Kežmarčanov najviac trápi ofenzívna činnosť

Sportnet|10. dec 2008 o 00:00

KEŽMAROK. Štvrtoligový ŠK 1907 Kežmarok, ktorý je už stabilným účastníkom tejto futbalovej súťaže, má za sebou pomerne vydarenú jesennú časť.

Momentálna 7. priečka za skupinou herne vyspelejších tímov je pre vekovo mladý kolektív pod vedením skúseného trénera Jána Petrasa určite uspokojivá. V nasledujúcom rozhovore sme preto kežmarského kouča, ktorý je pri kormidle už druhú sezónu, oslovili.

Máte za sebou jesennú časť futbalovej sezóny. Môžete považovať umiestnenie v pokojných vodách tabuľky za uspokojivé?

"Musím poznamenať, že do súťaže sme išli s trochu inými cieľmi, než aké sa nám dosiaľ podarilo dosiahnuť. Aj keď postavenie v tabuľke po jeseni nevyzerá zle, osobne si myslím, že mužstvo malo určite na viac, ako napokon dosiahlo. Z toho vyplýva, že s momentálnou 7. priečkou nemôžem byť dostatočne spokojný."

Splnili všetci vaši hráči úlohy, ktoré im boli určené pred začiatkom súťaže?

"Príkladom k úspešnému reprezentovaniu klubu a samotného mužstva boli najmä vekovo najstarší hráči, ktorými sú gólman Tokarčík a zadný stopér Kubičko. Z mladších musím pochváliť M. Nováka, ktorý odvádzal spoľahlivé výkony a tréningovú účasť treba vyzdvihnúť u Bednára. Oporami tímu boli aj Vida a Rams, ktorí boli voči svojim povinnostiam maximálne zodpovední. Ostatní hráči taktiež pristupovali k futbalu dosť zodpovedne, no boli medzi nimi aj takí jednotlivci, ktorí v konečnom dôsledku neodviedli svojím prístupom a predvedenými výkonmi to, čo sme od nich očakávali. V nejednom prípade, žiaľ, hľadali viac úľavy ako poctivý prístup a kvalitne odvedené výkony na ihrisku hlavne v majstrovských stretnutiach."

Postrehli sme, že zo súperových ihrísk ste dokázali priviezť iba dva body, čo je určite žalostne málo a navyše vaše mužstvo podávalo nie veľmi vyrovnané výkony. Ako si to vysvetľujete?

"Nízky počet získaných bodov na súperových ihriskách ma, samozrejme, veľmi trápi. Až na stretnutie v Snine, kde sme prehrali rozdielom až piatich gólov, sme ostatné zápasy mali veľmi dobre rozohrané. Predviedli sme v nich solídne výkony, no vo väčšine duelov sme nakoniec prehrali o jediný gól. Na týchto nešťastných prehrách sa však podpísali nielen celkové schopnosti nášho mužstva, ale aj iné negatívne okolnosti, ktoré v slovenskom futbale neustále pretrvávajú. Navyše nám chýbal hráč, ktorý by zobral zodpovednosť na seba, hlavne v zápasoch vonku. Mrzí ma taktiež, že v ofenzívnej činnosti sme boli častokrát málo aktívni a nedokázali sa gólovo presadiť ani z tých najvyloženejších šancí. Niekedy mi to pripadalo, akoby moji zverenci mali zo svojich súperov prílišný rešpekt a v koncovke im chýbalo viac pokoja."

Pred začiatkom sezóny ste avizovali, že jedným z najdôležitejších krokov je vytvorenie vekovo vyváženého tímu a zvýšenie tréningovej morálky mužstva. Nastali v tomto smere určité zmeny?

"K určitým zmenám v skladbe mužstva došlo. Hlavne príchodom skúseného piliera zadných radov Kubička sa zefektívnila celá obranná činnosť. Inkasovali sme len 23 gólov a patríme medzi štvoricu tímov s druhým najnižším počtom obdržaných presných zásahov. Stále nám však chýba skúsený hrotový hráč vo finálnej fáze. V úvode sezóny sa nám takýto typ futbalistu, ktorým bol J. Pavlišin, síce podarilo získať, no ten v našom mužstve z osobných dôvodov pobudol iba dva zápasy, pričom mu aj hráči nevytvorili podmienky k jeho pôsobeniu v mužstve. Tým sa nám ofenzívu nepodarilo vekovo vyrovnať, na čo sme doplatili nízkou streleckou efektivitou v zakončení. Osobne si však myslím, že ak by tento hráč v tíme ostal, vďaka jeho schopnostiam a skúsenostiam by to v útočnej fáze vyzeralo určite lepšie."

