Zápasy bez divákov? Pre amatérsky futbal je to likvidačné, zhodujú sa zväzy

Ivan Mriška|30. sep 2020 o 14:30

Hrať v takomto móde pre nich nemá zmysel. Žiadajú výnimku.

BRATISLAVA. Hromadné podujatia na Slovensku napokon úplnú stopku nedostanú. Premiér Igor Matovič informoval, že na nich od 1. októbra môže byť maximálne 50 ľudí.

Do päťdesiatky sa však rátajú aj hráči a organizátori podujatia. Pre amatérsky futbal to znamená, že sa zápasy budú hrať bez divákov.

„Nevieme si to predstaviť. Pre amatérsky futbal je to absolútne likvidačné,“ tvrdí šéf Západoslovenského futbalového zväzu Ladislav Gádoši.

„Výhodu by to malo len z hľadiska tréningového procesu a hernej praxe hráčov. Inak hrať futbal na dedinách a v malých mestách bez divákov nemá zmysel. Je to tam jediná zábava a keď im to máme zobrať, to nech sa radšej nehrá,“ doplnil vedúci sekretár BFZ Ján Farbula.

Náklady majú, príjmy nie

Kluby prídu o peniaze zo vstupného a bufetov, náklady na cestovné, rozhodcov a organizáciu zápasov im ostatnú.

„V prvom rade hráme v našich súťažiach pre zábavu, všetci sú amatéri. Keď prídu kluby o príjmy, neviem si predstaviť, ako by fungovali. Budeme s nimi v kontakte a spolu s ŠTK a ostatnými krajskými zväzmi do víkendu rozhodneme, čo ďalej,“ povedal Gádoši.

„Ideálne by bolo, aby pre amatérsky futbal povolili viac ľudí na zápasoch. Pretože tie nie sú ohniskom nákazy. Keď sa aj nejaký prípad vyskytol, operatívne sme ho vyriešili," doplnil.

Podľa šéfov krajských zväzov dôjde pri zákaze vstupu fanúšikov na štadión k tomu, že budú stáť za bránou a pozerať sa odtiaľ.

„Zoberme si, že vedľa štadióna je cesta. A na nej sa bude tiesniť 200 či 300 ľudí, pretože to im nezakážeme. Nebolo by lepšie, keby boli rozmiestnení po skupinkách v celom areáli? Máme aj veľké štadióny. Nehádžme všetko do jedného vreca, navrhujem výnimku pre futbal, aby sa štadión mohol zaplniť aspoň na 30 percent,“ doplnil Farbula.

Jeseň chcú dohrať

Za mesiace august a september si na stretnutia BFZ našlo cestu v priemere 50-tisíc ľudí. Zväz neeviduje ani jeden prípad nákazy fanúšika alebo hráča na zápase.

„Keď budeme dodržiavať odstupy, nosiť rúška a používať dezinfekciu, nevidím problém, aby sme nemohli mať na zápasoch fanúšikov. V opačnom prípade to na tejto úrovni nemá zmysel,“ tvrdí sekretár bratislavskej časti.

Zväzy čakajú na vyhlásenie Úradu verejného zdravotníctva SR a následne na to vydajú usmernenia do klubov. „Spravíme v spolupráci s klubmi všetko preto, aby sa jesenná časť dohrala. A snáď na jar už budeme fungovať v normálnom režime,“ zaprial si Farbula.

Na umelej tráve nie

Po zákaze podujatí na najbližšie obdobie sa začalo špekulovať o dohraní jesennej časti v zime pod umelým osvetlením. To sa však Gádošimu a Farbulovi zdá problematické, až nereálne.

„Hrať za každú cenu len aby sa hralo, to nemá význam. Je to istá alternatíva, ale bolo by to vzhľadom na klimatické podmienky a dostupnosť hracích plôch viac než komplikované. Za určitých okolností si viem predstaviť pár dohrávok, ale určite nie celé kolá. Súťaže by stratili na regulárnosti,“ hovorí šéf na západe.

Mnohí starší hráči by s umelou trávou mohli mať problém pre zdravotné dôvody.

„Reálne to nevidím. Podobne ako hrať cez 20 kôl na jar. Jediné sviatky, cez ktoré by sa dalo dohrávať, vychádzajú na sobotu. A hrať cez týždeň je nemysliteľné, hráči sú všetko amatéri, chodia do práce a majú svoje rodiny. V najhoršom prípade by sa súťaže zas museli opäť predčasne ukončiť. Preto budeme žiadať výnimku, pretože takýto čierny scenár nikto nechce,“ uviedol Farbula.

Maximálne 50 ľudí na súťažnom zápase by znamenalo komplikovanú situáciu pri dvojičkových zápasoch žiakov a dorastu.

„Budú cestovať v dvoch autobusoch? A jeden tím bude hrať a druhý bude zatiaľ čakať za štadiónom? A čo tréningy detí v kluboch, ktoré majú 16–17 tímov? Ako sa vymenia na jednom štadióne, keď doobeda majú školu? V móde s 50-timi ľuďmi na štadióne amatérsky futbal nemá zmysel,“ uzavrel Farbula.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Zápasy bez divákov? Pre amatérsky futbal je to likvidačné, zhodujú sa zväzy