Kluby nevládzu platiť dlhy, no extraliga zatiaľ prežije

(Autor: ilustračné - tasr)
Vojtech Jurkovič|27. máj 2013 o 22:24

Extraliga končí. Kluby s vyše polstoročnou tradíciou zanikajú. Podobné správy vystreľovali už pred svetovým šampionátom. Motivovala ich zúfalá ekonomika, ktorá škrtí každého rad radom.

BRATISLAVA. Do pätnásteho mája bol posledný termín podania prihlášok na Pro­Hokej, ktorý riadi hokejovú extraligu. Nezmeškal nik. Každý chce hrať aj v budúcej sezóne.

Slovenská hokejová legenda Róbert Švehla musel v Dukle Trenčín rozšíriť svoju funkciu manažéra mládeže. Bývalý generálny manažér áčka Andrej Kollár sa vzdal práce pri áčku mužov.

„Verím, že prežijeme. V piatok máme rokovanie s primátorom mesta o predĺžení nájomnej zmluvy na štadión. Od hráčov máme iba prísľuby. Podpisovať nové zmluvy nemôžeme, pokým im nevyplatíme podlžnosti,“ hovorí Švehla, ktorého unikátne gesto v roku 2003 pomaly zapadá prachom. Z vlastného kontraktu s Toronto Maple Leafs odviedol mládeži v Dukle milión dolárov.

Švehla: Nie je mi ľúto

„Peniaze sú dávno fuč. Nie je mi za nimi ľúto, išli na správnu vec,“ smeje sa Švehla, ktorý nezvykne plytvať slovami, ale najbližšiu sezónu vníma ako najťažšiu.

„Na hľadanie nového generálneho manažéra zatiaľ v Dukle nemáme čas a vlastne ani peniaze.“

Švehla vraví, že v pomeroch všeobecnej krízy sa ťažšie zháňajú strední a menší sponzori. Hrozí, že niektorí hráči sa stanú poloamatérmi.

Podľa regulí Pro­Hokeja čakajú ako každý klub na verdikt, ktorý im do 30. júna vyčísli záväzky voči hráčom. Ak ich do 30. augusta neuhradia, nemali by hrať extraligu.

Spása v kalendári

Skôr sa však zopakuje osvedčený únik v splátkovom kalendári. Kluby sa teda zaviažu, že splatia svoje resty z minulosti.

V kluboch bývalo zvykom, že proklamovaný ročný rozpočet býva v praxi optimistickým odhadom, ktorý sa napĺňa priebežne a je závislý od výsledkov. Opak bol veľmi dávnou minulosťou.

Nielen hokejoví funkcionári roky zúfalo poukazujú, že by im výrazne pomohli legislatívne úpravy, ktoré sa roky bežne uplatňujú v okolitých krajinách. Stačil by dodatok zákona o dani z príjmu, ktorý by legalizoval aspoň dvojpercentný sponzoring.

„Šport je predsa hlavným predmetom aj väčšiny súkromných stávkových spoločností. Čo keby do oblasti, z ktorej ťažia, aspoň zlomok aj vrátili?“ vraví riaditeľ martinského hokejového klubu Martin Ilgo.

Podľa neho budú aj v nasledujúcej sezóne nútení znížiť rozpočet. „Na kluby dolieha čoraz ťažšia ekonomika. Každý rok treba stláčať rozpočty čoraz nižšie,“ dodal Ilgo.

Piešťanský klub už dávnejšie koketoval s prestupom do nadnárodnej súťaže EBEL. „Pre budúcu sezónu nám tento plán zakázal hokejový zväz. Aby sme nenarušili celistvosť súťaže. Ale o ďalší rok to asi skúsime,“ hovorí prezident klubu Jaroslav Lušňák.

Na druhej strane existuje otázka, či by sa pre veľkoplošnú súťaž na území Česka, Rakúska, Maďarska i Slovinska nestali Piešťany excentrickým výjazdom.

Skalica bude opäť farmou

Z klubu zvolenského majstra vyšla dokonca informácie o jeho prestupe do silnej KHL.

„V budúcej sezóne to ešte nie je reálne. Nováčik v KHL potrebuje dať dokopy okolo desať miliónov eur, čo v našom regióne nie je ľahké zohnať,“ hovorí člen predstavenstva Jaroslav Kanka.

Podľa neho Zvolenčanov EBEL liga, dotovaná Erste Bank, neláka, lebo v tom nevidia krok dopredu. Zvolenský funkcionár si tiež myslí, že zväz by mohol zo svojho reklamného balíka presunúť viac peňazí do klubov.

Skaličania evidentne prechádzajú na úspornejší program, čo však podľa ich viceprezidenta Tomáša Mikúša neznamená, že by nepočítali so Žigmundom Pálffym. Len trénera Skalice Josefa Turka bude platiť Slovan, aby medzi ním a jeho farmou v Skalici vznikol užší vzťah.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Kluby nevládzu platiť dlhy, no extraliga zatiaľ prežije