Košickí hokejisti zdolali Rakúšanov až po nájazdoch, ale postupujú

Na snímke vpravo hráč Košíc Jiří Bicek, vľavo brankár Klagenfurtu Pekka Tuokkola.
Na snímke vpravo hráč Košíc Jiří Bicek, vľavo brankár Klagenfurtu Pekka Tuokkola. (Autor: TASR/František Ivan)
TASR|3. sep 2015 o 20:34

Jiří Bicek režíroval postupový víťazný triumf HC Košice nad KAC Klagenfurt 2:1.

Jiří Bicek režíroval postupový triumf HC Košice nad KAC Klagenfurt 2:1 po samostatných nájazdoch. Rakúsky klub už oceliarov nemôže predbehnúť.

KOŠICE. Hokejisti slovenského majstra HC Košice sa predstavia vo vyraďovacej časti druhého ročníka Ligy majstrov.

Vo svojom záverečnom vystúpení v H-skupine zdolali vo štvrtok v Steel aréne KAC Klagenfurt 2:1 po nájazdoch, a hoci rakúsky klub má k dobru ešte jeden zápas, na Košice stráca už štyri body.

Istým víťazom skupiny bol dávnejšie Red Bull Mníchov, ktorý v doterajších troch dueloch nezaváhal ani raz. Košičanom stačili na postup dve víťazstvá a obe si vybojovali v súbojoch proti Klagenfurtu.

Najskôr vyhrali na jeho ľade 3:2 a tesný výsledok v pomere 2:1 pp a sn sa zrodil aj vo štvrtkovej odvete. S Mníchovčanmi zaznamenali "oceliari" dve prehry - 2:4 doma a 0:1 vonku.

Prvé zápasy šestnásťfinále sú na programe 22. septembra, odvety o dva týždne neskôr 6. októbra.

Na snímke vpravo hráč Košíc Tomáš Hrnka, vľavo brankár Klagenfurtu Pekka Tuokkola.

Domáci začali aktívnejšie

Košičania mali od začiatku herné opraty zápasu vo svojich rukách. Hosťujúcej defenzíve nechceli nechať vydýchnuť, aktívnym napádaním jej znepríjemňovali rozohrávku a tlačili sa do šancí.

Oporou KAC však bol brankár Tuokkola, ktorý kryl dobrý pokus Šedivého z 8. minúty a na mieste bol aj pri Hrnkovom teči Štrbákovej strely od modrej.

V závere úvodného dejstva to na brankára rakúskeho mužstva skúšal ešte dvakrát Jenčík, ale ani v jednom prípade neuspel.

Na snímke dole na ľade hráč Košíc Richard Lelkeš, uprostred hráč Klagenfurtu Mark Popovic.

Zbytočná prihrávka

Košice si bojovnosť priniesli aj do druhej tretiny. Naďalej sa snažili dobýjať defenzívu Klagenfurtu, problémy však mali s finálnou fázou. Potvrdila to aj 24. minúta, keď Bartoš v dobrom postavení zbytočne volil prihrávku na spoluhráča.

O niekoľko okamihov neskôr prvýkrát výraznejšie zahrozili aj hostia, ale oba Banove pokusy kryl spoľahlivo Riečický a Setzinger v polovici zápasu nemieril presne. Na rade tak boli opäť domáci a v 35. minúte sa im napokon podarilo prekonať Tuokkolu.

Bartánus posunul na modrú Šedivému, ten okamžite poslal puk po ľade smerom na bránku a Bicek zakončil gólovú akciu ideálnym tečom - 1:0. O dve minúty neskôr mohol košickú radosť stlmiť Ganahl, ale jeho dorážku vyrazil Riečický betónom.

Zľava: Kevin Kapstad z Klagenfurtu a Tomáš Hrnka.

Košice mali na mále

Na začiatku tretej tretiny chceli "oceliari" rýchlo pridať druhý gól, aby získali kontrolu nad zápasom a pokojne ho dohrali. V 44. minúte roztočili útočný kolotoč pred rakúskou bránkou, streleckou aktivitou hýrili Boltun i Bicek, no bez gólového efektu.

V 52. minúte odišiel na trestnú lavicu Philipp, KAC zatočil hlavy brániacej štvorici a po konci presilovky sa dočkal. Vyrazený puk po Riečického zákroku domáci neupratali do bezpečia a Kapstad reflexívnym zakončením vyrovnal.

V závere mal slovenský šampión na mále, no výsledok 1:1 napokon udržal a duel dospel do predĺženia.

V ňom mali oba tímy niekoľko gólových príležitostí, no víťaza museli určiť až samostatné nájazdy. V nich za Košice skórovali Bicek, Bartánus aj Jenčík, kým Riečický zlikvidoval tri pokusy hostí.

Brankár Pekka Toukkola z Klagenfurtu (vpravo).

Štatistika

HC Košice - KAC Klagenfurt 2:1 pp a sn (0:0, 1:0, 0:1 - 0:0, 1:0)

Góly: 35. Bicek (Šedivý, Bartánus), rozh. nájazd Bicek - 55. Kapstad.

Rozhodovali: Baluška (SR), Šír (ČR) Kacej, Výleta (SR),

vylúčení: 4:5, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0,

4437 divákov

zostavy: HC Košice: Riečický Štrbák, Slovák, Šedivý, Philipp, Pavúk, Cebák, Macejko Bartoš, Jenčík, Hrnka Bartánus, Suja, Bicek Sojčík, Češík, Lelkeš Šoltés, Bortňák, Boltun - Hričina

KAC Klagenfurt: Tuokkola Schumnig, Kapstad, DeSantis, T. P”ck, Popovic, Strong, Vallant, Reichel Lundmark, Jacques, Hundertpfund Setzinger, M. Geier, Nordqvist Kurath, Koch, Ganahl M. P”ck, Harand, Ban

Tabuľka H-skupiny:

1. Mníchov 3 3 0 0 0 9:3 9 - postup do play-off

2. Košice 4 1 1 0 2 7:8 5 - postup do play-off

3. Klagenfurt 3 0 0 1 2 4:9 1

TASR, SITA

Na snímke uprostred hráč Košíc Richard Jenčík, vľavo brankár Klagenfurtu Pekka Tuokkola.

Pekka Toukkola z Klagenfurtu (uprostred) a Tomáš Hricina z Košíc (vpravo).

Na snímke hráč Košíc Richard Jenčík strieľa gól v samostatnom nájazde brankárovi Klagenfurtu Pekkovi Tuokkolaovi.

Na snímke víťazná radosť hráčov Košíc v zápase H-skupiny 2. ročníka hokejovej Ligy majstrov HC Košice - KAC Klagenfurt (2:1 pp a sn ) v Košiciach. Foto k článku: TASR/František Iván a SITA/Ivan Flesicher

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Košickí hokejisti zdolali Rakúšanov až po nájazdoch, ale postupujú