky program /Šelmeková/

Štvrtok 21. marca:

16.10 muži - krátky program /Hagara/

23.10 športové dvojice - voľné jazdy

Piatok 22. marca:

16.20 tanečné páry - rytmické tance /Šimová-Aksenov/

23.00 ženy - voľné jazdy /Šelmeková?/

Sobota 23. marca:

18.30 tanečné páry - voľné tance /Šelmeková?/

23.00 muži - voľné jazdy /Hagara?/

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Krasokorčuľovanie»Slovenka dostala podmienku. Ak ju nesplní, letenku na šampionát si musí hradiť sama