Kouč Kozák bude zvedavý na ohlas divákov na výhru

SITA|23. apr 2009 o 10:32

Hlavný tréner futbalistov MFK Košice Ján Kozák po prekvapujúcom víťazstve svojich zverencov v prvom semifinálovom stretnutí Slovenského pohára 2008/2009 priznal, že k triumfu nad aktuálnym lídrom Corgoň ligy Slovanom Bratislava (1:0) im na Tehelnom poli p

BRATISLAVA. omohla nie iba bojovnosť a príkladné nasadenie Matiča a spol. ale aj veľká dávka športového šťastia.

"Ale vo futbale to už tak býva. Šťastie sa prikloní k tomu mužstvu, ktoré sa oň viac usiluje," tvrdil 55-ročný kormidelník MFK a pokračoval: "Do Bratislavy sme prišli s cieľom sťažiť slovanistom ich cestu do finále Slovenského pohára. A keďže to bol prvý pohárový zápas, vedeli sme, že nikto z nás hru zbytočne neotvorí, radšej sa sústredí na defenzívu. Preto sme sa zamerali na poctivú obranu a trpezlivo sme čakali na nejakú veľkú chybu súpera, ktorá na konci prvej polhodiny hry naozaj aj prišla. Som rád, že sme ju využili a ujali sa vedenia, ktoré nás dostalo do určitej psychickej výhody."

"Belasí" prehrali vôbec svoj prvý súboj po zimnej prestávky, doteraz boli v najvyššej súťaži nezdolaní. Zlomový moment prvého polčasu prišiel v 29. min, keď sa Marko Milinkovič v súboji s Jozefom Valachovičom udržal na nohách a navyše stihol dobre trafiť prihrávku Kamila Kuzmu za chrbát vybiehajúceho Davida Bičíka. Zákrok kapitána Michala Haneka prišiel už neskoro a loptu vykopával spoza bránkovej čiary. Hlavný rozhodca Pavol Šipoš okamžite signalizoval gól a domáci hráči sa s jeho verdiktom stotožnili. Nikto z nich neprotestoval, lebo vedeli, že lopta bola jasne za bránkovou čiarou.

"Tento gól, ktorý sme dosiahli na konci polhodiny súboja, nám veľmi pomohol," konštatoval Ján Kozák st. Podľa neho úspech hráčov upokojil, dostal ich na koňa a do konca 1. polčasu mohli predvádzať svoju technickú hru.

"V druhom polčase Slovan potvrdil svoju vysokú kvalitu, dostal nás pod veľký tlak, čo okrem Slovana žiadne iné slovenské mužstvo doteraz nedokázalo. Nemyslím si však, že by si domáci počas tohto veľkého náporu dokázali vypracovať nejakú stopercentnú gólovú šancu. Obrana hrala spoľahlivo, hoci ten vyrovnávajúci gól bol mnohokrát naozaj veľmi blízko. Najmä záver bol strhujúci, takýto dramatický futbal sa divákom musel páčiť," hodnotil J. Kozák st. úspešné pohárové vystúpenie svojho mužstva na horúcej pôde Tehelného poľa.

"Národný pohár sa hrá na dva zápasy, my sme teraz vyhrali iba prvý. K postupu do finále nám chýba ešte jeden krok - úspešná odveta v Košiciach. To však bude už iný duel, lebo my sme vďaka prvému víťazstvu v tomto dvojzápase v miernej výhode. Neviem, čo táto pozícia s mojimi mladými hráčmi urobí, ako sa s ňou vyrovnajú, lebo všetko sú to talentovaní a perspektívni hráči, ktorí môžu ešte stále výkonnostne rásť," konštatoval kormidelník košického kolektívu. Práve črtajúci sa postup do finále bude pre neho dobrou skúškou košickej diváckej oddanosti a vernosti.

"Samozrejme, že v súťaži chceme ísť čo najďalej. A hoci moji hráči hrajú naozaj poctivý futbal, v Košiciach na futbal veľa divákov nechodí. Neviem, prečo je to tak, ale realita je naozaj taká. Takže teraz čakáme na podporu našich divákov, lebo chlapci, ktorí košický futbal reprezentujú, si podľa mňa tú podporu zaslúžia," povedal Kozák a pokračoval: "My na rozdiel od Slovana máme v súčasnosti iné ambície. My sme sa rozhodli postupne vychovávať mladé talenty, preto musím otvorene povedať, že výkonnosť nášho mužstva nie je na takej výške, že by sme v prípade postupu do pohárovej Európy mohli dosiahnuť nejaké výrazné úspechy. Hráči, ktorí sa stále majú z futbalu čo učiť, ešte na takú náročnú súťaž nedorástli. Ešte nie sú naučení hrať podobné náročné zápasy. Ale ak postúpime do Európy, budem ich viesť do každého zápasu s jedným cieľom - vyhrať a o prípadný úspešný výsledok bojovať až úplne do konca. Kým sa bude dať. Veď práve víťazstvo nad súperom je hlavným cieľom každého športovca. Pre úspech v zápase predsa všetci futbal robíme. To je náš hlavný cieľ."

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Kouč Kozák bude zvedavý na ohlas divákov na výhru