Na prvej súťaži po roku bral titul. Slovensko môže mať medailu už v sobotu

Juraj Tužinský.
Juraj Tužinský. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|23. júl 2021 o 06:30

Pištoliar Tužinský bude súťažiť v sobotu ráno nášho času.

BRATISLAVA. Pred piatimi rokmi bol po svojej finálovej účasti na olympiáde v Riu de Janeiro trochu v rozpakoch. Prežíval smútok aj radosť zároveň.

„Keď to zo mňa všetko opadne, bude ma to asi mrzieť. Ale mám radosť. Nespravil som žiadnu chybu a som spokojný,“ hovoril pištoliar Juraj Tužinský.

Vo svojej tromfovej disciplíne - vzduchovej pištoli 10 metrov - skončil štvrtý.

Od bronzu ho delilo iba 0,2 bodu. 

„Taký rozdiel voľným okom nepostrehnete,“ vysvetľoval vtedy jeho tréner Tibor Kiss.

Rok nestrieľal na súťaži

Zo strelcov dosiahol na hrách v Riu Tužinský najlepší výsledok. A na OH Tokio môže pokojne znova útočiť na medailu.

Súťaž pištoliarov na 10 metrov patrí medzi úplne prvé finálové disciplíny na olympiáde. Kvalifikácia sa začína v sobotu 24. júla o 6.00 SELČ. 

V nej má každý pretekár 60 rán. Do finále postúpi osem najlepších. Vo finále z nich postupne vypadávajú tí, ktorí majú najmenej bodov.  

Finálové kolo sa začína v sobotu o 8.30 SELČ. 

Na európskych hrách v Baku 2019 bol Juraj Tužinský vlajkonosičom slovenskej výpravy na otváracom ceremoniáli.
Na európskych hrách v Baku 2019 bol Juraj Tužinský vlajkonosičom slovenskej výpravy na otváracom ceremoniáli. (Autor: TASR)

„Nechcem olympiády porovnávať. Tá súťaž bola pred piatimi rokmi. Odvtedy prešlo veľa času. Mám viac skúseností a som dobre pripravený. Akurát mi chýbajú preteky. Nie som taký vystrieľaný,“ vravel trojnásobný olympionik pred odletom do Tokia. 

Počas svetovej pandémie sa zrušili prakticky všetky strelecké podujatia. Najskôr slovenský reprezentant nevedel, čo bude, preto niekoľko mesiacov netrénoval. Do prípravy sa naplno pustil až začiatkom roka.

Do Tokia letel s titulom

Pred nedávnym európskym šampionátom nebol vystrieľaný.  

„Preteky mi chýbajú. Ich absencia sa môže potom odraziť na výsledkoch. Mrzí ma to o to viac, že po mnohých rokoch sa mi začalo dobre strieľať a veľmi som si veril,“ hovoril Tužinský pre facebook Dukly Banská Bystrica. 

Rok nestrieľal na súťaži. Od vlaňajších majstrovstiev Európy po tohtoročné. Keď v máji cestoval do Chorvátska, nevedel, ako môže jeho prvá súťaž po takej dlhej pauze dopadnúť.

Skončila sa senzačne. Vybojoval si prvý individuálny titul v kariére. Nad Rusom Muchametianovom zvíťazil o 1,6 bodu. 

V minulosti Tužinskému viackrát ušla medaila po jednom slabom výstrele. Na vlaňajších majstrovstvách Európy o ňu prišiel po výstrele za 6,9 bodu.

Na európskych hrách v Minsku 2019 spadol z prvej priečky na štvrtú po tom, čo strelil 7,3 bodu. Tento rok sa na šampionáte zaváhaniam vyhol.

„To, že sa mi podarilo získať titul pred olympiádou, je na jednej strane dobre, na druhej nie. Potvrdilo sa, že som v dobrej forme, na druhej strane tam bude väčší tlak. Ale v Tokiu ma čakajú úplne iné preteky,“ hovorí 36-ročný rodák z Lučenca. 

V streľbe sa Slovákom na olympiádach darí. Spolu získali strelci už päť medailí. Dve bronzové vybojoval Jozef Gönci, v Londýne brala bronz Danka Bateková a dve strieborné medaily získala v trape Zuzana Rehák-Štefečeková.

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Športy»Športová streľba»Na prvej súťaži po roku bral titul. Slovensko môže mať medailu už v sobotu