Na koberec v kabíne sa nestúpa. Hokejoví kustódi sa občas cítia ako kúzelníci

Kustód Juraj Stopka v akcii.

Na koberec v kabíne sa nestúpa. Hokejoví kustódi sa občas cítia ako kúzelníci

Kustód Juraj Stopka v akcii. (Autor: Andrej Galica/ SZĽH)
Kustód Juraj Stopka v akcii.
Kustód Juraj Stopka v akcii. (Autor: Andrej Galica/ SZĽH)
Boris Vanya|10. máj 2023 o 18:30

Zápas si neužijú, musia byť v strehu.

BRATISLAVA. Patrí k najskúsenejším členom tímu Craiga Ramsayho. Absolvoval štyri šampionáty, dva olympijské turnaje, desiatky zápasov.

Hokejová reprezentácia sa na neho spolieha, hoci nedáva góly, ani im nezabraňuje. Kustód Juraj Stopka sa stará o komfort a zázemie hráčov v slovenskom tíme už vyše päť rokov. A nebude chýbať ani na majstrovstvách sveta 2023 v Rige a Tampere.

V článku sa dočítate

  • Čo musia kustódi urobiť, aby všetko stihli?
  • Čo sa pije v slovenskej kabíne?
  • Prečo musia kustódi v cudzine improvizovať?

Najlepšie si rozumejú s Čechmi

V mladosti bol hokejový brankár, chytal za Banskú Bystricu, bol aj v reprezentácii do 18 rokov, ale s aktívnou kariérou skončil skoro. „Veľmi som sa ako hráč neuplatnil, nevidel som v tom perspektívu,“ vysvetľuje dôvody.

Od hokeja si však dal pauzu iba rok a potom sa k nemu vrátil - hoci už v inej pozícii.

„V Banskej Bystrici bola voľná pozícia maséra. Spravil som si masérsky kurz a začal som tam. Postupne bolo masírovania menej a ani ma to príliš nebavilo, no stal sa zo mňa kustód. V bystrickom hokejovom klube pôsobím už štrnástu sezónu,“ vymenúva.

Kabína slovenskej hokejovej reprezentácie v Košiciach počas MS 2019.
Kabína slovenskej hokejovej reprezentácie v Košiciach počas MS 2019. (Autor: ANDREJ GALICA/SZĽH)

K slovenskej reprezentácii sa dostal v roku 2017, podobne ako kanadský kouč Craig Ramsay, premiéru mali na Nemeckom pohári.

„V reprezentácii som získal neskutočné skúsenosti. Aj v našej práci sa dá neustále zdokonaľovať. Porovnávame sa s inými kustódmi, sledujeme novinky na trhu. Napríklad sušiče rukavíc, alebo nové trendy v brúsení korčúľ, necháme si poradiť,“ vraví Stopka.

S kolegami vychádza veľmi dobre – v extralige, aj na medzinárodnej scéne – tam si najlepšie rozumejú slovenskí kustódi s Čechmi. „Keď potrebujeme s niečím pomôcť alebo si požičať, nemyslím si, že by nám niekto nevyšiel v ústrety.“

Hokejisti sú kávičkári

Do Rigy vyrazila dvojica kustódov Juraj Stopka a Marek Jenčík v predstihu s dvoma plnými dodávkami výstroja a potrebných vecí v pondelok večer.

„Prvé dni bývajú náročné, ak sa nám podarí pospať si štyri hodiny, sme radi,“ vysvetľuje Stopka.

Prvý zápas na majstrovstvách sveta odohrá slovenská reprezentácia v piatok 12. mája o 15.20 proti Čechom.

Čo všetko musia kustódi zvládnuť skôr než rozhodca vhodí prvé buly?

„Do kabíny prídeme ráno okolo pol siedmej, ale veľa vecí si chystáme deň vopred, aby nás nič neprekvapilo a všetko sme stihli. Niekomu chystáme korčule už na ranné rozkorčuľovanie, niekto potrebuje prešiť rukavice...

VIDEO: Juraj Stopka pri svojej najobľúbenejšej činnosti, brúsení korčúľ

Pripravíme dresy, uteráky, rukavice, chrániče, ďalšie potrebné veci. Snažíme sa nachystať všetky veci tak, aby to nebolo iba účelné, ale aj dobre vyzeralo. Záleží aj na tom, akú veľkú šatňu dostaneme,“ hovorí kustód.

Najväčší luxus mali slovenskí hokejisti - prirodzene - na majstrovstvách sveta 2019, ktoré boli v Košiciach a Bratislave.

V kabíne dominuje koberec s logom slovenského hokeja, ktorý tiež doviezli kustódi autom. „Raz sa stalo, že sa do šatne nevošiel, bolo to tuším na majstrovstvách sveta v Dánsku,“ pripomína Stopka.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»Na koberec v kabíne sa nestúpa. Hokejoví kustódi sa občas cítia ako kúzelníci