Koniec chaosu, šport ešte dýcha. Päťdesiatka nebude problém

Ján Krošlák (uprostred), splnomocnenec vlády pre mládež a šport Karol Kučera (vľavo) a šéf Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel.
Ján Krošlák (uprostred), splnomocnenec vlády pre mládež a šport Karol Kučera (vľavo) a šéf Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel. (Autor: TASR)
Boris Vanya|30. sep 2020 o 15:03

Športové súťaže budú pokračovať, väčšina bez divákov.

BRATISLAVA. Športové podujatia a ligové súťaže môžu pokračovať napriek sprísneným opatreniam vlády aj po 1. októbri. Podmienkou je 50 osôb vrátane aktérov podujatia. Ak počet aktérov presiahne 50, podujatie sa môže uskutočniť, ale bez divákov.

To je finálny výsledok maratónu chaosu a zmätočných vyhlásení k športovému dianiu na Slovensku.

Krošlák: Opatrenia boli zle prezentované

Premiér Igor Matovič v pondelok po zasadnutí ústredného krízového štábu oznámil zrušenie všetkých hromadných podujatí vrátane športových. Zákaz mal platiť od 1. októbra.

Po ostrej kritike a protestoch predstaviteľov športových zväzov či klubov Matovič oznámil v stredu predpoludním povolenie hromadných podujatí s účasťou najviac 50 ľudí vrátane športovcov a realizačných tímov.

To však bolo väčšinu športových podujatí či zápasov príliš nízke číslo. Napríklad pri organizácii barážového futbalového zápasu Slovenska proti Írsku o postup na majstrovstvá Európy, ktorý sa má hrať o týždeň v Bratislave, je potrebných 200 až 250 ľudí.

Pri limite 50 ľudí by sa nemohli hrať napríklad ani hokejové zápasy v domácej lige, ktorá sa má začať v piatok.

Podľa bývalého tenistu a v súčasnosti poslanca za OĽANO Jána Krošláka však nastala chyba v komunikácii a opatrenia, ktoré prijal v pondelok ústredný krízový štáb, boli len zle prezentované.

Tenisti boli s premiérom na káve

Kým v Česku športovcom minister zdravotníctva Roman Prymula oznámil jasné pravidlá (hrá sa ďalej, ale už bez divákov), na Slovensku boli športovci takmer celý deň v neistote.

„Dostávam veľa správ k tomu, že niektoré veci nemajú logiku a sú zlé. Úplne s tým súhlasím. Nepýtajte sa ma, prečo to tak je. Nikto z ľudí v pandemickej komisii neovláda zákulisie športu, terminológiu, tak sa stáva, že opatrenia sú zle sformulované.

Nikto nechce zrušiť žiadne súťaže. Epidemiológovia zatrhli detské súťaže. Dobre, vieme to akceptovať, nejde tam o žiadne veľké peniaze. Ale čo sa týka dospelých, kde sa športom živia, súťaže by mali pokračovať ďalej bez divákov,“ vysvetľoval Krošlák napoludnie po stretnutí s predstaviteľmi športových zväzov aj Slovenského olympijského a športového výboru.

V utorok sa bývalí tenisti a v súčasnosti poslanci za vládnu stranu OĽaNO Ján Krošlák a Karol Kučera (zároveň splnomocnenec vlády pre mládež a šport) stretli s premiérom Igorom Matovičom, kde sa mu snažili celú situáciu objasniť. Podľa Krošláka bol premiér s ich argumentmi "v pohode".

Krošlák vyslovil presvedčenie, že šport dostane výnimku týkajúcu sa limitu na počet osôb, ktoré sa na jednotlivých podujatiach budú môcť podieľať.

Nabehnú na štadión kukláči? Asi nie

„Dúfam, že to tak bude. Tak som to vycítil zo slov pána premiéra, že tak to vnímame. Mali by ďalej bežať súťaže, ligy, medzinárodné podujatia,“ povedal Krošlák.

„Nabehnú kukláči na štadióny, budú behať po toaletách, bufetoch a počítať ľudí? Neviem si to predstaviť. Ide naozaj o to, že sa nebudú predávať vstupenky, v hľadisku nebudú ľudia,“ dodal.

Krošlák označil za nezmyselnú aj požiadavku na negatívne testy na koronavírus nie staršie ako 12 hodín, čo bola podmienka na organizovanie športového podujatia prezentovaná v pondelok.

„Je to nezmysel. To sa nedá. Ale je pravda, že túto otázku sme na stretnutí s premiérom zahovorili,“ dodal.

To, čo tenisti naznačili v stredu napoludnie, o niekoľko hodín potvrdil Úrad verejného zdravotníctva SR.

"V prípade kultúrnych alebo športových podujatí platí, že ak počet osôb vystupujúcich v mene organizátora, napríklad účinkujúcich, športovcov alebo organizačného tímu presiahne počet 50, podujatie sa môže
uskutočniť, avšak bez prítomnosti obecenstva," konštatuje úrad.

V praxi to znamená, že ak počet aktérov zápasu alebo športového podujatia nedosiahne 50, zvyšné miesta do tohto limitu môžu obsadiť diváci, ktorí však musia sedieť v každom druhom rade. Ak bude počet účastníkov podujatia vyšší, uskutoční sa bez publika.

Hokejisti začnú v piatok

Za týchto podmienok sa v piatok začne najvyššia hokejová súťaž s novým názvom Tipos extraliga, cez víkend bude pokračovať Fortuna liga aj druhá liga vo futbale, takisto súťaže v halových športoch.

Pre amatérsky futbal sú však tieto pravidlá problematické. Vstupné tvorí značnú časť príjmov klubov nižších súťaží.

„Výhodu by to malo len z hľadiska tréningového procesu a hernej praxe hráčov. Inak hrať futbal na dedinách a v malých mestách bez divákov nemá zmysel. Je to tam jediná zábava a keď im ju máme zobrať, to nech sa radšej nehrá,“ povedal vedúci sekretár Bratislavského futbalového zväzu Ján Farbula.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Koniec chaosu, šport ešte dýcha. Päťdesiatka nebude problém