V zápase trafila rekordných 33 trojok. Košická streetbalová liga oslavuje 25-ku

Streetbalová liga má v Košiciach dlhú tradíciu.
Streetbalová liga má v Košiciach dlhú tradíciu. (Autor: archív)
Sportnet|20. jún 2020 o 00:00

Sezónu otvorí aj duel hviezd a legiend.

Košická streetbalová liga : fotogaléria

19.6.2020

KOŠICE. V nedeľu 21. júna sa na vonkajšom multifunkčnom ihrisku na Amurskej ulici na sídlisku Nad jazerom uskutoční slávnostné otvorenie už 25. ročníka Košickej streetbalovej ligy (KSL).

Súčasťou podujatia bude zápas hviezd a legiend tejto mestskej súťaže.

Objaviť by sa tam mali známe basketbalové mená aj súčasní i bývalí slovenskí reprezentanti, ako sú Richard Körner, Vlado Jankovič, Róbert Nuber, Peter Sedmák, Michal Baťka, Michal Čekovský a ďalší.

Pre verejnosť sú pripravené súťaže a nebudú chýbať ani tri úvodné ligové duely, pričom diváci sa môžu tešiť aj na reprízu minuloročného finále.

Košická liga v streetbale, teda basketbale na jeden kôš, má upravené pravidlá, ktoré sú mixom tradičného streetbalu a modernej verzie 3 x 3. Súťaž sa hrá počas letných mesiacov a každoročne sa do nej zapojí vyše 70 hráčov od amatérov po vrcholových basketbalistov i reprezentantov.

Prvý nedeľňajší súboj je na programe o 16.00 hod., zápas hviezd o 17.00 hod.

V prípade mimoriadne zlého počasia sa podujatie presunie do telocvične na Lokomotíve.

Zhovárali sme sa s Martinom Kočišom, prezidentom KSL.

Ako vznikla myšlienka založiť KSL?

„Myšlienka založiť Košickú streetbalovú ligu vznikla pred 26 rokmi. Inšpirovalo nás veľké podujatie v Košiciach na Námestí osloboditeľov. Rozhodli sme sa urobiť niečo podobné, ale vo formáte ligy. Preto sme oslovili v lete oddychujúcich basketbalistov. A podarilo sa. Dnes sme už štandardnou súčasťou športového kalendára v Košiciach, dobrou prípravou pre vrcholových basketbalistov, ale aj príjemným súťažným rozptýlením pre amatérov.“

Ako sa liga vyvíjala v čase?

„Občianske združenie Košická streetbalová liga ako hlavný organizátor bolo registrované v júni 2002. Od roku 1996 sa nám podarilo úspešne zorganizovať už 24 ročníkov tohto pouličného športu. Liga sa hrala najprv systémom jedno družstvo - vlastné ihrisko. Hralo sa napr. na ulici Cottbuskej, Bernolákovej a Jenisejskej, zápasy sa uskutočnili takmer všade po celom meste. Finále sa konalo na ihrisku na ulici Milosrdenstva. V roku 2011 sme museli zmeniť ihrisko, pretože mnohé ihriská v meste sú zničené a nevyhovujú zápasovým podmienkam. Vďaka podpore MČ Košice Nad jazerom a Správe mestskej zelene je posledných 10 rokov naše domovské ihrisko na Amurskej ulici. Podobné ihrisko je len jedno v meste, na Pajorovej ulici, kde sa uskutočnilo aj finále v roku 2009 a rovnako aj Staromestský pohár.“

Akých hráčov súťaž vychovala a aké osobnosti si v nej zahrali?

„Zo začiatku bola liga prínosom hlavne pre mladých hráčov, pomohla mnohým basketbalistom v ich raste. Príkladom je napr. Richard Körner, ktorý začínal hrať ligu v mladom veku a dnes je jedným z najlepších basketbalistov Slovenska. Spomeniem aj ďalšie mená ako Emil Drábik, Alexander Lutter, Jozef Verešpej, Peter Lechman, Branislav Járay, dlhoroční extraligisti, z tých mladších Dávid Matys, Filip Duda, Erik Mišinský, Adam Monček a Enriko Kerbes.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»V zápase trafila rekordných 33 trojok. Košická streetbalová liga oslavuje 25-ku