13.05.2023 | Skupina B
13.05.2023 | Sk. B
2 - 1
(1:0, 0:1, 1:0)

Lašák: Škorvánek ukázal charakter, bolo neskutočné vidieť jeho sebareflexiu

Stanislav Škorvánek sa teší po víťaztve 2:1 nad Lotyšskom.
Stanislav Škorvánek sa teší po víťaztve 2:1 nad Lotyšskom. (Autor: TASR)
Ján Lašák|13. máj 2023 o 23:10

Zápas Slovensko - Lotyšsko na MS v hokeji 2023 hodnotí pre Sportnet Ján Lašák.

RIGA. Druhý zápas na turnaji priniesol pre Slovensko prvú výhru. Už pred turnajom sa o dueli s domácim Lotyšskom hovorilo ako o kľúčovom zápase, ktorý môže rozhodnúť o postupe do štvrťfinále.

Bol to tesný súboj, v ktorom mohla rozhodnúť každá malá chyba. Na konci ale zavládla radosť chlapcov spod Tatier, zodpovedný výkon bol osladený úspechom.

S Lašákom bez masky

Bol prvý slovenský brankár, ktorý nastúpil na zápas v NHL a z MS má kompletnú sadu medailí. JÁN LAŠÁK ponúkne po každom zápase slovenskej reprezentácie v Rige na Sportnete svoje postrehy a názory.

V prvom rade musím začať včerajším rozhovorom brankára Stana Škorvánka, ktorý po prehre 2:3 proti Česku priznal svoje chyby. Pre mňa ako trénera, ktorý mentoruje brankárov, to ukázalo obrovský charakter a takto musím začať moje hodnotenie.

Bolo pre mňa neskutočné vidieť jeho sebareflexiu a to, ako si priznáva chyby po takto vypätom zápase a prehre o gól.

To, ako sa k tomu postavil, dáva človeku dôveru, že na druhý deň to môže byť lepšie, lebo si uvedomoval svoje chyby a vedel, kde sa má zlepšiť. Nebol tam žiadny alibizmus, bol tam čistý charakter.

VIDEO: Zostrih zápasu Slovensko - Lotyšsko na MS v hokeji 2023

Charakter je pre mňa v športe a osobnom živote to najcennejšie. Včera som to od neho videl a chcel by som mu takto na diaľku dať poklonu.

Ukázal všetkým, že spravil chyby, ale je pripravený byť lepší. A to dnes dokázal. To je tá čerešnička na tom všetkom, potvrdil to svojim výkonom. Za mňa je to úžasný pocit, vidieť, aký ten charakter brankára je.

Teraz sme už všetci múdri, ale môžeme povedať, že tréneri spravili správne rozhodnutie tým, že ho dnes dali do brány. Bol to zápas, kde nebol priestor na žiadnu mikrochybu. Dostal gól po samostatnom prieniku, ale držal nás v zápase, nerobil chyby. 

Už v prvej tretine som videl veľký rozdiel oproti včerajšku. Tie presuny mal presne na hráča, nechodil tak veľa do tyčiek, dobre si načasoval pohyby, držal sa viac na nohách.

Čerešnička na torte bol ten posledný zákrok. Aj keď ho trafil hráč do hokejky, postavenie mal dobré, bol presne tam, kde má byť. Nechcem povedať, že to bolo šťastie, ale možno to bolo niečo vysnívané. Ten pohyb správne načasoval, bol presne kolmo na puk.

Stanislav Škorvánek v zápase proti Lotyšsku.
Stanislav Škorvánek v zápase proti Lotyšsku. (Autor: TASR/AP)

Z môjho pohľadu bol dnes náš najlepší hráč. Pre brankára to bol ťažký zápas na hlavu, nebol tam absolútne priestor na žiadnu chybu a on to udržal.

Stále sa sústredí na svoj výkon a dnes to potvrdil. Som za neho veľmi šťastný, toto bolo veľké víťazstvo. Z pohľadu trénera brankárov môžem povedať, že to bol skvelý sústredený výkon gólmana, ktorý nám celý zápas dal šancu zvíťaziť a to rozhodlo. 

Lotyši nehrali úplne zle. Prvú tretinu sme rovnako ako proti Česku boli lepším tímom. V tej druhej sme im dali viac priestoru, ale musíme si uvedomiť, že sme mali trikrát prečíslenie dvaja na jedného, keď sme my mali možnosť rozhodnúť ten zápas.

Keby sme z tých brejkov využili jeden alebo dva, ten zápas by bol v polke skončený. Oni možno mali viac puk, ale my sme mali viac prečíslení a gólových šancí. Tam vidím deficit, chýba nám trošku sebectvo, zobrať to na seba a dať gól. Vymýšlali sme tam situácie, keď sme to neriešili strelou. Ale ako poznám pána Ramsayho, chalanom to ukáže na videu s tým, že to musia zobrať na seba.

Lotyši vyrovnali gólom zo samostatného prieniku po tom, ako Oliver Okuliar stratil puk. Hokej je hra chýb. Okuliar je jeden veľký bojovník, ktorý hrá tímovo a odovzdal by sa pre tím. To, že spravil chybu, je úplne v poriadku.

Hokej vždy bude hra chýb. Vždy ju niekto musí urobiť. Keby to tak nebolo, zápasy by končili stavom 0:0, a to sa nikdy nedeje. Určite to Okuliar nechcel urobiť a urobil to v zápale boja. 

Rodrigo Abols strieľa gól Lotyšska.
Rodrigo Abols strieľa gól Lotyšska. (Autor: TASR/AP)

Musíme si uvedomiť, že toto bol siedmy zápas pre obidve mužstvá. Ťarcha a zodpovednosť doľahla na oba výbery. To nebol zápas, ktorý skončil 3:0 alebo 4:1. Bol to zápas, kde rozhodovali mikrochyby.

Žiadne mužstvo si nemohlo dovoliť žiadnu veľkú chybu, a preto ten zápas aj tak vyzeral. Tá zodpovednosť doľahne na tímy, keď už druhý zápas môže byť dôležitý ako siedmy zápas v play-off. 

Na konci bolo veľmi dôležité, že sme ubránili oslabenie 5 na 3. Hovorí sa, že kto nedá presilovku 5 na 3, nemôže vyhrať. Chalani to odbojovali obetavým výkonom, vyhadzovali puky a dokonca aj zaútočili. 

Chlapci teraz môžu osláviť víťazstvo a od ďalšieho zápasu bude k dispozícii aj obranca Šimon Nemec.

Hokejová kariéra sa delí na tri etapy. Najprv je bohémstvo za mlada, potom je tam zodpovednosť, keď príde do života rodina, hypotéka a tretia etapa je užívanie na konci kariéry.

Šimon sa nachádza v tej prvej etape, to je to bohémstvo. A to nám teraz môže pomôcť. Bude hrať bez nejakého rešpektu, dovolí si odvážne riešiť situácie a použiť zručnosti, ktoré má, ten jeho super talent. Verím, že nám to veľmi pomôže, hlavne v tých presilovkách.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»Lašák: Škorvánek ukázal charakter, bolo neskutočné vidieť jeho sebareflexiu