Pre úspešné fungovanie seniorského mužstva je nevyhnutné aj vytvorenie kvalitných podmienok na účinkovanie v súťaži. Ste v súčasnom období maximálne spokojný so spoluprácou mesta a činnosťou samotného klubu?

"Myslím si, že história a tradícia kežmarského futbalu si zasluhuje oveľa väčšiu pozornosť, než aká sa tu v súčasnom období nachádza. Podľa môjho názoru by sa mal zvýšiť záujem o tento kolektívny šport a všetci, či už priami účastníci, alebo aj funkcionári mesta a klubu, by sa mu mali venovať oveľa viac. Pevne verím, že tento druh kolektívnej hry v našom meste bude mať väčšiu silu, pretože ak si uvedomíme, že futbal v Kežmarku vlani oslávil jubilejné, 100. výročie svojej existencie, účinkovanie v IV. lige skupiny Sever je z tohto pohľadu na veľmi nízkej úrovni, ktorú bude v budúcnosti potrebné zvýšiť. Ak sa nám to podarí, nepochybujem o tom, že futbal u nás ožije a široká futbalová verejnosť na čele s fanúšikmi prejaví oň väčší záujem."

Súťaž, v ktorej účinkujete, sa aj tento rok vyznačuje značnou vyrovnanosťou mužstiev hlavne v druhej polovici tabuľky. Čo mienite podniknúť pre to, aby ste sa v odvetnej časti vyhli boju o záchranu?

"V priebehu zimnej prestávky k nejakému pohybu hráčov určite dôjde. Veľmi radi by sme do mužstva pritiahli skúseného útočníka, ktorý by zodpovedal našim parametrom a zvýšil streleckú efektivitu, v ktorej máme stále veľké medzery. Je veľmi dôležité, aby tvoriví mladí hráči mali akúsi oporu hlavne vo finálnej fáze a práve tento krok považujem za jeden z najdôležitejších. Som presvedčený, že tak ako v minulom ročníku sa nám podarí absolvovať kvalitnú zimnú prípravu a v jarnej časti budeme predvádzať naše výkony v lepšej verzii ako v jeseni. Pevne verím, že to zrealizujeme a akékoľvek obavy z bojov o záchranu sa nám vyhnú."

Máte pred sebou spomínanú zimnú prípravu. Na čo sa v nej predovšetkým zameriate?

"Pôjde v podstate o 10-týždňové prípravné obdobie, ktoré bude rozvrhnuté do jednotlivých etáp. V nich sa zameriame predovšetkým na telesnú a technicko-taktickú stránku. Po konzultáciách s futbalovým výborom sme si predsavzali, že mužstvo absolvuje aj niekoľkodňové sústredenie. To by malo prispieť hlavne k tomu, aby sa zvýšila fyzická sila hráčov, pričom samotný kolektív má navyše výbornú príležitosť ešte viac sa zoznámiť a zohrať. Dúfam, že sa nám to nejakým spôsobom podarí splniť, čo by v konečnom efekte viedlo k zviditeľneniu kežmarského futbalu."

Keďže pri mužstve pôsobíte už druhú sezónu, nemalo by byť pre vás problémom porovnať výkonnosť a hernú kvalitu vašich zverencov s vlaňajším ročníkom. Nastal v tomto smere výkonnostný vzostup?

"Vďaka veľmi kvalitným výkonom brankára Tokarčíka a príchodom skúseného Kubička sa naša defenzívna činnosť organizačne a herne zlepšila, takže sme v nej urobili ráznejší krok vpred. Potvrdzuje to aj nízky počet inkasovaných gólov v porovnaní s uplynulým ročníkom. Čo sa týka stredovej formácie mužstva, v určitých momentoch naši hráči síce dokážu utlmiť silu súpera, no nie vždy sú pre nás oporou. Ako som už skôr avizoval, najviac som sklamaný z ofenzívy, v ktorej ma moji zverenci svojím herným prejavom nepresvedčili. Osobne som však zástancom toho, aby v mužstve hralo čo najviac odchovancov nášho klubu, no na druhej strane si však treba uvedomiť, že ďalší skúsení hráči nám ešte chýbajú. Aj napriek tomu, že v mužstve pôsobia dvaja hráči, ktorí majú už nad 35 rokov, vekový priemer mužstva je stále nízky. Náš tím má totiž priemer niečo vyše 20 rokov, čo je v porovnaní s inými mužstvami tejto súťaže veľmi nízke číslo."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Kežmarčanov najviac trápi ofenzívna činnosť