Hagara trikrát spadol, jazdu zakončil v sede. Šanca na finále v Číne však stále žije

Adam Hagara na JGP v Budapešti.

Hagara trikrát spadol, jazdu zakončil v sede. Šanca na finále v Číne však stále žije

Adam Hagara na JGP v Budapešti. (Autor: Titanilla Bőd)
Adam Hagara na JGP v Budapešti.
Adam Hagara na JGP v Budapešti. (Autor: Titanilla Bőd)
Titanilla Bőd|23. sep 2023 o 00:43

Slovenský krasokorčuliar obsadil v Budapešti štvrté miesto.

BUDAPEŠŤ. V predchádzajúcich pretekoch ho zdobila stabilita a vyrovnanosť. Na pretekoch nikdy nerobil výrazné chyby, nepadal.

Slovenský krasokorčuliar Adam Hagara mal výbornú východiskovú pozíciu aj na svojich druhých pretekoch v rámci aktuálnej série juniorskej Grand Prix.

Po krátkom programe bol v Budapešti na prvom mieste. Vo voľnej jazde však spadol z troch skokov a rovnováhu stratil aj v úplnom závere jazdy.

17-ročný pretekár napokon skončil na 4. mieste, no stále má šancu kvalifikovať sa na finále juniorskej Grand Prix.

Preteky vyhral Kórejčan Hjun-gjeom Kim, druhé miesto obsadil Švajčiar Naoki Rossi a tretie Japonec Haru Kakiuči. 

Trpký úsmev v závere

Krátky program vyšiel Hagarovi výborne. Vylepšil si v ňom osobné maximum, získal 74,94 bodov. Pred druhým Kórejčanom mal náskok 2,33 bodu.

Pozícia priebežného lídra nebola slovenskému krasokorčuliarovi neznáma. Zažil túto situáciu aj na svojich prvých tohtoročných pretekoch JGP v Linzi.

Tam dokonca vo voľnej jazde išiel na ľad ako posledný. S tlakom sa však popasoval a dosiahol historické prvenstvo. Stal sa prvým slovenským víťazom podujatia juniorskej Grand Prix.

V Budapešti sa však na stupne víťazov nedostal.

Svoju voľnú jazdu na pesničku Dream On od Aerosmithu začal podľa plánov, kombináciou trojitého axla s dvojitým tulupom.

Po druhom trojitom axli však nasledoval pád. „Viem, kde som spravil chybu, zle som sa odrazil, mal som ísť do toho väčšou silou,“ povedal neskôr Hagara.

Následne sa zdalo, že všetko je v poriadku. Ďalšia bodovo hodnotná kombinácia trojitého flipa s trojitým tulupom ako aj trojitý rittberger vyšli skvele, takisto aj trojkombinácia trojitého flipa s dvoma dvojitými axlami.

Hagara však dva záverečné skokové prvky nezvládol. Spadol z trojitého lutzu i trojitého salchowa.

Napokon stratil rovnováhu aj v záverečných sekundách a svoju jazdu dokončil v sede.

V tejto netradičnej záverečnej póze zdvihol ruky a trpko sa usmial.

„Pošmykol som sa na kolene. Neviem, či mi tam niečo v kolene nepreskočilo. Na konci jazdy som už ani nevedel, čo sa deje,“ vysvetľoval. 

Sklamanie a skúsenosť

Slovenský pretekár dostal za svoju voľnú jazdu 125,16 bodu. Za svojím osobným maximom v Linzi zaostal o viac ako dvadsať bodov.

No stačil by mu o bod viac, aby skončil aspoň na pódiu, čo by mu s určitosťou zaručilo účasť vo finále juniorskej Grand Prix.

Napríklad vyhnúť sa chybe na samom konci, čo mu tiež zarátali ako pád. Za celkovo štyri pády mu zo skóre odpočítali štyri body.

„Nevyšlo to a som z toho sklamaný. No beriem to ako skúsenosť a snažím sa z toho poučiť,“ povedal pre Sportnet po skončení pretekov Hagara.

Bezprostredne po jazde potreboval pár minút v šatni, aby to celé predýchal.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Krasokorčuľovanie»Hagara trikrát spadol, jazdu zakončil v sede. Šanca na finále v Číne však stále žije