Kližan pri debute nedostal od Leeho žiadnu šancu

SITA|21. sep 2007 o 19:28

BRATISLAVA 21. septembra (SITA) - Talentovaný slovenský tenista Martin Kližan, 418. v seniorskom renkingu ATP Entry pre nasadzovanie, v piatok pri svojom bratislavskom životnom debute v Davisovom pohári ...

BRATISLAVA 21. septembra (SITA) - Talentovaný slovenský tenista Martin Kližan, 418. v seniorskom renkingu ATP Entry pre nasadzovanie, v piatok pri svojom bratislavskom životnom debute v Davisovom pohári reprezentačných družstiev mužov v rámci duelu SR - Kórejská republika o účasť vo svetovej skupine ročníka 2008 prehral s jasne favorizovaným Hjung-taik Leem 3:6, 0:6, 1:6 za 103 minút. „Čakal som, že to predsa len bude vyrovnanejší zápas, hoci výsledok podľa mňa neodráža to, koľko sme absolvovali obojstranne kvalitných výmen,“ podotkol 18-ročný víťaz dvojhry chlapcov na Roland Garros 2006 a dodal: „Lee hral na tréningoch voľnejšie, ale teraz sa naplno predviedol. Potvrdil svoju príslušnosť k najlepším. Ukázalo sa, prečo je v hornej päťdesiatke rebríčka. Chalani, vrátane Dominika Hrbatého, mi radili, čo by mohlo platiť, aj som to skúšal uplatniť, ale márne.“

Nedávny líder kombinovaného juniorského svetového rebríčka ITF Kližan sa pohybuje na profi-okruhu len od tejto sezóny a premiérovo čelil hráčovi z Top 50. Zo stovky predtým súperil iba s Francúzom Gaelom Monfilsom vo Washingtone.

„Škoda, že ma neposlúchalo prvé podanie, bez neho sa aj na antuke hrá ťažko. Musím na ňom ešte popracovať. Do druhého mi to síce Lee zabil len tri-štyrikrát, ale väčšinou dokázal nejako nahodiť loptičku a pri mojom servise sme prakticky vždy išli do výmen. Súper príliš netvoril, takže som sa o to usiloval ja, čo je unavujúce a vyplýva z toho množstvo chýb. Kórejčan takmer nekazil a nedal mi zadarmo ani fiftín. Aj kapitán Miloš Mečíř ma počas prestávok upozorňoval, aby som sa usiloval udržať sa dlhšie vo výmenách, nerobiť všetky body,“ skonštatoval ľavák Kližan, ktorý do určenej časti antukového dvorca v Sibamac aréne NTC pod zatiahnutou strechou trafil len 51 percent prvých podaní a Kórejčan pri jeho servise vyhral 56 percent fiftínov.

Trojnásobný účastník olympijských hier a osemfinalista US Open 2007 Lee si vypracoval 20 brejkbalov a premenil 7 z nich. Slovenský mladík, ktorý sa vo veku 18 rokov a 72 dní stal novým rekordérom v tomto smere, nemal ani jednu možnosť preraziť servis 31-ročného skúseného premožiteľa Dominika Hrbatého z augustového grandslamového New Yorku. „Súper mi naozaj nedal ani len náznak šance. Hral veľmi kvalitne. Ja som skôr pociťoval určitý stres, než nervozitu, ale rýchlo to zo mňa opadlo a zápas som si užíval. Publikum ma motivovalo,“ uviedol Kližan, celkovo sedemnásty hráč SR v súbojoch o „šalátovú misu“ a tretí tohtoročný nováčik po Ivovi Klecovi a Pavlovi Červenákovi.

„Som sklamaný, ale tento zápas je pre mňa veľkým ponaučením. Aspoň viem, koľko roboty ešte je predo mnou. Ošetrovanie ku koncu stretnutia som si vyžiadal, lebo som trochu cítil nohu, ale nejde o nič vážnejšie. Len ma akosi ťahalo v ľavom lýtku,“ uzavrel svoje hodnotenie duelu M. Kližan.


Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davis Cup»Kližan pri debute nedostal od Leeho žiadnu šancu