Kolesárová zbiera tituly, láme slovenské rekordy

Sportnet|21. aug 2007 o 00:00

Košice - Košičanka Barbora Kolesárová je slovenskou jednotkou vo vodnom lyžovaní za člnom. Na jazere Kopa pri Prahe to potvrdila na majstrovstvách

Slovenska ziskom titulov vo všetkých disciplínach. V Česku súťažili domáci lyžiari spoločne so Slovákmi. Barbora Kolesárová, ktorá sa pripravuje v Prahe, nedala konkurencii v rámci republikového šampionátu šancu.

"Som šťastná, že sa mi konečne podarilo pokoriť 12-metrové lano a vytvoriť tak nový slovenský rekord, ktorý má hodnotu 2 bóje na 11-metrovom lane. S hodnotou 42,7 metra v skokoch som takisto spokojná a to aj napriek tomu, že je to o dva metre za mojím osobným rekordom. Pred troma týždňami som totiž mala skokanské preteky v Augustove, kde som síce obsadila 3. miesto, no pri poslednom skoku som mala ťažký pád, ktorého následky ako fyzické, tak aj psychické pociťujem pri skákaní stále. V trikoch mám na viac, výsledok 4 980 bodov je ďaleko za slovenským rekordom, ten má hodnotu 5 670 bodov. Podarilo sa mi ho vytvoriť pred pár dňami na pretekoch v Stráži pod Ralskem pri Liberci," poznamenala Barbora, ktorú pochopiteľne najviac potešil rekord v slalome. Na zlepšení pracovala dlhodobo.

"Dvanásťmetrové lano sa mi podarilo zdolať po dvojročnom úsilí. Bol to môj sen, ktorý sa mi konečne splnil. Doterajší výkon bol 4.5 bóje na 12-metrovom lane, čo bol ako môj osobný, tak aj slovensky rekord. Po slovenskom šampionáte má však rekord hodnotu 2 bóje na 11-metrovom lane, čo už je výkon na európskej úrovni."

Barboru na spoločnom šampionáte Čechov a Slovákov poháňala konkurencia. "Najväčšiu konkurenciu pre mňa predstavuje česká pretekárka Martina Zlatohlávková. Výsledky zo slalomu a skokov som mala lepšie, v trikoch však jednoznačne vyhrala Češka."

Toto leto si do programu nezahrnula aj majstrovstvá Európy v lyžovaní za vlekom. "Tento rok sa ME za vlekmi, bohužiaľ, nezúčastním. Mojou prioritou sú majstrovstvá sveta a majstrovstvá Európy za člnom. Šampionát vlekárov som vylúčila, pretože mala by som veľmi malý priestor na prípravu a termín tohto podujatia koliduje s obdobím, keď sa chcem stopercentne zamerať na prípravu na ME za člnmi."

Na čo si trúfa na šampionátoch za člnom? Isté skúsenosti už má, no nelieta v oblakoch.

"Uvedomujem si, že na medailové pozície zatiaľ so svojimi výkonmi nárok nemám. Ale účasť vo finále v aspoň jednej disciplíne by mi urobila obrovskú radosť. Keby sa mi podarilo zopakovať môj slalomový výkon z posledných republikových majstrovstiev, finále by bolo podľa mňa isté."

Aj v tejto sezóne trávi mimo domova veľa času. Trénuje v Česku. Aké tréningové podmienky má u susedov?

"V pražskom klube Shadows of Whales, kde lyžujem, sú podľa môjho názoru najlepšie podmienky nielen v Česku, ale aj na Slovensku. Na preteky k nám sa vždy pretekári veľmi tešia, pretože u nás sú skutočne ideálne podmienky. O niečom hovorí skutočnosť, že preteky u nás sú pravidelne sprevádzané veľkým počtom osobných rekordov."

Slovenská ženská jednotka má pocit, že z roka na rok výkonnostne napreduje.

"Aj napriek tomu, že som cez zimu neabsolvovala žiadne sústredenie, ako u mňa bolo zvykom v predchádzajúcich rokoch, podarilo sa mi už teraz, prakticky v polovičke sezóny prekonať dva slovenské rekordy v trikoch aj v slalome. Moje skoky sa opäť začínajú stabilizovať. Musím povedať, že mám ambíciu prekonať aj tento svoj minuloročný rekord."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Kolesárová zbiera tituly, láme slovenské rekordy