Bude Lokomotíva hrávať pod umelým osvetlením?

Činovníci Lokomotívy na tlačovej konferencii.
Činovníci Lokomotívy na tlačovej konferencii. (Autor: Korzár/Daniel Dedina)
Daniel Dedina, TASR|17. júl 2018 o 19:46

Ambíciou futbalistov je aj naďalej boj o popredné priečky.

Agentúrny materiál sme nahradili autorským článkom redakcie Korzára.

KOŠICE. Brífing s novinármi otvoril športový riaditeľ košického klubu Róbert Jano st. poďakovaním už bývalému trénerovi Lokomotívy Albertovi Rusnákovi, ktorý sa po sezóne presunul k mládežníckym reprezentáciám Slovenska U18 a U19.

„Je to ocenenie jeho i našej práce,“ zdôraznil Jano.

Letnú prípravu odštartovali Košičania až s 27-28 futbalistami. Šancu dostali hráči, ktorí boli predtým na hosťovaniach v iných kluboch i najtalentovanejší dorastenci – Buchlák, Čontoš, Tomášek a Novotný s Terpajom, ktorí už v áčku hrávali aj vlani.

V klube skončil brankár Bréda, jeho miesto zaujal E. Kolbas z Trebišova.

V Lokomotíve už nepokračujú ani Cmarko, Gáll, Lenárt, Straka a Boňko, Jass bude hosťovať v Rimavskej Sobote. V riešení zostávajú príchody Bardeckého, Barbosu a L. Tótha. Holanďan s egyptskými koreňmi Daoud sa zranil a jeho budúcnosť je otvorená. Zranení sú momentálne aj Človečko a Cicman.

Druhá liga naberá na kvalite

Trénerskú štafetu prebralo duo Bohumil Andrejko – Ľuboš Benkovský.

Ide o skĺbenie skúseností a mladíckej dravosti.

„Druhá liga sa v porovnaní s minulým rokom opäť o čosi skvalitnila. V súťaži budú účinkovať tímy, ktoré v slovenskom, ale i predtým československom futbale, čosi znamenali. V niektorých kádroch sú možno zvučnejšie mená, ale aj my máme skúsených hráčov. Zároveň veríme, že na ihrisku potiahnu aj mladších spoluhráčov. Na úvod nás čaká Petržalka, ktorej tradícia nechýba, v minulosti hrala v pohárovej Európe. Rovnako ako Lokomotíva. Verím, že sezónu začneme doma tak, ako sa patrí. Teda víťazstvom,“ povedal Andrejko.

„Vieme, aký máme tím a aké sú individuálne kvality jednotlivých hráčov. U zahraničných hráčov ide o mladých chlapcov, ktorí ešte potrebujú nejaký čas. Barbosa je výborne technicky vybavený, Bardeckij je využiteľný na viacerých pozíciách a charakterovo je to veľmi dobrý futbalista,“ doplnil Benkovský.

Teší progres mládeže

Domáce zápasy bude Lokomotíva naďalej hrávať v piatok, následne cez víkend niektorí hráči posilnia piatoligový B-tím, ktorý by Košičania radi dostali do vyššej súťaže. Kompetentných v klube teší, že od novej sezóny budú žiacke výbery hrávať najvyššiu súťaž, kam by radi postupne dostali aj dorast.

„Naším zámerom naďalej zostáva zisk štatútu Útvaru talentovanej mládeže. V priebehu niekoľkých rokov by sme radi vybudovali prosperujúcu akadémiu,“ skonštatoval Jano.

„Možno sa nám na štadióne v Družstevnej pri Hornáde podarí vybudovať umelé osvetlenie, čím by sme aj v chladnejších mesiacoch mohli hrávať neskoršie. Osobne si myslím, že by sa to mohlo podariť už počas jesennej časti,“ prezradil zaujímavú novinku prezident Lokomotívy Košice Peter Daduľák, ktorý takisto vyjadril radosť z napredujúcej mládežníckej základne.

Ak majú postúpiť, chcú hrať v Košiciach

Prvý muž Lokomotívy sa vyjadril aj k ambíciám A mužstva v novej sezóne.

„V novodobej histórii klubu neustále dochádza k progresu. Pred dvoma rokmi sme boli siedmi, vlani štvrtí. Nebránili by sme sa tomu, ak by sme znovu poskočili o tri priečky,“ usmial sa Daduľák, ale vzápätí už pokračoval vážnym tónom.

„Vždy sme mali vysoké ambície, a tak to aj zostane. Inak v tom nevidím zmysel. Chceme hrať o popredné priečky a predvádzať atraktívny futbal. Dívame sa na to tak, že ak máme postúpiť, určite chceme hrať v Košiciach. Snáď sa nový štadión stihne do roku 2020 postaviť. Aj keď sa musím priznať, že ma neteší avizovaná úbytková kapacita. Košice by mali mať minimálne 10-tisícový štadión.“

„Príprava bola krátka a intenzívna. Nerád by som hovoril o cieľoch. Chceme ísť krok za krokom a budeme sa snažiť vyhnúť výkonnostným výkyvom. Myslím si, že skladba tímu je dobrá a na úvodný súboj s nováčikom sa už veľmi tešíme. Pevne dúfam, že sa nám budú vyhýbať zranenia,“ dodal kapitán tímu Patrik Zajac.

Gáll bude pokračovať v FC Košice

Kým ostatné odchody z kádra Lokomotívy boli avizované už skôr, v prípade Borisa Gálla šlo o čerstvú informáciu.

Šikovný krídelník, ktorý sa zviditeľnil najmä exkluzívnym saltom pri rozbehu pred autovým vhadzovaním, sa sťahuje v rámci mesta, do FC Košice. Teda do tretej ligy, pričom jeho ambíciou je hrať najvyššiu súťaž.

„Je to jeho rozhodnutie, ktoré rešpektujeme. Šiel do ambiciózneho klubu, kde sa mu možno aj jeho osobné ambície naplnia,“ okomentoval s nadhľadom Gállove rozhodnutie športový riaditeľ Lokomotíva Róbert Jano.

(dd)

Program 1. kola II. ligy 2018/2019

piatok 20. júla, 17.30: Lokomotíva Košice - FC Petržalka

sobota 21. júla, 17.30: Prešov - Lipany (17.30), Skalica - Banská Bystrica, Komárno - Liptovský Mikuláš, Šamorín - Trebišov, Inter Bratislava - Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa (v Stupave), 19.00: Poprad - Dubnica nad Váhom

nedeľa 22. júla, 17.30: Žilina B - Bardejov

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Bude Lokomotíva hrávať pod umelým osvetlením?