Jesenný kvalifikačný finiš sa začína už v júni

Vladimír Weisss. Tréner národného mužstva zase urobil zaujímavé ťahy v nominácii.
Vladimír Weisss. Tréner národného mužstva zase urobil zaujímavé ťahy v nominácii. (Autor: tasr)
Sportnet|20. máj 2011 o 00:00

Po vyše dvoch mesiacoch sa prihlási k slovu znovu kvalifikácia o postup na EURO 2012.

V sobotu 26. marca slovenskí futbaloví reprezentanti vyhrali s odretými ušami na Estádio Comunal 1:0 zásluhou ostrostrelca Šeba, získali tri body a znovu sa posunuli medzi kandidátov na miestenku, keď figurujú v B-skupine na tretej pozícii s rovnakým počtom bodov (10) ako vedúce Írsko a druhé Rusko. V sobotu 4. júna privítame tohto súpera v Bratislave, čo bude druhý aj záverečný diel jarnej časti tohtoročnej fázy kvaldy.


KOŠICE. Potom sa už bude treba hotovať na jesenný finiš, ktorý sľubuje horúce momenty.

Niektorí nedostali pozvánku

Včera tréner reprezentácie Vladimír Weiss ozrejmil nomináciu na toto meranie síl a tiež svoje zámery. Hoci ide o súpera s nie veľmi zvučným renomé, nenechávame nič na náhodu a v menoslove sa objavili viaceré tromfy. Dokonca i veterán Karhan. Ten síce dlhší čas nehrá, ale stále požíva veľkú dôveru kouča. Ako býva zvykom u Weissa, zase urobil aj niekoľko zaujímavých ťahov a zaradil do kádra na poste nováčika Čikoša, ktorý pôsobí v Krakove (ďalším "Poliakom" je Jež), a tiež corgoňligistov. Nominácia Šeba sa dala očakávať, do národiaku sa vracia už i ďalší slovanista Žofčák, ktorý po tom, čo sa kedysi ocitol v Sparte, prestal chodiť na zrazy. Treba veriť, že tento Zemplínčan nadviaže na svoje na milimeter presné prihrávky, ktorými pred časom asistoval pri góloch i v národnom tíme. Oproti marcovému vystúpeniu tentoraz pozvánku nedostali (príčinami sú karty, zranenia, výkonnostný pokles) brankár Mucha, obrancovia Pekarík a Lukšík, stredopoliari Stoch i Kóňa a útočník Piroska (posledne dvaja menovaní sú náhradníkmi). Tréner Slovenska nezaradil z osvedčených jednotlivcov ani Zabavníka, Pekaríka aj Kubíka (tiež sú náhradníkmi) a mimo zostali rovnako Weiss ml. i Sapara.

Útočne, dravo

Kormidelník pripomenul, že k tomu, aby sme boli v hre o postup aj vo finiši kvalifikácie, musíme vyhrať a to predpokladá i ofenzívne rozostavenie a stavenie na útočnú kartu pri celkovom hernom prejave. "Mám takú predstavu, že by sme nastúpili v rozostavení 4-3-3," avizoval na tlačovke. Z toho dôvodu mieni posilniť kraje formácií. Duel bude na konci sezóny, tak bodaj by už nikto neutrpel žiadne zranenie. Hráči i realizačný tím sa spoliehajú na hlučné bratislavské tribúny (ktovie, prečo sa nemohlo hrať inde?). Pri výbere jednotlivcov Weiss bral do úvahy momentálnu formu i to, ako si reprezentanti počínali v kluboch v uplynulých týždňoch, mesiacoch. "Čikoš si urobil dobré meno, rovnako tak ozdobou poľskej najvyššej súťaže je Jež." Napriek absenciám na klubovej úrovni dostal dôveru znovu brankár Kello, ktorý sa prihlásil o slovo v tomto roku.

Chce byť i v klube

Kormidelník Weiss má síce zmluvu v národnom mužstve ešte na tri roky, ale ktovie, čo bude po skončení tohto cyklu. Ako sa hovorí, svrbia ho dlane a rád by znovu fungoval na klubovej úrovni. Už predtým sa spomínal záujem z Ruska, teraz je aktuálny kontakt Weissa s poľským futbalom, presnejšie s Legiou Varšava. Weiss to nepoprel. "Dostal som konkrétnu ponuku, láka ma robiť v klube, byť v akcii každý deň, nielen sporadicky počas akcií reprezentácie." Je možné, že napokon bude sedieť na dvoch stoličkách, vraj záujemca by s tým súhlasil, ale požehnanie tejto vízii musí dať aj SFZ. Len treba veriť, že otázka nového angažmán neovplyvní negatívne atmosféru a to bez ohľadu na to, že nastúpime "iba" proti Andorre.

Nominácia na Andorru

Brankári: Marián Kello (Heart Of Midlothian), Dušan Perniš (Dundee United)

Obrancovia: Erik Čikoš (Wisla Krakov), Tomáš Hubočan (Zenit Petrohrad), Marek Čech (West Bromwich Albion), Ján Ďurica (Lokomotiv Moskva), Kornel Saláta (FK Rostov), Martin Škrtel (FC Liverpool)

Stredopoliari: Marek Hamšík (SSC Neapol), Kamil Kopúnek (AS Bari), Juraj Kucka (FC Janov), Miroslav Karhan (1. FSV Mainz), Róbert Jež (Górnik Zabrze), Igor Žofčák (Slovan)

Útočníci: Filip Hološko (Büyüksehirspor), Erik Jendrišek (SC Freiburg), Filip Šebo (Slovan), Stanislav Šesták (MKE Ankaragücü), Róbert Vittek (MKE Ankaragücü), Adam Nemec (1. FC
Kaiserslautern)

Autor clanku
Nominácia SR 21 na kvalifikačný zápas ME 2013 s Lotyšskom (3. júna, Zlaté Moravce)

Brankári: Michal Šulla (Senica), Patrik Le Giang (Žilina), Matej Rakovan (L. Mikuláš), obrancovia: Matúš Čonka (Košice), Kristián Kolčák (Slovan, Tomáš Košút (Slovácko), Lukáš Pauschek (Slovan), Róbert Pilár (Senica), Martin Poleť (Moldava), Lukáš Štetina (Metalist Charkov), stredopoliari: Ján Greguš (Ostrava), Filip Kiss (Slovan), Róbert Mak (1. FC Norimberg), Róbert Valenta (Brno), Juraj Vavrík (Dubnica), Kamil Karaš (Košice), Jakub Považanec (B. Bystrica), útočníci: Milan Lalkovič (Chelsea Londýn), Matúš Mikuš (Nitra), Ákos Szarka (Slovan), Arnold Šimonek (Jihlava), Fabián Slančík (B. Bystrica)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Jesenný kvalifikačný finiš sa začína už v júni