Kanaďania ustáli tlak a ovládli turnaj vďaka ofenzíve

Kapitán kanadských hokejistov do 20 rokov Curtis Lazar.
Kapitán kanadských hokejistov do 20 rokov Curtis Lazar. (Autor: TASR/AP)
Marek Kantorík|6. jan 2015 o 12:48

Kanadskí juniorskí hokejisti získali na domácom šampionáte zlaté medaily.

BRATISLAVA. Pred začiatkom domáceho šampionátu túžili po zlatých medailách. Dnes im visia na krkoch. Kanadskí hokejisti sa stali juniorskými majstrami sveta, šestnástykrát v histórii.

„Je to úžasné. Veľmi som chcel pomôcť Kanade späť na vrchol. Dnes k tomu prispel každý z tímu. Diváci nás povzbudzovali a boli s nami počas celého zápasu. Boli takí hluční a spievali s nami národnú hymnu. Bolo to niečo špeciálne,“ povedal portálu iihf.com kapitán tímu Curtis Lazar.

Vo finále zdolali Rusov

Kanaďania dominovali juniorskému hokeju nepretržite v rokoch 2005 až 2009. Odvtedy si trikrát zahrali vo finále, zlato dosiahli až teraz.

„Bolo to úžasné. Je to najväčšie víťazstvo v mojom živote,“ vravel webu NHL útočník Connor McDavid.

Domáci výber začal finálový zápas proti Rusku skvele. Po troch minútach vyhrával už 2:0, v polovici stretnutia 5:1. Rusi troma gólmi duel zdramatizovali, vyrovnať sa im však nepodarilo.

„Je to tím, ktorý sa nikdy nevzdá. Sú šikovní a využívajú brejky. V druhej tretine sme sa trochu uspokojili s náskokom, som však hrdý na to, ako sme hrali po druhej prestávke. Myslím si, že to bolo trocha viac vzrušujúce, ako to malo byť,“ zhodnotil zápas obranca Josh Morrissey.

((f))

Výborným výkonom sa prezentoval aj brankár Zach Fuchale. V tretej tretine predviedol niekoľko dobrých zákrokov a podržal tak svoj tím v zlomových momentoch stretnutia.

„Bol úžasný. Je najlepším brankárom vo svojom veku, čo ukázal proti Rusom,“ pochválil spoluhráča McDavid, tretí najproduktívnejší hráč turnaja.

Skvelá ofenzíva

Kanada odohrala výborný turnaj, vo všetkých činnostiach bola lepšia ako súperi. Dôležité však bolo, že hrala od začiatku do konca.

„Tréneri zdôrazňujú, aby sme nepoľavovali. V takomto turnaji je to dôležité. Aj keď vyhrávame, stále robíme správne veci v správny čas,“ povedal obranca Nick Ritchie po štvrťfinálovom víťazstve nad Dánskom.

Domáci sa spoliehali najmä na ofenzívnu silu. Tá bola napokon kľúčovým faktorom úspechu. Zverenci Benoita Groulxa zaznamenali v siedmich stretnutiach 39 gólov, čo bolo jednoznačne najviac zo všetkých.

Dokonalá dominancia sa ukázala v celkovom bodovaní a zložení all-star tímu majstrovstiev sveta. V produktivite patrili kanadským hráčom prvé štyri pozície, v najlepšej formácii turnaja mali štyroch zástupcov - troch útočníkov a jedného obrancu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Kanaďania ustáli tlak a ovládli turnaj vďaka ofenzíve