Má 105 rokov, prekonala svetový rekord. Každý deň je pre mňa zázrak, tvrdí

Julia Hawkinsová, 105-ročná bežkyňa.
Julia Hawkinsová, 105-ročná bežkyňa. (Autor: Repro photo - Growing Bolder)
Ivan Mriška|18. nov 2021 o 18:00

Behať začala, pretože nevedela vysadnúť na bicykel.

LOUISIANA / BRATISLAVA. Prezývajú ju hurikán. Američanka Julia Hawkinsová má 105 rokov, no stále sa aktívne venuje behu.

Svet zaujala na nedávnych pretekoch Senior Games v Louisiane, kde absolvovala preteky na sto metrov. V cieli jej namerali čas 1:02:95, čím vo svojej kategórii prekonala svetový rekord.

Hawkinsová: Bolo mi cťou

Julia Hawkinsová je najstarší človek na svete, ktorý sa postavil na štart bežeckých pretekov.

„Bolo to úžasné. Mala som tu množstvo rodinných príslušníkov a priateľov. Bolo mi cťou pred nimi súťažiť,“ pre magazín People vravela 105-ročná atlétka Julia Hawkinsová.

„Ale chcela som dobehnúť za menej ako minútu,“ dodala usmiata pani, ktorá sa narodila 10. februára 1916.

Ako v cieli sama povedala, miluje šport. Nevie si predstaviť, že by sa nemohla hýbať.

„Chcem byť inšpiráciou pre ostatných. Pokračovať v behu budem tak dlho, ako budem môcť. Všetkým seniorom na svete odkazujem, aby zostali aktívni. Iba tak budú pri starnutí šťastní,“ uviedla pre CBS Sports.

Nevedela bicyklovať, začala behať

Čím je Hawkinsová staršia, tým má pre beh väčšiu vášeň. „Stále sa seba pýtam, prečo som tu zostala? Prečo ma doteraz nezavolali do neba?

Ľudia hovoria, že keď vyrastú, chcú byť ako ja. Robí mi to veľkú radosť. Ak dokážem potešiť ľudí a dať im nádej, oplatí sa žiť dlhšie,“ tvrdí matka štyroch detí, trojnásobná babička a prababička.

Američanka sa celý život venovala cyklistike, je držiteľkou viacerých národných titulov. Na beh presedlala až vo veku sto rokov.

„Jazda na bicykli bola pre mňa náročná, mala som problém naň vysadnúť. Začala som byť príliš stará, aby som ťahala do kopcov a používala prevody.

Išla som preto vyskúšať niečo iné. Prvýkrát to boli preteky na päťdesiat metrov, po ktorých som si beh nesmierne zamilovala,“ spomínala v rozhovore pre The New York Times bežkyňa, pre ktorú bola vždy dôležitá strava.

„Celý život som si držala váhu na určitom bode. To je alfa – omega všetkého,“ dodala.

Nechce plytvať tréningami

Hawkinsová trénuje beh na ulici v hlavnom meste štátu Louisiana Baton Rouge, kde býva. „Značky mi ukazujú, kde je päťdesiat a kde sto metrov. S pribúdajúcim vekom však mám pocit, že mi ostalo len zopár tréningov. Nechcem preto nimi plytvať,“ povedala.

Američanka zaujala svet už v roku 2019, keď sa dostala na titulky popredných amerických novín.

Na seniorských hrách v Albuquerque v Novom Mexiku získala na 50 a 100 metrov vo svojej kategórii dve zlaté medaily. Vyslúžila si prezývku Hurikán.

„Som nadšená, že sa mi darilo tak dobre. I keď to mohlo byť lepšie. Treba si uvedomiť, že hýbať sa dá v každom veku. Nerobím žiadne špeciálne cvičenia a myslím, že to ani nepotrebujem,“ vravela vtedy pre Good Morning America.

„Keď máte vyše sto rokov, každý deň je zázrak. Stále som však tu a každé ráno vstávam,“ dodala.

Príprava na ďalšie preteky

Okrem športu sa aktívna pani venuje práci v záhradke. Zaliať všetky bonsaje mi dá dosť námahy. Robiť to musím každý deň,“ povzdychla si bývalá cyklistka, ktorá vo svojej kariére získala množstvo medailí.

„Mám ich veľmi veľa. Manžel mi vyrobil škatuľu, aby som ich nevyhodila,“ zasmiala sa.

Hawkinsová po pretekoch v Louisiane uviedla, že začala s prípravou na ďalšie seniorské hry. Tie sa uskutočnia v máji 2022 na Floride.

„Ak človek môže, musí sa udržiavať v kondícii. Dôležité v živote je mať veľa vášní a hľadať magické momenty ako dúha, spev vtákov, hudba či milé komentáre ľudí. Všetky tieto chvíle sú krásne, zadarmo a oplatí sa pre ne žiť,“ uzavrela 105-ročná atlétka Julia Hawkinsová.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Má 105 rokov, prekonala svetový rekord. Každý deň je pre mňa zázrak, tvrdí